Dla fabuły ? Która jest kiepska ? Przecież w R2 i R3 to była jakaś parodia a nie fabuła. Średnia ? Gdzie niby miałeś średnią fabułę ? W jakiej ich grze ? Średnią fabułę to miał jakiś morrowind, oblivion czy wiedźmin 1. Gothic 1 i 2 miały kiepską fabułę, jeszcze 1 próbowała być czymś więcej, ale w 2 to co to niby za fabuła ? 2 minuta gry idź zabij smoki główny quest na całą grę, no spoko. W 3 już byłó gówno bo w zasadzie nie było żadnej fabuły, a no tak, znajdź xardasa i 5 itemków, w Risenie 1 ten schemat powtórzony dwa razy, znajdź 2x x itemków aby popchnąć fabułę do przodu, w risenie 2 tak samo, a w risenie 3 tak ciekawa była ta fabuła że aż ją zapomniałem.
A SORY, zapomniałem o dodatku do gothica 2, tam fabuła rzeczywiście była w porządku, ale to był tylko dodatek, logiczne że łatwiej zrobić dobrą fabułę dla małego, dodatkowego fragmentu gry niż całej gry.
Powiedzmy sobie szczerze - fabuła w Elexie będzie leżeć, ta gra będzie sandboxem typowym takim jakim był gothic 3. A żeby stworzyć sandboxa z dobrą fabułą trza mieć ogromny budżet, jak na razie jedynie CDP Red się udało taką grę zrobić.
Jeśli ktokolwiek myśli że PB z wielokrotnie mniejszym budżetem da radę coś takiego zrobić nawet w mniejszej grze no to jest w błędzie, dla mnie ta gra fabularnie będzie pewnie na poziomie G3, tylko szkoda że animacja, grafika i cała reszta też będzie na takim samym poziomie, 10 lat temu mogło to dawać rade, ale dziś no tak średnio.
W skyrimie który miał wielokrotnie większy budżet też fabuła jest bardzo kiepska, jedynie w dragonbornie udało im się stworzyć coś ciekawszego i bardziej wciągającego.