Windows 10 za darmo? Scam? Wirus? 31591 119

O temacie

Autor Żelazko

Zaczęty 1.06.2015 roku

Wyświetleń 31591

Odpowiedzi 119

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
O tym, że przeciętny użytkownik nie ma wyboru czy chce zainstalować aktualizacje chyba słyszeliście.
Już ma. Wszystko dzięki sterownikom nVidii, które pokazały microsoftowi, że to bardzo złe rozwiązanie :D
Daj jakieś potwierdzenie tego jak możesz.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6469
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
udostępnił narzędzie, które pozwala na ukrycie lub zablokowanie wybranych poprawek. Można je ściągnąć stąd – lub, jeśli wolisz automatyczne tłumaczenie (polecamy, jeśli lubisz się ponabijać z translatora) stąd.                                              
To wygląda na to, że domyślnie i tak instaluje jak leci.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Valeyard

Valeyard

Użytkownicy
posty39
Propsy182
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Dla samego DirectX12 nie warto przechodzić na Windowsa 10. Nie wiem ile ludzi o tym wie ale Khronos z Valve tworzą własne API konkurencyjne z DX12 to dokładniej OpenGL o nazwie  Vulkan. Będzie dostępny na wszystkich platformach w tym na Windowsa, Linuxa i Maca. Korzystają ze wszystkich nowych technologi zarówno z Nvidi i AMD itd technologicznie nie będzie gorszy od DX12. Na Gamescomie więcej o tym powiedzą.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3467
Propsy2150
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Do 8 też można powrócić w prosty sposób. Odpala się ustawienia i jest opcja "powróć do Windows 8.1" oczywiście jeśli ktoś nie usunął windows.old.

TadekKanalarz

TadekKanalarz

Użytkownicy
Łakamakafą
posty258
Propsy44
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Łakamakafą
Po co komu Windows10? Przecież to botnet, tak jak Chrome.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Akceptując warunki licencji Windows 10 użytkownicy zgadzają się na blokowanie przez system pirackiego oprogramowania. Do tego dochodzi też możliwość zablokowania "nieautoryzowanego hardware'u"
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/systemy-operacyjne/2015/08/windows-10-potrafi-zablokowac-pirackie-gry-i-oprogramowanie

Powodzenia Aztek z Photoshopem :F

PS Wątpię, że mają jaja by to zrobić, przecież to strzał nie tyle w kolano, co głowę

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
PS Wątpię, że mają jaja by to zrobić, przecież to strzał nie tyle w kolano, co głowę
Czemu? Kto im zabroni? Dobrze wiedzą, że ludzie masowo nie przejdą na inny system np. na jakiegoś Linuksa. Szkoda że w takim kierunku zmierza Windows...

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Czemu? Kto im zabroni? Dobrze wiedzą, że ludzie masowo nie przejdą na inny system np. na jakiegoś Linuksa. Szkoda że w takim kierunku zmierza Windows...
Nikt nie musi przechodzić na Linuksa, wystarczy zatrzymać się na 7/8, DX12? Jeżeli Win10 nie będzie miał użytkowników i ludzie będą wracali do 7/8 albo nagle "znajdzie się" sposób by DX12 działał na starszych systemach, albo twórcy gier przestaną z niego korzystać. Win10 za bardzo ingeruje w prywatność użytkowników, wielu osobom się to może nie spodobać, w tym firmom. Nie oszukujmy się, użytkownicy komputerów mają większy wpływ na to co się dzieje w branży niż im samym się wydaje, oczywiście nie jako jednostka - masowo, pierwszy z brzegu przykład - płatne modyfikacje na Steamie.
Problem w tym że nikt otwarcie nie może tego krytykować, jednak z drugiej strony - "nieautoryzowany software" jeżeli napiszę sobie jakiś własny programik, lub pobiorę jakiś pobrany przez mojego znajomego - najprawdopodobniej będzie on nieautoryzowany, co dalej? Jak starać się o autoryzację oprogramowania? Czy teraz konieczne będzie rejestrowanie oprogramowania na Windows Shopie czy jak to tam nazywają?

Spodziewam się że niedługo grupy hakerskie zaczną wycinać tego typu "bajery" z Win10 i wypuszczać wersje "lite". 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

gothic1210
  • Gość
Ja wracam wkrótce na 7kę. Spróbowałem 10ki. Nie ma tragedii, ale wiele rzeczy mnie bardzo denerwuje i dotknęło mnie też kilka nieprzyjemnych błędów (już nawet na stronce M$ się pytałem, ale bez konkretnego odzewu http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-security/uprawnienia-administratora-a-kontrola-konta-w/f1d27300-4727-4c45-b19d-bd41a34eba50?tm=1438607283583 ). To system dla ludzi, którzy używają kompa tylko do fb i słuchania muzyki (przynajmniej w wersji Home, która ma wycięte masę ustawień systemowych). 

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Windows 10 za darmo? Scam? Wirus?
#111 2015-08-12, 10:17(Ostatnia zmiana: 2015-08-12, 10:23)
Win10 za bardzo ingeruje w prywatność użytkowników, wielu osobom się to może nie spodobać, w tym firmom. Nie oszukujmy się, użytkownicy komputerów mają większy wpływ na to co się dzieje w branży niż im samym się wydaje, oczywiście nie jako jednostka - masowo, pierwszy z brzegu przykład - płatne modyfikacje na Steamie.
Facebook też ingeruje w prywatność, Android, Chrome również. Przeciętny Kowalski będzie miał gdzieś prywatność, bo go nie interesuje zbytnio i nie musi za to płacić tak jak w przypadku płatnych modyfikacji na Steamie.

Co do Windows 8:
https://www.youtube.com/watch?v=fmfS18wm6a0

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No właśnie Adanos, nie musi płacić. Przecież gdyby nie czarny PR i to, że ten system od początku przyzwalał na piractwo to nie miałby tyle udziałów w rynku.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6469
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Mam spiraconego Sony Vegas, Windows 10 go nie blokuje. 

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

gothic1210
  • Gość
Bo to dotyczy tylko kont połączonych z kontem MS. Jak masz lokalne to wiesz :V 

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Na pirackim windowsie tez sprawdza pirackie programy? :lol2:

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

oskardon

oskardon

Użytkownicy
posty91
Propsy38
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam na maszynach wirtualnych m.in. Windowsa 10 i Server 2012. Różnica w odczuwalnej wydajności jest bardzo duża na rzecz tego drugiego - menu start czy przeglądarka plików odpalają się wielokrotnie szybciej. W celu przyspieszenia go próbowałem powyłączać i pousuwać z Win10 co tylko się dało. Okazuje się że Microsoft spiętrzył przy tym masę utrudnień. Większości wbudowanych aplikacji nie da się odinstalować przez dodaj / usuń programy ani funkcje systemu. Część da się przez konsolę z uprawnieniami administratora. Do części wreszcie trzeba zrebootować w trybie awaryjnym, wyłączyć ich autostart jakimś narzędziem (ja używam autostarts), zrebootować znowu, a wreszcie wykasować ręcznie pliki. Dotyczy to między innymi całego zestawu usług Xbox i Windows Defendera. W każdym razie na upartego da się np wyłączyć Windows Update (co niekoniecznie jest rozsądne) czy wszelkie inne aplikacje które mogą potencjalnie służyć do kontrolowania systemu przez Microsoft. Trzeba jednak w tym celu spędzić masę czasu przełączając uprawnienia do folderów gdzie te usługi / aplikacje są trzymane - normalnie są tylko do odczytu nawet dla administratora. Tak czy inaczej, system na wirtualnej maszynie nadal ssie jeśli chodzi o wydajność. A dałem mu 4 GB ram, akcelerację grafiki 2d i 3d i VirtualBoxowy dodatek wspierający DirectX'a, przestawiłem ustawienia wydajności na "maksymalna wydajność", wyłączyłem jakie się tylko dało procesy, usługi, przeczyściłem autostart i odinstalowałem / usunąłem co tylko nie jest naprawdę potrzebne. Wyłączyłem nawet usługę od tematów graficznych, tapetę pulpitu i przezroczystość paska zadań. Ciężko powiedzieć dlaczego Win Server 2012 jest tak dużo szybszy (a wcale nie jest jakiś przestarzały - jest siostrzany do Windowsa 8 i prawie od niego nieodróżnialny). A nie jest bynajmniej jakiś goły, bo wgrałem na niego już dawno m.in. całego Office'a, Visual Studio i MS SQL Server.

Aha, Edge strasznie się tnie i buguje. Zdarzało mi się że karty znikały przy próbie ich przesuwania, filmik na YT ciągle próbował wystartować ale nie mógł, interface jest taki że cięzko się w nim zorientować.

Integracji Cortany z systemem nie da się usunąć w żaden sposób, nawet na cheatach w stylu trybu awaryjnego i z użyciem dodatkowych narzędzi. Może zadziałałoby odpalenie trybu awaryjnego z samym wierszem poleceń, tak żeby nie została w ogóle załadowana do interfejsu użytkownika.
Tak czy inaczej pomimo że rzekomo mam ją wyłączoną to jej plików usunąć się za nic nie da bo cały czas są używane. Nie próbowałem jeszcze przez Unlockera, ale nie wiem czy jest sens się w to bawić.

Life is brutal and full of zasadzkas.

gothic1210
  • Gość
Na pirackim windowsie tez sprawdza pirackie programy? :lol2:
Najpewniej tak. Dopóki nie zalogujesz się na koncie MS.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeżeli chodzi o blokowanie pirackiego oprogramowania to zapewne chodzi o windows store. 

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
Ja tam mam na swoim ASUS regularny BSOD. Nawet się doczytałem ze pracują nad fixem. Na razie mam mnóstwo problemow z Win10. Chyba wrócę do Win8.1 

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry