Aha, w sensie że chcesz uzyskać efekt, jakbyś np. na jakimś blacie miał obszar jakby podniesiony o kilka milimetrów? Coś jak na poniższym zdjęciu, chociaż niekoniecznie wgłębienia i niekoniecznie biurko?

Generalnie możesz to zrobić w bardzo fajny sposób w programie do 3D za pomocą Render To Texture, np. 3DS Max, nie wiem czy w innych też jest taka opcja, ale pewnie tak. Robisz to tak:
1. Na swój model low poly nanosisz wymodelowane w high poly krawędzie, wgłębienia, dziurki. Generalnie nadaje się to do wszystkiego, pamiętam że kiedyś modelowałem skrzynię i w ten sposób dorabiałem metalowe okucia i dziurki od klucza. Sam model hp nie musi być połączony z lp, może nawet się nad nim lekko unosić.
2. Ustawiasz dużo różnego badziewia (nie pamiętam co i jak, robiłem to kilka lat temu).
3. Mapujesz swój model lp tak, żeby pasował do tekstury (podejrzewam, że był już wcześniej zmapowany).
4. Używasz Render To Texture - program generuje Ci różne mapy, np. normalkę, ambient occlusion.
5. AO łączysz w Photoshopie ze swoją teksturą za pomocą mieszania. Jeśli tekstura ma własną normalkę, to także jakoś da się je połączyć.
Generalnie jeśli chodzi Ci o jakąś prostą wypukłość, to możesz to zrobić w Photoshopie za pomocą Opcje Mieszania -> Faseta i Płaskorzeźba, ale RTT daje dużo większe możliwości, ładniejszy, bardziej naturalny i pełniejszy efekt, no i generalnie warto się go nauczyć.