Modernizacja czy zbieranie na nowy? 9960 38

O temacie

Autor MajkeI

Zaczęty 3.11.2014 roku

Wyświetleń 9960

Odpowiedzi 38

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
No więc najpierw mój obecny blaszak:
  • Procek: Intel Core 2 Duo 2 x 2.00 Ghz - najbardziej rani, słaby jest
  • Grafika: Radeon 4350 HD
  • Pamięć: (jedyne) 2GB RAM DDR2 800Mhz
  • Dysk: 160GB SATA (proszę się nie śmiać :D)
I teraz pytanie: Czy zmodernizować go o:
  • Nowy procek - Intel Quad 4 x 2.66 Ghz
  • Nowa grafika - (jakaś bez szału, żeby uciągnąć) Radeon 5450 1GB
  • 1TB pamięci
  • No i dodatkowo 2, albo nawet 4 GB dodatkowa kość RAMu

(Całość modernizacji wyszła mi w zaokrągleniu 500 zł)

Czy też zbierać (co może w moim przypadku długo potrwać) na nowy zestaw, który kosztuje ok 3k?
Ja myślałem o tym, żeby piec zostawić zmodyfikowany o te komponenty, a później kupić sobie jakiegoś lepszego lapa, jak będzie kasa.
Jakieś sugestie? Rady?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Gry? Zbieraj. Nowa generacja, nowe wymagania - c2q już teraz nie będzie niczym "dobrym", a socket775 z całą pewnością nie da Ci żadnych perspektyw na przyszłość.  A za trzy kafle będziesz miał potwora na lata - chyba mniej władowałem w moją ostatnią wymianę każdego komponentu poza obudową, a ruszam wszystko (co tylko się da, army3 na przykład się nie da) w pełnych detalach, fullhd i stałym 60fps.

No ale to już kwestia Twoich potrzeb. Chcesz/potrzebujesz lapka? Kup lapka. Nie chcesz grać w nowe gry? c2q z całą pewnością wystarczy do codziennych zadań.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Właśnie chodzi o to, że mało gram, kupiłbym sobie lapka do pracy i gierek w które gram (gothic np :D), a blaszaka bym zmodernizował już teraz, żeby aż tak nie mulił podczas gdy zbierałbym na tego laptopa.
Ma to sens?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Modernizacja czy zbieranie na nowy?
#3 2014-11-03, 21:16(Ostatnia zmiana: 2014-11-03, 21:23)
c2q (najlepiej z małym dyskiem ssd na system - to malutka rzecz która naprawdę poprawia komfort pracy) byłby spoko do codziennych zadań - pytanie czy na długo. Z drugiej skrzynka za trzy kafle byłaby naprawdę niesamowita, wszystko chodziłoby płynnie i pięknie, od systemu po gry. Po prostu zapytaj się sam siebie czy masz cierpliwość, jeśli nie za bardzo to apgrejduj.

Ale z drugiej strony c2d raczej powinien wystarczyć do codziennych fajerfoksów i innych tego typu. Jesteś pewien że nie masz po prostu zawalonego gównem systemu?

A, i jest jeszcze trzecia opcja, imo najlepsza: masz już trochę tej forsy? Więc kup teraz płytę główną, procek, dysk i zasilacz, a potem dokup ewentualną resztę swojego zestawu za trzy kafle. Skoro nie grasz za bardzo w gry, nowe procki intela mają zintegrowaną w procek kartę graficzną - więc poużywasz go sobie bez wydawania na "prawdziwą" grafikę do momentu w którym uzbierasz resztę.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Z drugiej skrzynka za trzy kafle byłaby naprawdę niesamowita, wszystko chodziłoby płynnie i pięknie, od systemu po gry.
Wiem, składałem przez wakacje i testowałem 2 kompy za ok 3k i to jest miazga...

Jesteś pewien że nie masz po prostu zawalonego gównem systemu?
Jestem pewien. Nie no nie jest tragicznie ale nie jest dobrze, a te 500 już bym mógł poświęcić na upgrade jeszcze na tej mb chyba

A, i jest jeszcze trzecia opcja, imo najlepsza: masz już trochę tej forsy? Więc kup teraz płytę główną, procek, dysk i zasilacz, a potem dokup ewentualną resztę swojego zestawu za trzy kafle. Skoro nie grasz za bardzo w gry, nowe procki intela mają zintegrowaną w procek kartę graficzną - więc poużywasz go sobie bez wydawania na "prawdziwą" grafikę do momentu w którym uzbierasz resztę.
Mówiąc, że nie gram za bardzo w gry, to nie znaczy że wogóle nie gram :P inaczej zostawiłbym tego nieszczęsnego Radka 4350 :P Czasami sobie pocinam w gry typu Risen, W40k DoW, NfS jakieś czy coś, więc karta nie może być zintegrowana w żadnym wypadku

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Zadaj sobie zasadnicze pytanie co chcesz mieć, kompa do nowych gier i codziennego użytku czy kompa do codziennego użytku i zasadniczo nowe gierce cie nie interesują.
Upgradowanie tego na cos co niczego nie zmeinai niema sensu, zmarnowana kasa zas kupowania lapa to tez marnowanie kasy, chyba ze musisz koniecznie, praca cie do tego zmusza badz szkoła :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Ok dzięki za rady, stwierdzam że zmodernizuję sobie go o ten zestaw w. w. i będę zbierał na mocny sprzęt. Po prostu nie chcę w międzyczasie dalej siedzieć na tym złomie :S

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Cóż, radka możesz zawsze przełożyć. Ale jak tam, wszystko co masz to te pięć stówek czy możesz jednak znaleźć jakąś dodatkową forsę?

Gdybyś zdecydował się na procek amd (sam takowy posiadam, świetnie się sprawuje) za te pięć stówek miałbyś ośmiordzeniowego 8320 który kręci się bardzo ładnie do 4ghz (i dużo wyżej jak wygrasz loterię) - genialna rzecz w budżecie. Ale musiałbyś dopłacić dodatkowe ~dwie stówki na porządną płytę główną. Wtedy kartę byś przełożył, zasilacz mam nadzieję masz jakiś konkretny (te procki amd zużywają sporo mocy), mógłbyś czekać na zakup reszty części.

Tak szukam tych alternatywnych rozwiązań bo po prostu nie jestem pewien czy q8400 (tak? 8400 miał 2.66?) da Ci wystarczająco duży skok w wydajności żeby to było naprawdę warte apgrejdu. Naturalnie, jest to procek mocniejszy niż jakikolwiek dwurdzeniowy c2d, ale wciąż.

Z drugiej coś co na pewno możesz wymienić i nic się tu nie zmarnuje to dysk - bardzo możliwe że Twój obecny jest stary i powolny, to może mocno wpływać na całokształt.

oj, nowe posty. Okej, spoko, przynajmniej się na coś zdecydowałeś :P

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
a pytanie z innej beczki - Intel 2 Quad 4 x 2.66 jest lepszy niż 2 Duo 2 x 3.00 no nie?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
No właśnie niekoniecznie. E8400 o którym zapewne mówisz słynął właśnie z tego, że w na przykład grach sprawował się o wiele lepiej niż q8400. Ale myślę że w codziennych zadaniach czterordzeniowiec może być jednak lepszym wyborem, a na gry typu risen ma i tak wystarczająco mocy.

A, i upewnij się w internecie bo moja pamieć nie jest bezbłędna ale e8400 bodajże kręcił się jak baletnica. To naprawdę spoko rzecz.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Nie umiem podkręcać procków :/

Post połączony: 2014-11-03, 21:52
Cóż, radka możesz zawsze przełożyć. Ale jak tam, wszystko co masz to te pięć stówek czy możesz jednak znaleźć jakąś dodatkową forsę?

Gdybyś zdecydował się na procek amd (sam takowy posiadam, świetnie się sprawuje) za te pięć stówek miałbyś ośmiordzeniowego 8320 który kręci się bardzo ładnie do 4ghz (i dużo wyżej jak wygrasz loterię) - genialna rzecz w budżecie. Ale musiałbyś dopłacić dodatkowe ~dwie stówki na porządną płytę główną. Wtedy kartę byś przełożył, zasilacz mam nadzieję masz jakiś konkretny (te procki amd zużywają sporo mocy), mógłbyś czekać na zakup reszty części.

Tak szukam tych alternatywnych rozwiązań bo po prostu nie jestem pewien czy q8400 (tak? 8400 miał 2.66?) da Ci wystarczająco duży skok w wydajności żeby to było naprawdę warte apgrejdu. Naturalnie, jest to procek mocniejszy niż jakikolwiek dwurdzeniowy c2d, ale wciąż.

Z drugiej coś co na pewno możesz wymienić i nic się tu nie zmarnuje to dysk - bardzo możliwe że Twój obecny jest stary i powolny, to może mocno wpływać na całokształt.

oj, nowe posty. Okej, spoko, przynajmniej się na coś zdecydowałeś :P
Nie no jakoś nie jestem specjalnie przekonany do AMD :/ A poza tym, tak jak mówię, to nie ma być maszyna, tylko taki sobie pecet do zadań średnich, używany głównie przez rodzinę, a ja zbieram na ten laptop dla siebie
Spoko spoko nowe posty lecą ale temat zostaje :)

A zasilacz ma 400W :P

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Przepraszam, że piszę w tym temacie, ale chcę się upewnić czy znajomi dobrze doradzają :D
W mojej obecnej sytuacji wyłożenie więcej niż 600 zł przez jakiś czas jest niemożliwe. Ze względu na socket 775 mam zamiar kupić procesor Core 2 Duo E8500 (2x 3,16) i GTX 750 ze względu na niewielką ilość pobieranego prądu - 300 W. Dzięki temu nie muszę wydawać kasy na zasilacz 500 W. Wtedy blaszak wyglądałby tak :
- Core 2 Duo E8500 - cena 80 zł
- GTX 750 - cena ok. 450 zł
- 4 GB RAM
To jakieś 530 zł.
Potem jakiś dysk twardy 1 TB. Z takimi częściami powinien dać radę z BF 4 na wysokich ustawieniach graficznych bez żadnych problemów. Czy może lepiej zarobić dodatkową stówę i kupić 750 Ti? Dużo później odkładałbym hajs na nową płytę główną (tylko jaką?) i na jakiś dobry Core i5.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Modernizacja czy zbieranie na nowy?
#13 2014-11-04, 14:45(Ostatnia zmiana: 2014-11-04, 15:16)
@Splash , C2D zamuli ci tego BF'a. Jakiej firmy masz ten zasilacz?

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jeżeli bym grał na rozdzielczości 1920x1080 to tak. Rozdzielczość mojego monitora to 1680x1050, więc nie ma czego się bać. Co do zasilacza, w kompie mam Feel II 350ATX, bo moja karta lepszego nie wymaga, a słabszego już nie mam :lol: Niedawno od kolegi dostałem Fortona FSP400. Da radę?

gothic1210
  • Gość
Strach do tego Feela podłączać tego GTX'a. Zwłaszcza nowego. Co do rozdzielczości to nie wiem czy 200px w dół da jakąś znaczną różnicę procesorowi. Nastawiaj się raczej na 720p. Forton ok. 

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Ale jakbym podkręcił tego 2 Duo, powiedzmy że z 3.0 tak do 3.5 (czytałem że nawet do 4 daje radę) to chyba musiałbym załatwić sobie jakiś porządniejszy zasilacz, prawda?

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Chłodzenie także musisz mieć znacznie lepsze.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
podkręcenie nie zmieni niczego to dalej jest 2 rdzenie, tego nie przeskoczysz niczym.

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Skoro oboje mamy sockety 775, to na ten socket jaki będzie co najmniej odpowiedni? Quad Q8400?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry