Windows 10 48464 152

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 30.09.2014 roku

Wyświetleń 48464

Odpowiedzi 152

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zaktualizowałem przed chwila i wygląda wszystko okej. Muzyka się nie zacina, programy wszystkie są, szybkość też okej. Irytuje mnie tylko kolor paska zadań, jest za ciemny, ale pewnie się przyzwyczaję. Windows się od razu zaktualizował do najnowszej wersji.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
PPM na pulpit -> kompozycja -> kolory -> na dole możesz uruchomić "Pokaż kolory w menu Start, blabla" i kolory wyżej wtedy definiują też kolor paska menu start

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Już to zrobiłem, po prostu dalej jak na mój gust za ciemne. Gyby można było zmienić na biały, a kolorowe zostawić tylko menu start i obramowania, to byłoby wtedy idealnie. Jeszcze nie mogę przypomnieć sobie tylko jak zablokować wyskakujące propozycje okien gdy przesunę okienko na bok ekranu.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aktualnie możesz sobie zmienić na jasny prostym trickiem: http://winaero.com/blog/add-custom-color-for-taskbar-to-windows-10-settings-app/
Nie mam pojęcia, czemu customowy kolor nie jest możliwy do ustawienia z poziomu menu. Dodam tylko, że niestety ów wybór nie wspiera ciemnych kolorów... jest pewna granica, przy której zamiast robić ciemniejszy kolor, ustawia się domyślny niebieski. Zobaczymy co przyniosą do customizacji przyszłe update'y, bo ja np. chciałbym ciemne paski tytułów - bez nich mój foobar wygląda jak upośledzone dziecko linuxa i iOSa.

Dodam, że ostatnio bawiłem się trochę bardziej z kafelkami na menu start. Z tego miejsca chciałbym też podziękować @Avallach za pomoc z C#, dzięki czemu wszystko było prostsze :D
Korzystałem wcześniej z aplikacji TileCreator - metrowa aplikacja, korzystająca z zewnętrznej desktopowej aplikacji do uruchomienia desktopowych programów... Niby wszystko fajnie, nie byłoby wielkim ciężarem posiadanie dwóch aplikacji. Problem leżał w uruchamianiu owych kafelków - wymagało to uruchomienia się aplikacji metro, która działając jak proxy, uruchamiała program - co trwało niestety nawet kilka sekund. Skończyło się to na tym, że z owych skrótów w ogóle nie korzystałem.
Jakiś czas temu wyszła jednak nowa aplikacja, bardziej zbliżona do OblyTile - http://forum.xda-developers.com/windows-10/development/win10tile-native-custom-windows-10-t3248677

Win10Tile nie jest już aplikacją proxy, a jedynie dodaje informacje do pliku .exe, o tym jak ma wyglądać jego kafelka, kiedy zostanie przypięta. Problemy pojawiają się, kiedy chcemy przypisać grę ze steama... nie możemy zrobić tego plikiem .exe gry, gdyż gry uruchamiane są protokołem steam:// (skrót tworzony na pulpicie to skrót .url uruchamiający ów protokół). Z tym było dużo zabawy, ale ostatecznie stworzyłem po prostu lekkie pliki .exe odpalające protokoły .exe :D Wszystko działa cacy, niestety kosztem szerokich i dużych kafelków - ale jakoś za nimi nie tęsknię :D

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie działa mi ten sposób na jasny taskbar. Jak klikam to przeskakuje na ten kolor co wcześniej wybrałem.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Windows 10
#125 2016-03-26, 13:46(Ostatnia zmiana: 2016-03-27, 12:30)
Mam tego Windowsa dziesiątego na lapku. Moge go podłączyć do jednego telewizora w domu i jest wszystko ok, ogarnia nawet filmy FullHD. Jednak jak podłączam go do tego telewizora w moim pokoju w ogóle nie wykrywa nowego ekranu. Nie ma nic, ani w ustawieniach ekranu, ani w panelu zintegrowanej grafiki Intela. Uznałbym nawet, że to wina lapka, albo telewizora gdyby nie fakt, że to nie pierwszy komputer podłączony do tego telewizora, a sam laptop ogarnia ten telewizor bez zająknięcia na Linuxie.

Miał ktoś taki problem?

Edit@Nieaktualne.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Co sądzicie o Win10? System u mnie się pobrał i ciągle wyskakuje powiadomienie o możliwości instalacji. Sam nie jestem pewien. Są jakieś problemy z kompatybilnością starszych gier? No i czy system jako taki daje radę? Aktualnie mam Win7.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Daje rade nawet bardzo, uruchamia się zdecydowanie szybciej niż 8.1 (który uruchamia się szybciej niż 7), menu start jest świetne bo w końcu można sobie podpinać foldery. Jeżeli chodzi o kompatybilność to podejrzewam że problemy są te same co na 8.1, czyli są.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Co sądzicie o Win10? System u mnie się pobrał i ciągle wyskakuje powiadomienie o możliwości instalacji. Sam nie jestem pewien. Są jakieś problemy z kompatybilnością starszych gier? No i czy system jako taki daje radę? Aktualnie mam Win7.

Goticzki działają bez problemu.

Xardas47

Xardas47

Użytkownicy
Mhroczny charakterek
posty249
Propsy150
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mhroczny charakterek

Xardas47

Windows 10
#129 2016-05-29, 13:38(Ostatnia zmiana: 2016-05-29, 21:28)
Korzystam z 10 od czasu beta testów i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jeśli chodzi o gry to chyba jest nawet lepiej niż na Siódemce, która miała między innymi problem z filmikami w starszych grach. Na Dziesiątce, przynajmniej u mnie, tego problemu nie ma.

wiwi

wiwi

Użytkownicy
posty152
Propsy36
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na stronie  http://lastcharles.com/index.php/Новости/windows-10-nemnogo-faktov-iznutri.html
znalazłem taki artykuł.  TŁUMACZENIE TRANSLATORA

1. Microsoft zbiera i przechowuje w swojej historii odwiedzanych stron internetowych haseł użytkowników do stron, nazwy punktów dostępowych, które łączą się z użytkownikiem i haseł do nich. Problem polega na tym, że dane związane z kontem Microsoft, hasło, które mogą być posiekany lub skradziony. W tym przypadku, atakujący będzie mógł dowiedzieć się o jego ofiary dosłownie wszystko. Ponadto, prawo amerykańskie firmy IT wymaga ujawniania informacji na temat swoich klientów, na wniosek sądu, i inteligencji. Okazuje się, że w praktyce, użytkownik zbiera się i wysyła ten plik, który może być używany do niego. Dla bezpieczeństwa danych Microsoft nie może być pociągnięty do odpowiedzialności, w Federacji Rosyjskiej w związku z korzystaniem z portalu usług publicznych w USA dostanie swoje dane paszportu, numer VAT, numer emerytalnego itp

2. asystent wirtualny Cortana, który został nazwany wielu wirtualnych szpiegiem Cortana. Zgodnie z umową licencyjną, Windows 10, Microsoft dla Cortana ma prawo do zbierania różnych typów danych użytkownika:

•Lokalizacja użytkownika;
 •fragmenty korespondencji pocztowej i SMS ;
 •Dane dotyczące zrealizowanych połączeń: do kogo zadzwonić, jak często.
 •Szczegóły kalendarza wydarzeń nadchodzącego użytkownika;
 •Dane kontaktowe z książki;
 •et al.

Ponadto, dla funkcjonowania służby będą zbierać informacje na temat korzystania z urządzenia: w jakim czasie alarm jest ustawiony, jaka muzyka jest dostępna na urządzeniu, które zostały zainstalowane programy, co sprawiło, wyszukiwania itp Oczywiście, próbki głosu użytkownika będą również przekazywane do serwera w celu przetworzenia Microsoft.

3. Śledzenie użytkowników osób trzecich. Wiemy już, że Windows 10 jest zapchane reklamy. To wyjaśnia "hojność" Microsoftu, który postanowił dystrybucji Windows 10 za darmo. W celu inwentaryzacji wszyscy ich klienci reklamowe zostanie przypisany unikatowy numer identyfikacyjny (ID reklamową). Dostęp do tej liczby dostanie reklamodawców. Innymi słowy, marketerzy mogą śledzić zachowania użytkowników. Ale w jaki sposób użytkownicy zostać uznane za reklamę reklamodawcy lub beneficjenci nie są określone.

4. Klucz szyfrowania jest również przechowywany przez Microsoft. To niesamowite, ale jeśli szyfrowania danych na urządzeniu przy użyciu standardowego programu BitLocker, The klucz dostępu do danych jest nie tylko ty, ale również Microsoft ma . Licencja systemu Windows 10 wskazuje, że hasło jest kopiowany na serwer onedrive kontrolowany przez Microsoft. Jak wspomniano wcześniej, spółka będzie zobowiązana do wydania klucza na wniosek uprawnionych organów, co pozbawia szyfrowanie w systemie Windows 10 bez znaczenia.

Nie zapomnij, aby zainstalować oprogramowanie szyfrujące innej firmy można zaufać.

5. Microsoft może dysponować swoimi danymi. To jest po prostu niesamowite miejsce w Windows licencji 10:

Będziemy dostępu, ujawniać i zachować dane osobowe, w tym treści (takich jak treść wiadomości e-mail, innych prywatnych komunikacji lub pliki w folderach prywatny), gdy w dobrej wierze przekonanie, że jest to konieczne, aby chronić naszych klientów lub egzekwowania warunki regulujące korzystanie z usług.

Osobistej korespondencji, pliki lokalne i inne dane osobowe mogą zostać ujawnione nie tylko na wniosek władz, ale tylko jeśli Microsoft wydaje się , że jest to konieczne dla ochrony niektórych swoich klientów. Ie na można ubiegać się o kredyt w dowolnym banku na dane jak Musisz się Microsoft .

6. Umowa podano, że Microsoft za pośrednictwem usługi Windows Update 10 będą rozpowszechniać specjalne oprogramowanie antypirackie, która zajmie się usunięciem pirackich gier i innych programów na komputerze. Ci "szczęście" do uaktualnienia do systemu Windows 10, które już wyraziły zgodę, po kliknięciu przycisku Zgadzam się na okno z umową licencyjną. a ponieważ Informacje na temat programów licencjonowanych produkowanych w UE, WNP, Rosji i innych krajach nie wszyscy spadek w USA, należy grę lub aplikację programy produkowane w Stanach Zjednoczonych będą uznawane tylko przez licencję.

7. Pozwolenie występuje bardzo dziwny punkt o dezaktywacji nieautoryzowanych urządzeń peryferyjnych komputera (nieautoryzowana sprzętowe urządzenia peryferyjne). Czym jest spowodowany przede wszystkim, nikt nie wie. Ie wszelkie urządzenia produkowane poza Stanami Zjednoczonymi będzie nieaktywna.

READ i zdecydować. POTRZEBUJESZ TAKIE systemu Windows 10.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
wszystko prawda, z tym że większość (wszystko?) można wyłączyć poprzez rejestr. Jak się na tym nie znasz to można ściągnąć program który za ciebie to zrobi.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Goticzki działają bez problemu.
Priorytety! Jeśli tak, to może dzisiaj pod wieczór spróbuję zainstalować.  :lol: Jeśli nie sprawdzę to nigdy się nie przekonam jaki to system.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zainstalowałem dwa dni temu i jak na razie system jest ok. Tylko ze 3 razy miałem jakieś błędy ":(" po których system musiał się zrestartować. Na "siódemce" nie pamiętam by kiedykolwiek się tak zdarzyło. No, ale system jest jeszcze młody, więc liczę, że się poprawi i już chyba przy "dziesiątce" zostanę. Goticzki działają i nawet mody chodzą, a właśnie o to miałem największe obawy.

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Windows 10
Czesc ma ktos pomysl jak usunac/zablokowac Windows Defender z Win10?
Wkurwia mnie to niesamowicie, bo nie moge odpalic np cracka czy trainera do gierek.

Zapewne trzeba cos grzebac w rejestrze, ale szkoda mi czasu na to

Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam anglojezyczne ustawienia.
Pozdrawiam

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeżeli nie chce się tobie ręcznie grzebać w rejestrze to polecam: https://www.privacytools.io/#win10

Na stronie znajduje się dalsze przekierowanie do programu, który za nas wyłączy/odinstaluje konkretne usługi Windowsa 10.

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Windows 10
Bezpieczne to? Tzn nie chce by mi instalowało jakieś dzikie toolbary do przeglądarek i ogolnie syf na komputerze.
Ostatnio instalowałem coś podobnego to rozprzestrzeniło się przez cala siec domowa i miałem to na wszystkich komputerach w domu XD

Może jakiś skrypt co mógłbym zaaplikować do pliku z rozszerzeniem *.reg i odpalić?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
żadnego widocznego syfu mi nie zainstalowało i spełniło swoją rolę. W zasadzie wszystko mógłbyś sam zrobić, ale zajęłoby tobie to o wiele więcej czasu.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Windows 10
No i o to mi chodziło :D Dzięki

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry