Kilka pytań. 4096 6

O temacie

Autor Sryncu

Zaczęty 18.09.2014 roku

Wyświetleń 4096

Odpowiedzi 6

Sryncu

Sryncu

Użytkownicy
posty90
Propsy18
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Na początek przepraszam jeżeli zły dział.
Do rzeczy. Chciałbym zadać kilka pytań.
 I Czy tworząc modyfikację do Gothic 2 NK mogę wykorzystać ścieżkę dźwiękową z Gothic 3? W końcu obie gry tworzone są przez Piranha Bytes. A przecież nie mam zamiaru zarabiać na modyfikacji?
 II Czy twórcy wielkich modyfikacji takich jak na przykład The Returning, czy The Dark Saga mogą się pochwalić tą produkcją w CV, kiedy chcą przyjąć się do pracy w dziedzinie grafiki komputerowe?
 III Czy mogę umieścić w modyfikacji prośbę o wysłanie kartki pocztowej z grzeczności do autorów. Czyli licencja Cardware (Postcardware). Czy to jest zbytnie naruszenie prawa?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
I - Jak dla mnie nic nie stoi na przeszkodzie.
III - Też nie ma zastrzeżeń. Wysyłasz im jako tako jako osoba prywatna, bo ich modyfikacja nie jest żadną płatną modyfikacją no i ogólnie nie jest to objęte taką licencją.

Sryncu

Sryncu

Użytkownicy
posty90
Propsy18
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dziękuje za odpowiedź Fabiosek.  :)
Jednak nadal ciekawi mnie odpowiedź na drugie pytanie :cool:

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Pierwsze - Łamiesz prawa autorskie. PB jest przeciwne przenoszeniu czegokolwiek pomiędzy częściami sagi.
Drugie - Ogólnie to nic nie szkodzi na przeszkodzie... aczkolwiek nie radziłbym wstawiać tylko tego. Spójrz na portfolio KolegiZWojska, on dodał to jako bonus, gdzie w sumie miał się czym chwalić. 
Trzecie - Tak, możesz zwrócić się z taką prośbą, tak długo jak nie jest to przymus. 

W sumie dobry dział, bardziej pytasz o prawa autorskie aniżeli same tworzenie modyfikacji, na przyszłość staraj się lepiej nazywać tematy, obecnie nazwa tematu nie obrazuje jego zawartości. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sryncu

Sryncu

Użytkownicy
posty90
Propsy18
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aha dziekuje za odpowiedzi Sawik i za rady. Szkoda ze nie moge wykozystac muzyki z G3 bo soundtrack z G3 jest niesamowity :D

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Teoretycznie łamiesz prawa autorskie. Praktycznie spójrz na Wyspę Khorinis (użyta muzyka z G3), emm spójrz na Gothic Multiplayer (mapka z g1 kolonii do g2) też jest to łamanie praw autorskich.

Sryncu

Sryncu

Użytkownicy
posty90
Propsy18
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aaa. Dobra. W zasadzie to w the returning tez sa mapki z gothic 1(zatopiona wieza Xardasa czy kopalnie). A przeciez nie mam zamiaru czerpac kozysci majatkowych z moda.
Dziekuje za odpowiedz.
Temat chyba mozna zamknac. 

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry