Nie no, mod pełna profeska, właśnie ukończyłem i jestem pod wrażeniem. Jest to chyba najlepszy mod do Gothica w jaki grałem. Widać, że jest przemyślany, spójny, a świat jest fajnie zaprojektowany w charakterystyczny dla PB sposób. Najlepsze jest to, że twórcom Z życia złodzieja udało się zawrzeć to co w Gothicach najlepsze, a ten mod to taka pigułka tego. Zaczynamy jako słabiak i gołodupiec by z każdą godziną stawać się coraz silniejszym i zdobywać lepszy sprzęt. Świat też eksplorujemy po kawałeczku, trochę pójdziemy w jedną stronę, trochę w drugą, a gdy będziemy silniejsi to będziemy mogli zapuścić się nieco dalej. Rozmieszczenie i respawn potworów też jest świetne, tak samo jak balans rozgrywki.
Dialogi są całkiem fajnie napisane, questy też są ciekawe i przeplatają się czasami. Twórcy zadbali również o to by gracz otrzymywał niezbędne informacje. W innych modach różnie z tym bywa i często gracz pozostawiony jest samemu sobie albo musi szukać porady na forum. Tutaj ani razu nie było to potrzebne. Nie przypominam też sobie bym natrafił na jakiegoś buga. Oby jak najwięcej takich modyfikacji!