Superglue na monitorze 5968 10

O temacie

Autor Arszonto

Zaczęty 10.07.2014 roku

Wyświetleń 5968

Odpowiedzi 10

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Superglue na monitorze
2014-07-10, 13:53(Ostatnia zmiana: 2014-07-10, 18:11)
W nocy bawiłem się klejem typu superglue (czyt.musiałem coś skleić), ale gdy nacisnąłem na tubkę, okazało się, że jest mikro dziurka w niej, przez którą wystrzelił specyfik. Zalało troszkę klawiaturę tylko, a że to żaden majątek nie był (jakieś 20zł) to pomyślałem, że rano spróbuję zeskrobać. Jakież było moje zdziwienie gdy zasiadając dziś do komputera zobaczyłem wielką plamę kleju na monitorze  O_O .

Macie jakiś pomysł jak się go pozbyć bez jakiegoś wyraźnego zarysowania/uszkodzenia monitora? Jeśli to ma jakiś wpływ, to powiem jeszcze, że ekran jest typu LCD.

EDIT:
Egzaminu nie zdały dotychczas:
  • Pasta do zębów
  • Płyn do czyszczenia ekranów
  • Nóż (tz. on częściowo pomógł bo zdarł główną warstwę kleju, ale to połownicze rozwiązanie)
  • Pilnik do paznokci (zostawił rysy  T_T ).

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
Try not to cry . 

Cry a lot. T_T

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Arszonto

Superglue na Monitorze
#2 2014-07-10, 14:05(Ostatnia zmiana: 2014-07-10, 14:15)
Nie dobijaj mnie T_T . Mój najlepszy monitor, jeszcze nie zajechany  ;( .

Orientuje się ktoś może jaka jest wytrzymałość temperaturowa ekranu LCD?
Na wikipedii znalazłem taki wpis "Loss of contrast in high temperature environments." Ale czy to jest trwałe? I czy wytrzyma teperaturę ok 130 stopni Celsjusza (120 to temperatura rozpuszczania kleju).

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wrzuć fotki jak to wygląda. Na pewno nie używaj denaturatu, ani zmywacza do paznokci bo uszkodzisz powierzchnie monitora.... Znalazłem coś takiego, ale to na małe plamki - http://www.ebay.com/gds/Remove-Superglue-spots-from-LCD-screen-/10000000012001610/g.html

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Tak czytałem, że rozpuszczalniki mogą uszkodzić ekran. Zdjęcie postaram się podrzucić później. Aktualnie mój smartfon jest w...złym stanie, miał bliski kontakt ze schodami wyłożonymi płytkami :F. Czemu zawsze ja?

Ps. Spróbowałem pilnika do paznokci i...KURRRRR... Mam dwie świecące rysy na monitorze.  ;(

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Superglue wchodzi w reakcje z plastikiem więc możliwe, że tego się już po prostu nie da usunąć tak by nie było śladu bo pod spodem, może już nie być gładkiej powierzchni. Z drugiej strony, tutaj komuś z tym samym problemem jakoś się udało.
http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=909547

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Czyli zmywacz do paznokci? Spróbuję. Ale z nożem nie będę przesadzał, najwyżej troszkę zostanie. Nie chcę kolejnej rysy.

EDIT
Shit... Mam tylko z acetonem...

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak, ten koleś użył do tego zmywacza do paznokci, ale bez acetonu. Poczytaj skład... No i też ważne jest jak bardzo wypukła jest ta plama. Im bardziej tym łatwiej usunąć.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jest praktycznie niewypukła bo zdrapałem ją nożem... 

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Udało mi się częściowo poradzić z  problemem przez ten czas :D.
Co godzinkę-dwie spryskiwałem ekran "Screen Cleanerem", czyściłem, a chwilę później lekko oddrapywałem (paznokciem co by nie porysować jeszcze bardziej :D ). Po kilku dniach stało się to dla mnie niezauważalne (tylko na białym tle kolorki się w tym miejscu mienią).

Zrobiłem zdjęcie z pierwszego dnia, ale jak wspominałem mój smartphone jest uszkodzony i wykonałem je przy pomocy Szajsunga z aparatem 3mpx, także niewiele tam widać i nawet nie podłączałem go do pc :D . Jak ktoś jest strasznie ciekawski to może mi się zechce :D.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
W ostateczności pewnie można by wymienić folię polaryzującą i to by wystarczyło :P

Popisuje się ciągle menda jedna...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry