Kombinacja odpowiedniego ułożenia kryształów w domu kapłanów (stojąc przodem do dwóch grobów):
Szary Niebieski
Zielony Czerwony
Proponuję dodać to do tematu o najczęściej zadawanych pytaniach.
Felix - tak się właśnie dzieje, kiedy na siłę pomija się wszystkie dialogi dusząc ppm lub esc jak wariat. Spróbuj wczytać poprzedni zapis i zdobyć nowy poziom (o dziwo w złotych wrotach pojawienie się napisu "kolejny poziom" magicznie niweluje niektóre bugi - przynajmniej u mnie).
Co do problemu z "agresją" u Karrasa, wywołaną po jego pobiciu - czar "niepamięć" niedziała, choćbyście nie wiadomo ile razy go rzucali (sprawdzone). Jedyną szansą na jego uspokojenie jest wykonanie tych o to czynności:
Najeżdżamy na Karrasa celownikiem (obojętnie, czy to bez broni, czy z podniesionym mieczem/kuszą/łukiem/czarem - jednak w przypadkach trybu bitewnego zaleca się odejście od postronnych npc), jednak robimy to tak, żeby Karras nas nie zauważył. Cały czas mając jego name na celowniku włączamy konsolę i wpisujemy:
set permattitude neutral
set tempattitude neutral
Wyłączamy konsolę i ... Karras jest dla nas znów neutralny.
Edit: Tak przy okazji, cobym znowu nie zapomniał. W którymś subtopicu Złotych Wrót czytałem o "mającej się wkrótce pojawić solucji". Czy przypadkiem wie ktoś coś o tym? No chyba rzecz jasna, że źle przeczytałem.