Spojrzałem na screeny i aż musiałem ściągnąć, by na własne oczy to zobaczyć. O ile na screenshotach wszystko wygląda pięknie i cudownie, to już co do reszty mam zastrzeżenia. Assety są wprawdzie zajebiste, wszystkie drzewka(vurt?), nowe tekstury, modele(nawet lensflare nie oszczędzili) świetnie wyglądają. Nie wiem jednak jak wy, ale ja przeglądając te zmiany miałem wrażenie, że twórca koniecznie próbował usunąć Gothica z Gothica. Khorinis zupełnie przerobione, w ogóle nie przypomina oryginału, zaś nowe domki wcale nie pasują do reszty miasta. Widzę tu Wiedźmina, Risena, od biedy nawet Arcanię, ale Gothica nie bardzo. Do tego nowe lokacje nie do końca mi pasują. Wiem, że to jeszcze wersja alpha, więc pominę pustki, ale dziwi mnie ich umiejscowienie. Przykładowo w Górniczej Dolinie ot tak zniknęła cała góra, a na jej miejscu pojawiła się dolina z drzewkami i wszystkim - wut? No i te roślinki w każdym miejscu, nawet tam gdzie nie trzeba. Ręce do nieba wzniosłem, gdy zobaczyłem przerobiony obszar wokół Starego Obozu(z obozem włącznie).
Ogólnie jednak assety są świetne i chętnie zobaczyłbym, jak ktoś ich jakoś sensownie używa, ale pod względem level-designu i klimatu dałbym autorowi karnego kutasa.

No ale pisze to osoba, która nawet w TESy gra w wersji vanilla, więc może po prostu nie potrafię docenić zmian. Za to plusik dla bgb za zrobienie polskiej wersji.