Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 403481 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 403481

Odpowiedzi 1660

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
A jak wygląda awansowanie u Mrocznych ? Jak w nowym Obozie Sekty z Returninga , że na początku jesteśmy Nowicjuszami , a w III rozdziale wybieramy pomiędzy Guru , a Strażnikiem
Świątynnym . Jak to dokładnie ma wyglądać ?
tak, dokładnie tak to wygląda

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

Winters07

Winters07

Użytkownicy
Tkacz Magii
posty65
Propsy25
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Tkacz Magii

Przyszłość jest niepewna , więc lepiej stawiaj jej warunki , inaczej ona postawi je Tobie.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Akurat jesli chodzi o Mrocznych to za wiele nie zmienialismy, poza pewnymi drobnymi modyfikacjami czarów w runach.
Natomiast bardzo powaznie przerobiłem dialogi, bo te co były były albo fatalnie przetłumaczone na rosyjski albo już takie drętwe w oryginale. Nieraz brakowało tam nawet logiki i sensu.
Teraz to już wyglada znacznie lepiej.
Grę Mrocznym da się ukończyć w kilku wariantach , i tester tej gildii skonczył Mrocznym Rycerzem w dobrym zdrowiu i stanie ducha ;D

Zaleta tej gildii jest bogaty wybór czarów, oraz ciekawie skonstruowane mozliwości ulepszania broni ( Rycerz) i stworzenie własnej Runy ( Mag) - co jednak wymaga nieco latania i kombinowania.
Sam wątek zadaniowy jest dla Mrocznych niestety niezbyt obszerny , mielismy w planach coś dodać im więcej ale na planach się ( przynajmniej na razie) skończyło. Niemniej coś troszkę więcej tam im dodalismy też.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Fabularnie w grze jest powiedziane skad sie wzieli mroczni, jaka jest ich historia ?  :huh:

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Memorius
Moderator działu

Przebieg prac nad wersją Global Mod PL
#564 2014-03-25, 19:58(Ostatnia zmiana: 2014-03-28, 17:45)
tak jest takie info od ich szefa na początku - odnosi sie do tak zwanego Sojuszu Pięciu , gdzie występują przedstawiciele Trzech Bogów , Bohater i jeszcze ktos ale nie pamiętam kto.
W kazdym razie Narsus słuzy Beliarowi , Drakash -Adanosowi a Lord Helmchen - Innosowi.
Tyle że ta słuzba Beliarowi ujawnia tu się jako forma Równowagi Trzech Sił.
Mocno wyodrebnilismy pojęcia Mroczny i Czarny . Mroczny jest przedstawicielem Beliara w siłach równowagi a Czarny przejwem tego jak zawsze dwulicowego działania Beliara.
W modzie było to pojeciowo nieco pomieszane , teraz juz jasno widać kto jest kim.
Grupa Czarnych to nie tylko jak w G2 NK Poszukiwacze ale i znacznie mocniejsze ich klasy jak Czarny Kapłan, Adept Czarnej Magii , Przywódca Czarnych Magów no i najgorszy z nich Nekron - Mistrz Zakonu Czarnych Magów , którego nie nalezy mylić z Wielkim Mistrzem Mrocznego Zakonu Apogeonem.

Winters07

Winters07

Użytkownicy
Tkacz Magii
posty65
Propsy25
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Tkacz Magii
Widzę , że tworzy się niezłe uniwersum moda . Uwielbiam takie sprawy.  :D

Przyszłość jest niepewna , więc lepiej stawiaj jej warunki , inaczej ona postawi je Tobie.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
no jest jeszcze i ekipa nekromantów pod wodzą Demetriusa , ale nie powiem gdzie
no i ekipa Magów Starozytnego Kultu ze zbrojnym ramieniem w postaci Czarnych Paladynów pod wodzą Rolanda. :lol:

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
 A ten znowu Tizgara denerwuje... :lol:

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Niby czym ?  ja swego dopiąłem
Memorius tez swego dopiął zrobił moda w którego miałem nie zagrać i nie zagram no dopóki go nie przerobie skutecznie wywalając element losowości :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Naprawdę? Chcesz go przerabiać?!

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Skoro upartość Memoriusa nie pozwala mu dać opcji podczas instalacji która po zaznaczeniu spowoduje ze losowość będzie w grze a w przypadku nie zaznaczenia losowość nie będzie występować w grze to muszę, wierz mi dożo osób by chciało taka opcje podczas instalacji czy gdziekolwiek indziej nie jestem jedyny :P

A zagrac chce poniewaz to co widze w changelogu jest naprawde warte spedzenie czasu przy modzie ale nie z losowością - ON

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
losowość to nie wymysł Memoriusa , do jej obecności wszyscy przywykną i gwarantuję- w niczym nie zaszkodzi

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ankieta która opcjonalnie dodał Panzpis mówiła jasno co innego :P
Byc może tylko on chciał znać opinie innych na temat losowości ale tak czy siak wyrażała za te rzecz nie jest mile widziana

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
powróciły kary za przewinienia w Leśnym Obozie
poprzednio było to totalnie zbugowane bo mieszkańcy Lesnego Obozu mieli wpisaną gildię obywatel (Khorinis) pojawiały się nieskończone zapętlenia kar za przewinienia , których Bezi nie popełnił.
Teraz dalismy nową gildię dla ekipy Netbeka i powinno to działać prawidłowo ale jeszcze to sprawdzimy.
Mamy też skrypt takich kar dl Obozu Myśliwych, zbadamy czy warto go dodać do gry (z wersji 1.15)

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A widziałeś/czytałeś Tizgar mile widziane propozycje w returningu2? To tylko propozycje ... a ankieta typowo badająca gust przyszłych graczy, zupełnie niezobowiązująca- tym bardziej, że autorstwa panzpis!

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Mnie już nikt w grupie nie słucha, wszystko przez moje poglądy polityczne.:wstyd:

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,
                        prezes Kongresu Nowej Prawicy

https://pl-pl.facebook.com/janusz.korwin.mikke

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Może nie wszyscy czytali wcześniejsze strony tego tematu więc pozwolę sobie zacytować dwie rzeczy, które juz napisałem wczesniej
Żaden z testerów po kilkunastu godzinach gry , a na pewno już od II rozdziału nawet się nie zajaknął że mu tam 8 wyskoczyło.I tak uważam że bonusów z Ksiag , tabliczek, żarcia i podobnych rzeczy jest może nawet za dużo.
Ponadto liczba alternatywnych dróg zrobienia pewnych rzeczy i tak wyklucza mozliwość porównania gracza nawet tej samej gildii i te różnice zacierają się dopiero gdzieś w III jak sądzę rozdziale.

Problem leży w tym , pojęcie TRUDNOŚCI można rozumieć na różne sposoby.
Twórcy Global Mod właśnie w inny sposób wykorzystali to pojęcie.
Gra TRUDNA może być  w początkowych rozdziałach bo ścierwojad jest 4 razy mocniejszy niż w GII NK .
Może być TRUDNA bo brak ci 1 PN aby nauczyć się 1  punktu siły i skorzystać z mocniejszej kuszy. Poeksperymentuj żarcie czego poza jabłkami może ci dodać ten brakujący punkt siły, albo znajdź smoczy korzeń.
Nie ma ? Nie umiesz znaleźć? Kup od zielarza. Nie masz kasy? Zostań czeladnikiem i zarób.
Marzy ci się dobra zręcznościowa broń a tą zręczność jeszcze masz za małą żeby coś kupić lub uzyć znalezionego?
Poszukaj kogoś kto cię nauczy robić własną broń, lepszą i wymagajacą mniej zręczności. Zrób dla niego dobry uczynek to ci na pewno to pokaze za darmo. Chciałbyś miec lepszy procent umiejętności we władaniu jakimś rodzajem broni a koszt nauki wdanym momencie przerasta twoje możliwości? Zrób sobie sam taka broń pod kierunkiem nauczyciela , który pokaże ci jak to zrobić znacznie taniej w PN.
W grze zroblismy tak, ze pieniądz robi pieniądz. zarób, wydaj na coś sensownego a zarobisz i zyskasz jeszcze więcej.
Jednym słowem znajdź, kup , ukradnij , zrób sam, poproś bogów , pomóż ludziom w potrzebie ... jak w życiu.
I nie czekaj aż Wujek Skrypt przydzieli ci 10 PN a nie 8.
Możesz czekać oczywiście i na kolejny poziom. Bez obaw system 8-10-10-11 działa dobrze i ten 1 brakujący PN zawsze dostaniesz a szansa ze dostaniesz równe 10 to 50%.
To wybór gracza.
I dlatego losowość w takiej formie jak jest zostanie. Także dlatego żeby nie padały porównania w rodzaju - Returning jest lepszy bo cos tam. Returning jest znakomity , ale to po prostu gra oparta na innej filozofii niż Global.

Inicjatywa ankiety była tylko i wyłacznie oddolnym pomysłem panzpis , który załozył ją bez konsultacji z teamem.
Załozył przed rozpoczęciem jakichkolwiek testów , przed wprowadzeniem zmian i modyfikacji wymienionych w Read Me PRZED tym zanim gracze zdołali się z grą faktycznie zapoznać.
Założył , nawet nie sprawdzając, czy jest technicznie mozliwe zrobienie opcjonalności , czy team potrafi to zrobić i czy nawet gdy to zrobi nie wywoła to bugów utrudniających lub uniemozliwiających rozgrywkę.
Jak tłumaczył w innym miejscu sieci - w trosce o graczy "którzy sobie nie poradzą i porzuca moda w pierwszym rozdziale".
Ankietą wprowadził w bląd graczy , których ja za ciamajdów nie uważam.
Gdyby to zależało tylko ode mnie za tego typu działania usunął bym go z teamu , co zresztą sugerowałem później i z zupełnie innego powodu.
Cała ta akcja była dla mnie kuriozalna od samego początku, bo ankiety tego typu nie mogą dotyczyć fundamentalnych zasad przyjetych przez twórców moda. A zasadę losowosci w okreslonych przedziałach przyjął Magic Team i trzymał się jej przez wszystkie publikowane kolejne wersje gry. Także w niepublikowanej wesji 1.15 zasada ta została zachowana.
Zmienilismy wystarczająco duzo i wystarczająco dużo dodalismy od siebie a o naruszaniu pryncypiów ustalonych przez twórców moda mowy nie było.
To, ze tam panzpisowi marzy się upodobnienie Global do Returning teamu nie dotyczy. Jak m on ochotę niech sobie łaczy , dzieli i zmienia fundamenty ale na pewno nie w ramach prac Drużyny Spolszczenia i pod jej szyldem.

A pierdolenie o jakichś powodach politycznych tego,ze go nikt nie slucha w teamie to klasyczny farmazon, z którego mozna się co najwyżej pośmiać.
W DS poza nim żadną polityką się nikt nie zajmuje. Raz ze nie po to się spotykamy w sieci a dwa że nie mamy na to czasu, bo chcemy zeby gracze otrzymali grę jak najszybciej.
A to ze X czy Y z forum TM deklaruje , ze nie zagra bo cos tam , to nas wcale nie zraża, bo na Panach X czy Y świat graczy Gothic 2 się na szczęście nie kończy.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Dobrze wiedzieć ze chce upodobnić do Returna, no znowu + dla Panzpis kolejna rzecz która by wyszła dla moda na + została z niego wywalona a ta która idzie na minus w nim zostaje

Memorius, odbiorcy moda to gracze i to oni decydują ostatecznie o wszystkim, jeśli już zdecydowaliście się to i owo ulepszyć za co się wam należy duży + bo to pomysł który zawsze jest dobry, należy brać pod uwagę to co chcą gracze to ze wy chcecie losowość to ok ale graczy to gówno obchodzi wy macie dać to czego gracze chcą, gwarantuje ci ze jak zrobisz ankietę to wynik będzie jasno dawał do zrozumienia ze losowość ma zniknąć z moda.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
wiesz co Tizgar?
Podobno tam pracujesz nad patchem do Returning.
Daj ankietę czy wywalić z gry opcję że HP nie przybywa w na każdym levelu.
Albo przynajmniej opcjonalnie można było tak zrobić.
Ja tez jestem graczem i chętnie zagram w Returning Rebalance 2.1 Pl patch 1.3 gdy będę wiedział że za każdy level dostanę swoje tam stałe X HP dla postaci.

Z innych rzeczy. Dzięki wnikliwej analizie testów udało nam się usunąć bardzo nieprzyjemny bug, którego nie wychwyciliśmy badając wcześniej zgłoszeni graczy do wersji RU.
Chodziło o to, że będąc Mrocznym można było zawładnąć okrętem paladynów w V rozdziale nie wykonując
ŻADNEGO zadania niezbędnego aby taki dostęp uzyskać.
Na szczęście błąd ten , w sumie drobny ale bardzo psujący rozgrywkę udało się nam zlikwidować.
Teraz bohater będąc  członkiem Mrocznego Zakonu MUSI wykonać odpowiednie zadanie i spełnić określony warunek.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Jak więcej osób by chciało żeby było hp co lvl to spoko da się zrobić 2 wersje patcha niema problemu ja w przeciwieństwie do ciebie mogę dać opcje wyboru niema przymusu w zmianach  można nie instalować patcha możemy tez kilka zmian wywalić i zrobić 2 wersje bez zmian które by były niechciane :P

0 użytkowników
Do góry