Może nie wszyscy czytali wcześniejsze strony tego tematu więc pozwolę sobie zacytować dwie rzeczy, które juz napisałem wczesniej
Żaden z testerów po kilkunastu godzinach gry , a na pewno już od II rozdziału nawet się nie zajaknął że mu tam 8 wyskoczyło.I tak uważam że bonusów z Ksiag , tabliczek, żarcia i podobnych rzeczy jest może nawet za dużo.
Ponadto liczba alternatywnych dróg zrobienia pewnych rzeczy i tak wyklucza mozliwość porównania gracza nawet tej samej gildii i te różnice zacierają się dopiero gdzieś w III jak sądzę rozdziale.
Problem leży w tym , pojęcie TRUDNOŚCI można rozumieć na różne sposoby.
Twórcy Global Mod właśnie w inny sposób wykorzystali to pojęcie.
Gra TRUDNA może być w początkowych rozdziałach bo ścierwojad jest 4 razy mocniejszy niż w GII NK .
Może być TRUDNA bo brak ci 1 PN aby nauczyć się 1 punktu siły i skorzystać z mocniejszej kuszy. Poeksperymentuj żarcie czego poza jabłkami może ci dodać ten brakujący punkt siły, albo znajdź smoczy korzeń.
Nie ma ? Nie umiesz znaleźć? Kup od zielarza. Nie masz kasy? Zostań czeladnikiem i zarób.
Marzy ci się dobra zręcznościowa broń a tą zręczność jeszcze masz za małą żeby coś kupić lub uzyć znalezionego?
Poszukaj kogoś kto cię nauczy robić własną broń, lepszą i wymagajacą mniej zręczności. Zrób dla niego dobry uczynek to ci na pewno to pokaze za darmo. Chciałbyś miec lepszy procent umiejętności we władaniu jakimś rodzajem broni a koszt nauki wdanym momencie przerasta twoje możliwości? Zrób sobie sam taka broń pod kierunkiem nauczyciela , który pokaże ci jak to zrobić znacznie taniej w PN.
W grze zroblismy tak, ze pieniądz robi pieniądz. zarób, wydaj na coś sensownego a zarobisz i zyskasz jeszcze więcej.
Jednym słowem znajdź, kup , ukradnij , zrób sam, poproś bogów , pomóż ludziom w potrzebie ... jak w życiu.
I nie czekaj aż Wujek Skrypt przydzieli ci 10 PN a nie 8.
Możesz czekać oczywiście i na kolejny poziom. Bez obaw system 8-10-10-11 działa dobrze i ten 1 brakujący PN zawsze dostaniesz a szansa ze dostaniesz równe 10 to 50%.
To wybór gracza.
I dlatego losowość w takiej formie jak jest zostanie. Także dlatego żeby nie padały porównania w rodzaju - Returning jest lepszy bo cos tam. Returning jest znakomity , ale to po prostu gra oparta na innej filozofii niż Global.
Inicjatywa ankiety była tylko i wyłacznie oddolnym pomysłem panzpis , który załozył ją bez konsultacji z teamem.
Załozył przed rozpoczęciem jakichkolwiek testów , przed wprowadzeniem zmian i modyfikacji wymienionych w Read Me PRZED tym zanim gracze zdołali się z grą faktycznie zapoznać.
Założył , nawet nie sprawdzając, czy jest technicznie mozliwe zrobienie opcjonalności , czy team potrafi to zrobić i czy nawet gdy to zrobi nie wywoła to bugów utrudniających lub uniemozliwiających rozgrywkę.
Jak tłumaczył w innym miejscu sieci - w trosce o graczy "którzy sobie nie poradzą i porzuca moda w pierwszym rozdziale".
Ankietą wprowadził w bląd graczy , których ja za ciamajdów nie uważam.
Gdyby to zależało tylko ode mnie za tego typu działania usunął bym go z teamu , co zresztą sugerowałem później i z zupełnie innego powodu.
Cała ta akcja była dla mnie kuriozalna od samego początku, bo ankiety tego typu nie mogą dotyczyć fundamentalnych zasad przyjetych przez twórców moda. A zasadę losowosci w okreslonych przedziałach przyjął Magic Team i trzymał się jej przez wszystkie publikowane kolejne wersje gry. Także w niepublikowanej wesji 1.15 zasada ta została zachowana.
Zmienilismy wystarczająco duzo i wystarczająco dużo dodalismy od siebie a o naruszaniu pryncypiów ustalonych przez twórców moda mowy nie było.
To, ze tam panzpisowi marzy się upodobnienie Global do Returning teamu nie dotyczy. Jak m on ochotę niech sobie łaczy , dzieli i zmienia fundamenty ale na pewno nie w ramach prac Drużyny Spolszczenia i pod jej szyldem.
A pierdolenie o jakichś powodach politycznych tego,ze go nikt nie slucha w teamie to klasyczny farmazon, z którego mozna się co najwyżej pośmiać.
W DS poza nim żadną polityką się nikt nie zajmuje. Raz ze nie po to się spotykamy w sieci a dwa że nie mamy na to czasu, bo chcemy zeby gracze otrzymali grę jak najszybciej.
A to ze X czy Y z forum TM deklaruje , ze nie zagra bo cos tam , to nas wcale nie zraża, bo na Panach X czy Y świat graczy Gothic 2 się na szczęście nie kończy.