1. Gdzie jest szpada Abigail?Szpada Abigail leży koło drzewa na bagnach, w pobliżu Logana od strony kanionu.
2. Klucze do Gomeza + do skrytki w magazynie:Nr.1 W pokoje Engora,
Nr.2 W pokoju Parcivala,
Nr.3 Skrytka Magnatów w Magazynie Paladynów,
Ad. 1 Klucz do magazynu jest na dachu.
Ad .2 Klucz do skrytki magnatów ma Percival. (Przyda się kradzież kieszonkowa i 100 zręczności. )
3. Canthara, czy opłaca się go zabijać na początku gry?Po zabiciu Canthara Havlor przestaje od nas skupować złote i srebrne przedmioty. Podobno najlepiej zabić go w V rozdziale. (Ale ja i tak zarąbałem go w I - V.)
4. Sposoby na szybki zarobek:a) Sprzedaż trofeów myśliwskich u Alfreda w obozie myśliwych,
b) Sprzedaż złotej i srebrnej biżuteri Havlorowi,
c) Praca dla rzemieślników:
- Bosper - futra (najlepiej sprzedawać je myśliwym),
- Harad - wykuta broń biała,
- Constantino - zioła i prawdopodobnie trofea z krwiopijców.
5. Szybkie sposoby na zwiększenie punktów many:- Mikstury z grzybów,
- Modlitwa przy ołtarzu (potrzebna wysoka karma u Innosa),
- Tabliczki,
-Bonusy z jedzenia,
- Mikstury z ognistych korzeni.
6. Szybkie sposoby na zwiększenie punktów życia:- Mikstury z leśnych i polnych jagód (recepta np. u Lutero),
- "Wino zapomnienia" (receptura u Constantino),
- Bonusy z jedzenia.
(Spis wszelakich bonusów można znaleźć w dziale z poradnikami)
7. Czego warto uczyć się na początku?- Kradzieży kieszonkowej,
- Otwieranie zamków,
- Skradanie,
- Walka, minimum na 30%,
- Zdolności Myśliwskie czyli: skórowanie, wyrywanie kłów, języków, serc, itp
- Zwiększanie Punktów trafień jak i Wytrzymałości za PN to zwykłe marnotrawstwo. Od tego są bonusy.
Rady dla maga:- Opłaca się pakować w manę do płacenia po 10 PN za 5 pkt. many (maksymalnie do 15 PN),
- Dobrze jest na początku dobić walkę bronią dwuręczną do 30%, zawsze lepiej słabsze potwory załatwić kosturem niż marnować na nich cenną manę.
8. Jak zabić bossa golemów Atramentora? - Podprowadź go do magów wody, gdy będzie mu się kończyć życie dobij go czarem,
- Wykorzystaj ataki przebywającej obok królowej pełzaczy,
- Zaszlachtuj golema bronią obuchowa i czarem Grom.
9. Spis magicznych broni dystansowych dla Raffy:-Ognisty łuk (podobno znajduje się w jaskini z goblinim bossem za najemnikami, chociaż ja znalazłem go w jaskini pod schodami prowadzącymi do Słonecznego Kręgu - V.),
- Magiczna kusza (grobowiec Quahodrona),
- Magiczny łuk (oddzielona przepaścią miejscówka w pobliżu jednego ze starożytnych budynków budowniczych w Jarkhendarze)
-DVARTAZDAH (Miasto Umarłych w Dolinie Cieni w Górniczej Dolinie)
10. Dlaczego nie mogę przeczytać pulpitów w wieży Xardasa?Do tego wymagana jest znajomość języka demonów, którego można się nauczyć od Kreola w jednym z zadań od opiekunów.
11. Jak dołączyć do myśliwych?1.
- Posiadać pancerz myśliwego od Bospera,
- Zabić 200 potworów.
2.
- Zabić 200 potworów
- Zabić czarnego trolla i przynieść jego skórę Falkowi
12. Kiedy opłaca się wykonać misję dla Gallahada oraz jak to zrobić?Najlepiej wykonać ją na początku gdyż gdy będziemy już należeć do jakiejś gildii Gallahad może nas olać.
Zadania na listy:
- Ork który ma miksturę jest zaraz koło miasta jak się idzie w stronę karczmy to zaraz przed wyjściem z miasta skręcamy w lewo
- Dług Lutero hm.. skrzynia jest u Lemara, włącznik jest na piecu i pokazuję się skrzynia..
Uwaga radzę kupić zwój snu i użyć na jednej osobie co najmniej u niego w domu, ponieważ praktycznie zawsze jedna wstaje jak próbujesz otworzyć skrzynię
- U Gerbranda trzeba dobrzę wybrać odpowiedź, więc zapiszcie sobie przed rozmową,
WAŻNE : Trzeba tą misję zrobić w aktualny dzień co się ją dostaje- Nie Lejemy Regisa dla Walentina bo nie weźmie od nas listu. Tą misję trzeba zrobić w tym samym dniu..
Ważne ciekawostki do tej misji:
- List od Fernando po tym jak zostaje zamknięty w więzieniu przestaje mieć wartość
- Regisa można pobić w sumie, nie złości się na nas, a to dodatkowy exp.
Jak zdobędziemy 4 listy, następnie idziesz do saladrina spać do południa, wchodzisz na mur i widzisz na ławce Lariusa i gadasz z nim!
WAŻNE :MA BYĆ TO W POŁUDNIE, BO INACZEJ NICI Z MISJI I ZAWALISZ JĄ13. Jak wejść do Świątyni Śniącego?Ok to pierwsze podchodzimy do samej świątynni, nie wchodzimy bo zabije nas ogień, następnie idziemy do Xardasa powiedzieć mu o tej sytuacji jaka tam jest. Potem wracamy się do starej wieży demonów Xardasa, i idziemy do Urszaka<znajduję się na skarpie zaraz nad jednym z miejsc wydobycia rudy<tam gdzie się zabija zębacze>
Następnie lecimy do starej chaty Cavalorna, tam jest wieża niedaleko niej, a koło niej jest ognisko, musimy pomóc tarrokowi i dac mu lekarstwo a on zrobi dla nas ulu mulu.
Następnym krokiem jest wycieczka do miasta orków, i przechodzenie doliny cienia, zajmie wam to trochę czasu..
I jak zabijecie smoka dostaniecie przepustkę do świątynni Śniącego
14. Ile dostajemy expa jak nasz potwor zabiję stwora?100% nie 50%
15.Co trzeba by kieł przeżył?Tej misji nie można se odłożyć na później, jak się ją robi, ponieważ on umiera. Najlepiej zrób ją od razu jak ją dostajesz.
Zioła potrzebne do tej misji:
Spoiler
- łodygi bagiennego ziela 2x
- korzeń leczniczy
- leśna jagoda
- szczaw królewski
16.Dlaczego ubywa ci życie podczas kupowania pancerza średniego u Strażników świątynnych ?Ponieważ masz pewnie szpon beliara, i nie masz tyle karmy by go ubrać. Po prostu automatycznie go ubiera podczas kupowania tego pancerza, polecam wyrzucić na chwilę go na ziemię przed kupnem zbroi.
17.Czym zabić Ryboglawa?<ten topielec na wyspie ze skarbem Grega>Polecam obuch, magię + ewentualnie zablokować go w wodzie.
18 Gdzie jest młot addanosa?Pojawia się losowo, może być w każdej z 4 świątyń, czyli:
-Na pustyni w Bibliotece
-W świątynni Wojowników
-W Świątynni Kapłanów
-W świątynni na bagnach<ps mi się tam ani razu nie pojawił, ale może się zdarzyć>
19. Dlaczego nie mogę ubrać Szpona Beliara? -Trzeba mieć 100 karmy u Beliara, a jak się jest Wyznawcą Innosa to 200.
20. Dlaczego piraci nie mogą dołączyć do walki w VII rozdziale?-Musisz zrobić ich wszystkie misje.
21. Dlaczego nie mogę wyciągnąć duszy od demona Seneyaka, gdy go zabiłem krzyżem przeznaczenia?-Na Seneyaka musisz najpierw nałożyć More Ulratu, a później rozciachać go jakąś inną metodą. Krzyż przeznaczenia niszczy duszę.