Kilka tygodni temu ukazała się ostateczna wersja tego moda rosyjskiego teamu SGC Mod Team.
Prace nad nim były jakiś czas wstrzymane i zatrzymały się na w pełni grywalnej wersji 0.9.1 - Beta 1 teraz jednak pojawiła się wersja 0.9.8_Final , poprawiająca drobne błędy poprzedniej.
Mod oferuje rozszerzenie fabuły Gothic I o nowe wątki jednak bez naruszania zasadniczej linii akcji , stanowiąc ciekawe jej dopełnienie.
Pojawia się spora liczba nowych postaci zlecających nowe zadania o różnym stopniu trudności , częściowo z subquestami. Głównym zadaniem jest stworzenie nowego niezależnego obozu, umiejscowionego w znanym a ważnym dla fabuły miejscu....
Oprócz nowych postaci mod oferuje również nowe księgi z którymi związane sa kluczowe zadania , ruchomą klimatyczną "tawernę" i nieco nowych przedmiotów.
Najważniejsze są jednak interakcje z postaciami a najfajniejsze przełamanie klasycznego -"odejdź , nie wolno mi z tobą rozmawiać". Wreszcie mona pogadać ze wszystkimi występującymi w GI dziewczętami , co więcej to one zlecają wiele z zadań i są nieodzowne dla ukończenia głównego wątku moda.
Ponadto Lester staje sie jedna z postaci kluczowych.
Mod jest trochę poetycki , nieco tajemniczy , nie brak jednak i akcji i walki.
Chodzi płynnie bezbłędnie nawet w starszej wersji , w niczym nie zakłócając podstawki, z którą jest ściśle powiązany. No po prostu trzeba zagrać od nowa.
Mod waży 3,5 MB , instaluje się jak inne mody i startuje przez GothicStarer.
Po instalacji mamy wersję z rosyjskimi podpisami i rosyjskim menu przy czym wszystkie dialogi z polskiej wersji językowej w dubbingu zostały zachowane. Nowe zadania sa bez dubbingu i tłumaczenia rzecz jasna i znajomość języka jest nieodzowna. Warto jednak pomyśleć nad polonizacją , bo tego tekstu nie ma aż tak bardzo dużo (choć dialogi są rozbudowane).
Istnieje dodatkowa paczka z dubbingiem rosyjskim , nie został on jednak w pełni ukończony.
Na ile i jak on wygląda nie wiem bo tej wersji nie testowałem.
Moda można bezproblemowo pobrać z linka
https://disk.yandex.com/public/?hash=Jz6RPwloucWwVgOMNVbHXLG4H9C1DI4S5tk/Psr3GIQ%3DDla zagorzałych fanów Gothic I naprawdę wiele dobrej zabawy.
Myślę że w polskiej wersji językowej najlepszy były tytuł " LUDZIE Z GÓRNICZEJ DOLINY".