Wytłumaczę ci to co pamiętam na zdrowy chłopski rozum:
////////////////////////////////////////////////////////////
////////////// hallodwa Tutaj piszesz co chesz
///////////////////////////////////////////////////////
instance Dia_Ciuciek_czesc (C_INFO) To jest nazwa dialogu, tak jak niżej podana kazz_hello
{
npc = Grd_995_Ciuciek; Postać z którą gada hero
nr =2; Numer dialogu
condition = Dia_Ciuciek_czesc_condition; To jest odniesienie do tego co niżej, zamiast dia coś tam, może być "Toworish"
information = Dia_Ciuciek_czesc_info; Tak jak wyżej
important = FALSE; O ile się nie mylę, to znaczyło że na ten temat możesz lub nie możesz gadać kilka razy: TRUE/FALSE
permanent = 1; Nie pamiętam co to znaczyło xD
Description = "Słychać coś ciekawego?"; Tekst wyświetlany w ramce, to co wybierasz w grze jak masz dialog jak się o coś pytasz
};
func int Dia_Ciuciek_czesc_condition ()
{
if ( (other.guild == GIL_STT) || (other.guild == GIL_GRD) || (other.guild == GIL_DMB) ) || (REKRUT == LOG_RUNNING)
{
return 1;
};
}; CAŁA TA FUNKCJA, JAK WYZEJ PISAŁEM NIE MUSI SIĘ TAK NAZYWAĆ ZNACZY ONA ŻE JAK JESTEŚ W KTÓREJŚ Z GILDII TAKICH JAK : "STT, GRD, DMB" I MASZ RUSZONĄ MISJĘ O NAZWIE "REKRUT" TO RETURN JEST: TRUE CZYLI 1, PROŚCIEJ MÓWIĄC SPEŁNIASZ WARUNKI MOŻLIWOŚCI POGADANIA NA DANY TEMAT
func void Dia_Ciuciek_czesc_info () Jak już pisałem to mogłoby się nazywać tak: "func void Toworish ()"
{
if (kazz_hello == FALSE) Jeżeli hero nie rozmawiał na temat kazz_hello, (wyżej o tym wspominałem) to dialog będzie wyglądał tak:
{
AI_Output (other, self,"Dia_Ciuciek_czesc_info_15_00"); //Słychać coś ciekawego?
AI_Output (self, other,"Dia_Ciuciek_czesc_info_06_01"); //To zależy gdzie przyłożyć ucho. Na razie panuje względny spokój.
}
else if (kazz_hello == TRUE) Ale, jeżeli hero rozmawiał na temat kazz_hello, to dialog będzie wyglądał tak
{
AI_Output (other, self,"Dia_Ciuciek_czesc_info_15_02"); //Słychać coś ciekawego?
AI_Output (self, other,"Dia_Ciuciek_czesc_info_06_03"); //W końcu mogę odpocząć i to dzięki tobie przyjacielu.
};
};