Pytania i porady odnośnie rozwoju postaci. 1543645 4348

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 22.07.2013 roku

Wyświetleń 1543645

Odpowiedzi 4348

Grimm

Grimm

Użytkownicy
posty32
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Patrząc jak wiele czasu spędziłem nad przeczesywaniem forum w poszukiwaniu informacji, chcę dodać coś od siebie.
Niektórzy ze stale komentujących tutaj, czasem nie potrafią zrozumieć ,że nie każdy gracz chce odkryć 100% gry i poświęcić na nią mnóstwo czasu,nie ma ochoty  ganiać za smoczymi korzeniami tudzież sercami orków.
Dlatego ten post jest przeznaczony dla osób które grają 1 raz w moda lub które mają duży problem z jego ukończeniem.

Dla początkujących zalecam poziom łatwy a dla zielonych nawet bardzo łatwy,co do wyboru klasy to strażnik Świątynny lub Najemnik. Przyznam szczerze ,że nie polubiłem Bractwa przez dość słabo rozwiniętą aurę w obozie ale to sprawa indywidualna. Grając na patchu 1.3 NIE MAMY TEJ OP RUNY O KTÓREJ TUTAJ WSZYSCY MÓWIĄ!.

Gramy więc wojownikiem, 90% naszego sukcesu w grze to dobrze ukończony I rozdział i to w nim poświęcimy najwięcej czasu.  Rozwijamy siłę do oporu , nie do progu 94 tylko do 130-150 punktów siły. Na łatwym poziomie szybko wbijasz lv więc punkty będziesz miał.  Na koniec i tak mamy masę PN a lepiej je wydać placąc 4PN=1siły niż 5PN=1 siły.  Wybór broni czy jednoręczna czy dwuręczna sprawą indywidualną. Ja polecam 1H, z uwagi na Szpon Beliara bo szybciej machając mamy więcej "piorunów"
Nie rozwijamy ani zręczność ani punktów many. (można zręke podciągnać jak ktoś ma problem okraś Hagena np)
Nie rozwijamy kuszy ani łuku przynajmniej na początku, jeśli chcemy strzelać mamy od tego zwoje!

Obowiązkowo zdobywamy 1H miecz z jaskini za wieża Dextera,  140dmg/90siły.
Zbieramy i kupujemy zwoje niszczące ożywieńców, nie jakoś masowo ale warto kilka mieć pod ręką.
Zbieramy jedzenie! Myślę,że dużo osób o tym zapomina. Z jabłek, mleka,chleba, kiełbasy, wody.Jesteśmy w stanie wyciągnać potężne bonusy życia. Winogrona też zbieramy ale to nie trzeba mówić chyba. Warto zrobić kilka misji dla Thelki żeby dostać gulasz(+1 do siły)
Musimy wyczyścić Jarkendar i Khorinis ze wszystkich polnych i leśnych jagód. Oraz zebrać wszystkie kamienne tablice.
Do Jarkendaru wchodzimy dopiero kolo 20-25lv. Zależy od poziomu na jakim gramy.
Obowiązkowo zabijamy dzika dla Barema i dostajemy pierścień sprintu.
30% w 1H lub 2H wystarczy na Jarkendar. Nie uczymy się 1H jeśli wybraliśmy 2H i odwrotnie, szkoda punktów.

Warto po wyjściu z Jarkendaru ale przed GD zajrzeć na wyspę Ełtu. Początkowo wywabiania paladynów może być trudne i pracochłonne ale jesteśmy w stanie po 1 po 2 ich zabić. Będzie to trwało ale warto.Dla expa i dla odpowiedniej karmy która pozwoli nam założyć Szpon na orki w GD. Można wcześniej zrobić Q i dostać pierścień +15siły +15 zręki. Na tym etapie gry się bardzo przyda. Czyścimy Wyspę z Korzeni Leczniczych i Polnych/Leśnych Jagód. Idąc do GD lub na początku powinniśmy być w stanie założyć zbroję Kruka. Da to nam taki def ,że możemy czuć się bardzo bezpiecznie.

Mając Szpon Beliara(odpowienią karmę z Wyspy ) wybijamy wszystkich orków w GD. Można ulepszać co 2 poziomy. Bierzemy też strefy, jak mamy problem z nieumarłymi to używamy czarów!

Gra się kończy generalnie gdy wkładamy duszę demona Senyaka do Szponu. Każdy nieumarły,ork, czy smok nie stanowi żadnego zagrożenia. Uczymy się eliksiry życia i od czasu do czasu zbieramy dusze dzięki runie Beliara.
Oddając 25 dusz dostajemy 1000expa i 10 życia. Dzieki temu do 5 rozdziału jesteśmy wstanie dobić nasze życia do 3k i założyć Zbroję Pana Cienia którą zdobywamy w Dolinie Cieni.

Nie przejmujemy się siłą, nie musimy mieć jej +500. Wystarczy 400 żeby założyć dotyk smoka.(dlatego też polecam broń jednoręczną ;)). Prawdziwe "dopakowanie" czeka nas dopiero we Dworze Irdorath. Szpon załatwia za nas nawet Smoka Ożywieńca. Owszem dostajemy dmg ale przy naszym życiu to nie problem. Oczywiście warto jej mieć jak najwięcej ale nie jest to jakiś mus. Po prostu zabieramy serca orków i smocze korzenie a 350 siły się samo zrobi.

Porady Ogólne.
-Wyuczmy się jak najszybciej wszystkich zdolności myśliwskich, z tego jest kupa hajsu.
-Czeladnik u Harada z uwagi na bonus siły.
-Bezpieczne Orkowe Mikstury można pić lecz najlepiej tak dopiero w 4-5 rozdziale, gdy nam magia nie jest w ogóle potrzebna poza teleportacją.
-Zbieramy Stalowe Pręty
-Orków z GD lejemy 3 razy. W II,IV,VII rozdziale. Dodatkowy exp zawsze spoko.
-Jak ktoś chce do moze pozabijać "fabularnych" orków :Ur-Thrall,Ur Grom, Ur-Shack. Dostnaiemy smocze korzenie. Ja nie miałem serca xD
-Po skończeniu Q od Opiekunów uczymy się tylko od mistrza Haradrimów bo ma gest i nie bierze za nauke złota.
-Warto szukać jaj smoków, łatwo znaleźć 20 a to już jest 20 siły więcej.

Podsumowując
Nasza rozgrywka "kończy" się wraz ze zdobyciem 1000 życia i pokonania Senyaka. Szpon zmieniłem dopiero na Dotyk Smoka czyli pod sam koniec gry. Tym szybciej zdobędziemy szpon tym szybciej obudzimy się z koszmaru jakim jest Returnig na początku. Pamiętajcie, on nie wybacza błędów.

Ystredd

Ystredd

Użytkownicy
Najemnik
posty56
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Najemnik
Najpierw gadasz coś w stylu, że nie każdy ma czas szukać korzonków i serc orków godzinami a potem rzucasz żeby zbierać wszystkie leśne i polne jagody xd No ale do rzeczy.

Chciałem spytać jakie są zalety z dołączenia do Straży? Obecnie waham się między Paladynami i Najemnikami, bardziej skłaniając się ku temu pierwszemu. Uwielbiam jak wygląda zbroja paladyna, runy paladynów zawsze na propsie, wydaje mi się fajny ten quest z błogosławioną zbroją. Tylko żę WSZĘDZIE widzę, że ludzie radzą wybrać Najemników. Ja się pytam czemu? Co sprawia, że bycie najemnikiem jest aż tak lepsze, że wszyscy to wybierają? Poproszę o dokładne wyjaśnienie bo na podstawie tego będę musiał wybrać gildię, im więcej zalet na konto najemników tym pewnie łatwiej będzie mi ich wybrać. Nie chciałbym sobie zniszczyć gry jeśli paladynem jest ciężko, ale z drugiej strony 20 więcej obrony od obrażeń na zbroi Łowcy Smoków względem zbroi Paladyna mnie nie przekona etc.
Z góry dzięki za wyjaśnienie

2 PYTANIE: O co chodzi z jedzeniem? Jakie są bonusy za jakie żarcie? Wiem że za jabłka jest siła. Co dają winogrona? I inne żarcia mleko chleby też dają stałe bonusy do statystyk?
Pzdr.

Allbelcik84

Allbelcik84

Użytkownicy
posty355
Propsy97
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Wszystko jest opisane w tematach.

= D

Grimm

Grimm

Użytkownicy
posty32
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wszystkie może nie, ale warto te które ci po drodze się wyświetlą. Mało kto jest w stanie wyczyścić wszystko xD.
Tak jak wyżej napisałem, mleko,szynka,ser,chleb i chyba woda po zjedzeniu odpowiedniej ilość działają jak eliksiry życia. Mleko chyba nawet daje aż 10 PT. Także warto je zbierać i kupować. Zajrzyj do Ciekawostek,tam będzie spis.

Winogrona służą do robienia Wina Zapomnienia które daje 50 życia.

Karma u Innosa jest problematyczna, potrzeba jej naprawdę dużo. Nie możesz,kraść,zabijać, no i nie założysz Szponu Beliara a to jest OP miecz.

Zenek23

Zenek23

Użytkownicy
posty50
Propsy5
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kto może mnie nauczyć wyrywania serc orków? Sory jeżeli to pytanie już się tu pojawiało, ale jakoś nie mam ochoty przeglądać teraz 170 stron :D

Bansu

Bansu

Użytkownicy
posty6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kto może mnie nauczyć wyrywania serc orków? Sory jeżeli to pytanie już się tu pojawiało, ale jakoś nie mam ochoty przeglądać teraz 170 stron :D

Chyba Grimbald, ale nie jestem pewny. Albo Grom.

Ja mam pytanie co do postaci
Spoiler

Kończę już rozdział z Khorinis, robię już trochę questów dla myśliwych, w Gildii Kupców jestem już przy Zurisie a to trzeba eliksir ponoć w GD, Opiekunów dopiero pierwsze zadanie wykonałem, mam zamiar dołączyć do Najemników.
Co teraz poczynać? Na sobie amulet +10 siły i pas +5 siły - jakby co. Czy porobić jeszcze te misje niektóre i ruszyć do Jarkendaru czy za słaby jestem? Jakieś porady co do kontynuowania gry? Gram na poziomie Trudny.

@Edit

Dużo punktów wykorzystałem w pozyskiwaniu zdobyczy z zwierząt w celu zarobku - na koncie jakieś 6 koła.

Allbelcik84

Allbelcik84

Użytkownicy
posty355
Propsy97
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Do jarkendaru gdzieś na 18-19 poziomie wbij, bo nie dasz rady. wykonaj wszystkie dostępne zadania dla każdej gildii pobocznej i wyczyść w miare khorinis.

= D

Bansu

Bansu

Użytkownicy
posty6
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli zabijać już Canthara? A co do PN ładować wszystko w siłę już czy zostawić na język do tabliczek?

Allbelcik84

Allbelcik84

Użytkownicy
posty355
Propsy97
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ja bym go zabił dopiero przed wejściem do jarka, no chyba że grasz na patchu 1.3.1 bo jeśli tak to go zabij. naucz się języków fajne bonusy są z tabliczek.

= D

ksiazeeek

ksiazeeek

Użytkownicy
posty112
Propsy8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jestem po Jarku i planuję wybrać się na Etlu.
Gildia: Strażnik
Poziom 25
Siła 84 bez przedmiotów (z 99)
HP 538
Zręczność z przedmiotami 26 (bez itemów nie warto podawać XD)

1. Muszę ukraść klucz Hagenowi, ale z taką zręcznością to mnie nawet na farmie Onara zauważą XD. Warto wydać trochę PN w zręczność, czy lepiej wszystko z tablic i potek? Bo z bonusuów na tę chwilę miałbym jakoś 60 z przedmiotami. Zastanawiam się bo gram wojem i wolałbym douczyć się siły tak do 120.
2. Skąd wziąć więcej HP? Porobiłem potki ze wszystkich jagód które znalazłem. Które przepisy polecacie kupić (btw. nie tylko na HP ale też na inne statystyki)?

Grimm

Grimm

Użytkownicy
posty32
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1.Idz po Chełm Łucznika zręczność + 25. Załóż biżuterie, pasy wypij poty ,tabliczki i powinno styknąć.
2.Jak grasz na patch 1.3 to naucz się Eliksiru Życia. Potrzebny jest tylko korzeń leczniczy i rdest polny. Z tego jesteś w stanie wyciągnąć najwięcej życia. Rdestów i Korzeni jest mnóstwo więc nie masz się czym przejmować.

ksiazeeek

ksiazeeek

Użytkownicy
posty112
Propsy8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czy jako strażnik miejski opłaca mi się zainwestować w naukę śmierci ożywieńca u Gallahada na szkielety? Jestem w GD i chcę oczyścić starą kopalnię bo te zombiaki to łatwy exp, ale nie mam jak ominąć szkieletów wewnątrz. Te 2 co są na zewnątrz po prostu ominąłem (pierścieńdzika.jpg OP)

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

ksiazeeek

ksiazeeek

Użytkownicy
posty112
Propsy8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Umówmy się, że nie ma patcha 1.3 tylko 1.3.1 lub 1.3.2 i od razu mówię, że jak chcesz z nami tutaj gadać, to najlepiej usuń to ścierwo i zainstaluj prawilnego patcha 1.2

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

ksiazeeek

ksiazeeek

Użytkownicy
posty112
Propsy8
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W takim razie mam 1.3.1 bo na 1.3.2 nie odważyłbym się wejść do tej kopalni.

paulpolska

paulpolska

Użytkownicy
posty604
Propsy31
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Witam jestem w pierwszym rozdziale  mam 11 lvl i problem mam taki że muszę wykonać zadanie Młot Tarakota żeby zostać SS. Jednak bez odpowiedniej ilosci many (potrzeba 50 mam 20) która przyda się do przemiany w golema nie dam rady tej misji przejść od kolejny problem, ze nie wiem gdzie zdobywac kolejny  EXP. Mam 50 siły i pancerz nowicjusza (ten silniejszy) jednak nawet Dzik jest za trudny do ubicia nie mówiąc o topielcach czy zębaczach z którymi nawet Lares ma problemy. Mam nawet Hełm Łucznikaktóry zwiększa pancerz ale nadal to za mało a wilki czy polne bestie wyczyściłem gdzie się da. Questów z gildią kupców nie pociągne dalej bo musze się udac do GD więc to odpada. Z zabójcami też stoje przy Cantharze dlatego, że chcę nadal sprzedawać Halvorowi sprzęt bo dzięki temu stać mnie na umiejętności które sporo kosztują. Ornamenty zebrane, quest z handlarzem bronią również.Wątku myśliwych nawet nie zacząłem bo żeby ubić Czarnego Trolla trzeba aż 40 many (zwój tyle wymaga). Ofiara Beliarowi (drugi quest opiekunów) też nie mogę skonczyć bo nie mogę nigdzie znaleźć czarnej perły ani akwamarynu.CO ROBIĆ GDZIE EXPIĆ ???

P.S: I gdzie zdobyć amulet siły +10 ?

Pomogłem ? Daj tego PROPSa to nic nie kosztuje

Escudoo

Escudoo

Użytkownicy
posty4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Mam pytanie, gdyż chcę zostać nekromantą, jestem w I rozdziale, mam już 11 lvl, niestety brakuje mi punktów many. W każdym poradniku dla nekromantów pojawia się wzmianka o przepisie na miksturę z grzybów. Niestety nie znalazłem jej ani u Constantino, ani u Sagitty. Gdzie może ona być ? (Wersja 1.3.2)

paulpolska

paulpolska

Użytkownicy
posty604
Propsy31
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
I mam jeszcze jeden problem. Gdy tylko korzystam z obojętnie jakiego stołu alchemicznego bądź kuchni natychmiast jestem atakowany i mało tego oskarżony o kradzież a grzywny w modzie są naprawdę kolosalne. Widziałem na filmikach u innych że coś takiego nie występuję czemu tak jest ?? wersja  Rebalance v2.1 patch 1.2

Pomogłem ? Daj tego PROPSa to nic nie kosztuje

Ystredd

Ystredd

Użytkownicy
Najemnik
posty56
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Najemnik
I mam jeszcze jeden problem. Gdy tylko korzystam z obojętnie jakiego stołu alchemicznego bądź kuchni natychmiast jestem atakowany i mało tego oskarżony o kradzież a grzywny w modzie są naprawdę kolosalne. Widziałem na filmikach u innych że coś takiego nie występuję czemu tak jest ?? wersja  Rebalance v2.1 patch 1.2

Nie można używać przedmiotów znajdujących się w domach innych ludzi bez pozwolenia...  :lol:
Spróbuj u Xardasa. Mnie on nie bił.

A i miałbym pytanie - taka postać: http://imgur.com/a/lGSAX (Poziom Bardzo Trudny)
Zrobiłem wszystkie questy jakie byłem w stanie oprócz zabicia Canthara (nie chcę żeby się Halvor fochnął) i zastanawiam się czy takie coś wystarczy żeby atakować Jarkendar? Ogólnie czy wchodzić w drugi rozdział? Bo to jest jeszcze pierwszy rozdział, jak wejdę do drugiego to może wpadnie jeden level z potworów co się zespawnią w Khorinis..

A i dołączam się do pytania gdzie można kupić miksturę z grzybów? Oraz w którym rozdziale Lutero ma mikstury z polnych/leśnych jagód? A i w którym rozdziale opłaca się zapuszkować Fernando? Już mam Galahada ogarniętego.
Pozdr. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedzi :)

0 użytkowników
Do góry