ok thx Tizgar props leci, zapomnialem o tym talerzu ;d
czarna perle mozna tez otrzymac jako bonus podczas otwierania drogocennej skrzynki. 2 takie skrzynki znajduja sie z skarbcu magow ognia. Klucz do skarbcu magow ognia znajduje sie w prawej komnacie magow ognia w bodajze najbardziej prawym kufrze na prawo (wchodziac do klasztoru)
co do rad do zdobywania krwawych kielichow, to bedzie trudno. musisz miec przynajmniej 70 zrecznosci, aby moc wykrasc klucz do kufru Salandrila. Najlepiej bedzie w tym przypadku kraść nocą, chyba nawet skradajac sie wstanie z lozka (lub po przekroczeniu 70 zrecznosci bedzie sobie smaczenie spal, nie jestem pewien) jesli sie obudzi najlepiej jest skorzystac ze zwoju snu i jakos sobie poradzisz.
pisales, ze canthara zabiles, czyli lehmara juz zabiles, aby tam wykrasc kielich bedzie latwiej. tutaj moze byc problem, jak kradlem noca to obywatelke w jego chacie uśpiłem, bylo ok. podczas kradziezy albo świstku dla lutero lub zdobywania kielichu jakas obywatelka zza jego chatki przyleciala i chciala mnie lać, takze uwazaj, najlepiej bedzie ją/je uspic. ewentualnie mozesz krasc w dzien, ale bedziesz musial wykorzystac przynajmniej 2 zwoje snu, ewentualnie strach (Isgaroth na pewno na sprzedaz ma, tylko nie wiem czy w 1 rozdziale ma)
Wambo mam nadzieje już ubiłeś lub Asmal sam go ubił, z gornego miasta latwiej krasc bedzie. Przy kradziezy u Valentino nalezy uwazac na Lothara, nie wiem czy zwoj snu/strachu na nim zadziala.. dalej to sobie jakos poradzisz, zawsze bezimienne obywatelki mozna "po cichu" zabic

U sedziego chyba nadal trzeba miec 100 zrecznosci aby wykrasc klucz, takze latwe to to nie bedzie.
w pokoju Lariusa kielich bedzie latwo wykrasc, nawet jak siedzial na fotelu wykradlem na luzie wszystko co tam bylo i mnie nie ukaral
nie mam pewnosci gdzie byl ostatni czy jeszcze moze z valentino pomieszalem;d czy u gerbrantha czy w chacie obok salandrila. kielich obok salandrila najlatwiej bedzie wykrasc dniem z zebatym zielem lub mikstura szybkosci, ja mialem problemu noca, za kazdym razem gdy wchodzilem budzili sie, czy to ze skradaniem sie czy normalnie lub u Gerbrantha raczej tez problemow nie bedziesz mial, chyba tutaj jedno z latwiejszych kradziezy. ja za kazdym razem ze zwoju snu lub strachu korzystalem, ewentualnie lałem i z niepamieci korzystalem. zeby ukrasc dla sedziego
ogolnie jesli nie idziesz w zrecznosc w 1 rozdziale nie zdobedziesz pierscienia +15zzreki ;d
W jaskini pod slonecznym kregiem znajduje sie ognisty luk, tam gdzie sa 2 szkielety wojowniki i 2 pelzacze wojownik