Czołem. Bawiąc się kodami postanowiłem skatalogować przynależności do gildii w Mrocznych Tajemnicach. Jaki jest sens takiej zabawy? Wybierając daną gildię dostaje się pewien wariant liniowy fabuły, który zakłada wykonanie zadań w wielu przypadkach niedostępnych dla innych gildii. Jeśli ktoś chce się pobawić we wszystko co się da, dla samej frajdy robienia tego za jednym zamachem może mu się to do czegoś przydać.
Podczas gry wciskamy B wpisujemy "marvin" i znowu B. Od teraz klawiszem F2 dostępna jest dla nas konsola. W niej wpisujemy EAB (wyświetli się jako Edit Abilities) i w nowym okienku wpisujemy G (pojawi się "guild = ") Teraz po wpisaniu z listy wartości dostajemy przynależność do wybranej gildi.
Przyznaję, że dziwna jest dla mnie ta lista, tym bardziej, że chyba brak w niej kilku gildi obecnych w Mrocznych Tajemnicach. Ale podaję co ustaliłem.
0 - brak przynależności
1 - kawał sukinsyna
2 - strażnik
3 - cień
4 - mag ognia
5 - kopacz
6 - mag wody
7 - najemnik
8 - szkodnik
9 - zbieracz
10 - kret
11 - guru
12 - nowicjusz
13 - strażnik świątynny
14 - strażnik kopalni
15 - pradawny
16 - brak przynależności (?)
od teraz zaczynają się dziwne przynależności
17 - jaszczur
18 - śniący
19 - goblin
20 - troll
21 - zębacz
30 - zombi
więcej mi się nie chciało sprawdzać, ale jak widać nie znalazłem przynależności do np. Przemytników, Łowców Orków, Strażników Obozu itp. Być może mają one wyższe numery. Nie miałem więcej czasu na sprawdzanie tego. Ot podaję w ramach ciekawostki dla graczy chcących pobawić się trochę na skróty
Zauważyłem jedną rzecz, która dla mnie jest trochę rozczarowaniem. Grając w G2 - NK mogliśmy przynależeć do gildii podstawowej np. zostać Paladynem a nie przeszkadzało nam to przynależeć także do Kręgu Wody czy Złodziejów. Dzięki temu w grze mogliśmy pobawić się więcej. MT zaskoczyły mnie brakiem takiej elastyczności. Prosty przykład. Jako Nowicjusz przyjąłem parę misji z Obozu Strażników Kopalni (czy jak oni się nazywają). W trakcie trwania tych zadań zostałem przyjęty do ich obozu i bardzo się zmartwiłem, że w tym momencie zamknęły zadania nowicjackie. Jednym słowem, misje z dodatkowych gildii powinny być uzupełnieniem wątku podstawowego. Jednak wydaje mi się (gry nie skończyłem), że przystąpienie do tych nowych gildii w pewnym etapie gry blokuje nam szansę ukończenia gry. Wcześniej przystąpienie czy to do Starego Obozu czy do Nowego czy do Obozu na Bagnach oferowało scenariusz pomagający ukończyć grę. Nowe gildie nakładają się na stare - i kapa mantel. Gdyby one były gildiami podrzędnymi - nie zamykającymi nam drogi do Śniącego (że tak to określę) jak w Nocy Kruka, byłoby dużo lepiej.
Chyba że się mylę, ale jak mówię, gry nie skończyłem - zbyt dużo pokićkało się misji - ale wystarczy spojrzeć w solucję by dostrzec, że przystąpienie do nowych gildii raczej nie popycha głównej fabuły naprzód.