Ciekawostki 65257 69

O temacie

Autor

Zaczęty 8.06.2008 roku

Wyświetleń 65257

Odpowiedzi 69

emanuel
  • Gość

emanuel
Gość

Ciekawostki
2008-06-08, 09:53(Ostatnia zmiana: 2008-06-08, 09:55)
Czołem. Bawiąc się kodami postanowiłem skatalogować przynależności do gildii w Mrocznych Tajemnicach. Jaki jest sens takiej zabawy? Wybierając daną gildię dostaje się pewien wariant liniowy fabuły, który zakłada wykonanie zadań w wielu przypadkach niedostępnych dla innych gildii. Jeśli ktoś chce się pobawić we wszystko co się da, dla samej frajdy robienia tego za jednym zamachem może mu się to do czegoś przydać.

Podczas gry wciskamy B wpisujemy "marvin" i znowu B. Od teraz klawiszem F2 dostępna jest dla nas konsola. W niej wpisujemy EAB (wyświetli się jako Edit Abilities) i w nowym okienku wpisujemy G (pojawi się "guild = ") Teraz po wpisaniu z listy wartości dostajemy przynależność do wybranej gildi.

Przyznaję, że dziwna jest dla mnie ta lista, tym bardziej, że chyba brak w niej kilku gildi obecnych w Mrocznych Tajemnicach. Ale podaję co ustaliłem.

0 - brak przynależności
1 - kawał sukinsyna
2 - strażnik
3 - cień
4 - mag ognia
5 - kopacz
6 - mag wody
7 - najemnik
8 - szkodnik
9 - zbieracz
10 - kret
11 - guru
12 - nowicjusz
13 - strażnik świątynny
14 - strażnik kopalni
15 - pradawny
16 - brak przynależności (?)

od teraz zaczynają się dziwne przynależności
17 - jaszczur
18 - śniący
19 - goblin
20 - troll
21 - zębacz

30 - zombi

więcej mi się nie chciało sprawdzać, ale jak widać nie znalazłem przynależności do np. Przemytników, Łowców Orków, Strażników Obozu itp. Być może mają one wyższe numery. Nie miałem więcej czasu na sprawdzanie tego. Ot podaję w ramach ciekawostki dla graczy chcących pobawić się trochę na skróty  :P  

Zauważyłem jedną rzecz, która dla mnie jest trochę rozczarowaniem. Grając w G2 - NK mogliśmy przynależeć do gildii podstawowej np. zostać Paladynem a nie przeszkadzało nam to przynależeć także do Kręgu Wody czy Złodziejów. Dzięki temu w grze mogliśmy pobawić się więcej. MT zaskoczyły mnie brakiem takiej elastyczności. Prosty przykład. Jako Nowicjusz przyjąłem parę misji z Obozu Strażników Kopalni (czy jak oni się nazywają). W trakcie trwania tych zadań zostałem przyjęty do ich obozu i bardzo się zmartwiłem, że w tym momencie zamknęły zadania nowicjackie. Jednym słowem, misje z dodatkowych gildii powinny być uzupełnieniem wątku podstawowego. Jednak wydaje mi się (gry nie skończyłem), że przystąpienie do tych nowych gildii w pewnym etapie gry blokuje nam szansę ukończenia gry. Wcześniej przystąpienie czy to do Starego Obozu czy do Nowego czy do Obozu na Bagnach oferowało scenariusz pomagający ukończyć grę. Nowe gildie nakładają się na stare - i kapa mantel. Gdyby one były gildiami podrzędnymi - nie zamykającymi nam drogi do Śniącego (że tak to określę) jak w Nocy Kruka, byłoby dużo lepiej.

Chyba że się mylę, ale jak mówię, gry nie skończyłem - zbyt dużo pokićkało się misji - ale wystarczy spojrzeć w solucję by dostrzec, że przystąpienie do nowych gildii raczej nie popycha głównej fabuły naprzód.

Homik
  • Gość

Homik
Gość

Ciekawostki
#1 2008-08-07, 16:03(Ostatnia zmiana: 2008-08-07, 16:05)
Podchodzimy do Scatty'iego i mówimy, że chcemy obstawić walkę (najlepiej by było gdyby walczył tam Rufus, ponieważ jest najsłabszy). Stawiamy na obojętnie jaką osobę. Zapisujemy grę i od razu wczytujemy zapisany stan gry. Śpimy aż do wieczora i idziemy na bitkę. Jednak zawodnicy nawet nie wyciągną swojej broni, tylko będą stać jak kołki. Wtedy schodzimy na arenę i bijemy Rufusa (powinien zacząć uciekać), dopadamy go i bierzemy jego ekwipunek (jest tam dużo rodzajów oręża, po kilkadziesiąt sztuk, a najlepszą bronią, którą ma jest Młot Orków obr. 50). Kiedy wstanie znów możemy go pobić ponownie (Uwaga!: może kontratakować). I tak oto mamy duży arsenał, który możemy wymienić na eliksiry, rudę itp.

Znag
  • Gość
Takie sztuczki to prawie jak kody i prawie nie robi tu wielkiej różnicy.Jak ktoś tak podchodzi do gry to po prostu lepiej wpisać kody , a nie wykorzystywać bugi w grze.

Zubot

Zubot

Użytkownicy
posty202
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
podobnie ja robiłem z rudą :P

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
I z ostrzami na kole szlifierskim...

angmar
  • Gość
a ja miałem taki problem ,że jak wieczorem po SO chodziłem i zapisywałem to mnie wywalało  :lol2:  
później okazało się że przez walki na arenie (Kharim i Gor Hanis chyba)

majaczek
  • Gość
błeee...
ja to setki broni zdobywałem bez żadnych cheatow
żadnego zapisz/wczytaj
jak się biją to można pokibicować, a jak się wpadnie, no to brać co leży (z ciała przegranego i ziemii, nie ciało)
a jak tamten przegra, to mu nie wystarczy i rzuci się na zwycięzcę... i tak pada w losowej kolejności raz jeden raz drugi (tzn. nie na przemian ten-tamten-ten-tamten, tylko losowe krotności)

ja raz znalazłem tysiączek broni jednego rodzaju, a raz znalazłem kupkę broni niemożliwą do zebrania (bugi w itemkach? ich ilości?), baaa... raz znalazłem takie bronie co się same mnożą w MOIM ekwipunku

PS: ciekawostka jak kogoś pobijesz (np. kopacza), zabierzesz wszystko, poczekasz aż dojdzie do siebie i znów pobijesz to znajdziesz eliksir leczniczy

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
Wrzucam jako ciekawostkę bo wczoraj na dysku znalazłem skrypty z początków prac nad modyfikacją do G2 NK. Niestety moda nigdy nie zrobiliśmy.

Szkoda, że nie zachowały się opisy fabuły moda i pomysłów bo była naprawdę ciekawe. Są na starym forumcu, a tam się baza skaszaniła.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty451
Propsy257
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Ściągam i patrzę jakby wyglądało MT2. Nie obrazisz się, jeśli ktoś będzie kontynuował wątki z Zakonu w jakimś innym modzie?
PS. Zakon, który u mnie się pojawia jest kontynuacją wątków oryginalnej gry Gothic. Żeby nie było, że pomysł ukradłem :D

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
Pewnie, że możesz, szkoda, że stare forum się sfakało bo bym całą fabułę zapodał a była całkiem ciekawa.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Ciekawostki
#10 2008-10-07, 15:51(Ostatnia zmiana: 2008-10-07, 15:58)
Ciekawe wątki, a kazzimir nie zrobił kopii po tym jak naprawił to spec? Może wgrać ją jeszcze raz i po kłopocie.

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
Sprawdzałem i ipb driver error cały czas niestety.

speedchaotic
  • Gość
Mam prożbe mógłbys wrzucic w formie moda czyli data i plik do systemu wiem żle tłumacze ale chyba wiesz o co chodzi bym mógł chcodzic po tym terenie?Jeżeli gadam głupoty to sorry ale się na tym nieznam wiedz jak?

Rophert

Rophert

Użytkownicy
posty102
  • Użytkownicy
Przecież pisze że mod nie wyszedł :lol2:

SnapperHunter
  • Gość

SnapperHunter
Gość

Ciekawostki
#14 2008-12-08, 21:18(Ostatnia zmiana: 2008-12-08, 21:50)
Widać miał to być mod do G2nk... dodający kilka misji. Moge go skończyć? Proszę :lol2:

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Ciekawostki
#15 2008-12-08, 21:26(Ostatnia zmiana: 2008-12-08, 21:27)
bez komentarza :lol2:

Sawiol

Sawiol

Użytkownicy
posty84
  • Użytkownicy

Sawiol

Ciekawostki
#16 2008-12-08, 21:55(Ostatnia zmiana: 2008-12-09, 17:26)
Cytat: SnapperHunter link=topic=3963.msg39608#msg39608 date=Dec 8 2008, 22:18\'
Widać miał to być mod do G2nk... dodający kilka misji. Moge go skończyć? Proszę :P
To miał być mod wielkości Mrocznych Tajemnic albo i większy, a ty chcesz go kończyć?? :lol2:  
Z umiejętnościami pozwalającymi na stworzenie moda z kilkoma NPC, potworkami i ewentualnie teksturami ?? :lol2:

Edit down; do Snappera
Ja się nigdy nie brałem za modowanie, więc tu ci mogę przyznać rację :lol2:
Ale po co się tak od razu rzucasz?? :lol2:

Edit down 2
Spoko :D

speedchaotic
  • Gość
On niemusi zrobic tego projektu na az taka skale niech dokonczy według własnego uznania

SnapperHunter
  • Gość
Cytat: Sawiol link=topic=3963.msg39628#msg39628 date=Dec 8 2008, 22:55\'
To miał być mod wielkości Mrocznych Tajemnic albo i większy, a ty chcesz go kończyć?? :D  
Z umiejętnościami pozwalającymi na stworzenie moda z kilkoma NPC, potworkami i ewentualnie teksturami ?? :lol2:
Ale jak ja zrobię będzie mniejszy n00bie! Ty nic nie umiesz a się do mnie czepiasz!
Napewno umiem więcej niż ty, bo ty nic jnie umeisz, moge pokazać dużo lepszego moda!
łysy C***

TomekLP

TomekLP

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Cytat: SnapperHunter link=topic=3963.msg39698#msg39698 date=Dec 9 2008, 16:25\'
moge pokazać dużo lepszego moda!
łysy C***
Jeszcze dziś czytałem temat w którym to skarżysz się na to, że cię nikt "nie lubi", a ostatnio to jesteś spoko, miły i takie tam. Tutaj pokazałeś właśnie czemu cie "nie lubią", więc się nie czepiaj ludzi, że cię mają dość!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry