Porządny RPG 27278 88

O temacie

Autor Arszonto

Zaczęty 20.06.2013 roku

Wyświetleń 27278

Odpowiedzi 88

Rogacki

Rogacki

Użytkownicy
posty48
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zakładając ten temat wymieniłeś sporo gier, które koło pełnoprawnych RPG nawet nie stały, i są tylko w połowie, albo i mniej, porządnymi, pełnoprawnymi grami RPG. Z tego co wyczytałem, to spodobał ci się Divine Divinity, więc raczej stawiasz na te "klasyczne rpg, najlepiej z widokiem z góry". Może spróbowałbyś swoich sił w czymś chodzonym i siekanym? Mam na myśli gry pokroju Diablo, o którym na pewno słyszałeś. Z nowszych produkcji warto byłoby zapoznać się z Titan Quest chociaż nie wiem czy takie gry Cię zadowolą :D  Jeżeli tak, to sprawdź również taki tytuł jak Sacred.

Jeżeli chodzi o takie "klasyczne RPG", to mogę ci polecić jedynie starsze produkcje, które są doskonale znane wśród old-school'owych graczy. Skoro grałeś w Baldur's Gate, to pewnie w Icewind Dale również. Dla mnie osobiście królem w tym gatunku jest Arcanum: Przypowieść o maszynach i Magyi. Głównie ze względu na ten specyficzny klimat, którym gra aż ocieka. Warto też sprawdzić Lionheart: Legacy of the Crusader oraz niesamowicie obszerny Planescape Torment. Powinna Cię również zainteresować Świątynia Pierwotnego Zła, która oparta jest na klasycznym module Advanced Dungeons & Dragons. Nie wiem czy słyszałeś o takiej grze jak "Another War", która obraca się w realiach II Wojny Światowej, i też jest swojego rodzaju RPG'iem izometrycznym. Oprócz tego masz jeszcze Gorasul: Dziedzictwo Smoka i Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor. Być może któryś z tych tytułów przyciągnie twoją uwagę. Mam nadzieję, że w jakiś sposób ci pomogłem.

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Kurcze aż sam sprawdzę niektóre tytuły w/w bo nie grałem :D

A co do RPG wartych zagrania: to nie wiem czy ktos wymieniał - Spellforce. Dwójka może nie jest świetna, ale w jedynkę grałem kilka razy, świetna gra.

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

Rogacki

Rogacki

Użytkownicy
posty48
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Gra zawiera elementy RPG połączone z RTS'em co naprawdę mi się spodobało. Niestety miałem okazję pograć tylko w drugą część, i bawiłem się niesamowicie. Jeżeli ktoś lubi takie hybrydy, to musi koniecznie ogarnąć.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cragann

Porządny RPG
#43 2013-07-03, 22:54(Ostatnia zmiana: 2013-07-03, 22:56)
Ja mogę ci polecić kilka Hack'n slash-y.

1.Pierwszą grą mógłby być Titan Quest, w którego aktualnie gram, jednak nie polecam ci tej gry. Bezmyślnie projektowane lokacje, masa niepotrzebnych potworów, krótkie i nudne questy, beznadziejny system dropu( ponad 1 kkk po pierwszym akcie, kasa prawie się nie przydaje) i straszny leveling potworów( kilka normalnch mobów może być trudniejszych niż boss kończący akt, wtf?). Chociaż gra na krótką metę jest wciągająca, przyjemny rozwój postaci, sporo możliwych klas, masa różnych itemów, chociaż jak dla mnie lepiej pograć w coś innego.

2.Godną polecenia jest produkcja Frater, Polski H&S. Dosyć mroczny klimat, niektóre lokacje były naprawde fajnie wykonane( Titan Quest praktycznie w większości miejsc wyglądał tak samo) boss mógł sprawić czasem problem ba, na wyższych poziomach trzeba się czasem było potrudzić nawet z normalnymi potworami. Rozwój postaci mógłby sprawić problem, to bić do tego itemu, to do tego czaru, a źle rozwinięta postać może w tej grze przysporzyć nam sporo trudu, ciekawy tytuł dla kogoś "nowego".

3.Loki, ta gra już oferuje większą część zadań, bardziej może przypominać RPG, jednak jest bardzo fajnym H&S-em(trójwymiarowe Diablo można by rzec)

4.Legend: Hand of God, podobnie jak wyżej, klimat nieco mniej mroczny, grafika trochę lepsza, ale ogólnie jest gorzej. Polski dubbing do tej gry jest fajny, można pograć.

5.Diablo 1,2(może 3, nie grałem), stara dobra gra H&S, przebijanie się przez hordy potworów, długie wciągające questy no i klasyka tego gatunku, powinieneś znać tą grę.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Porządny RPG
#44 2013-07-03, 23:22(Ostatnia zmiana: 2013-07-03, 23:32)
Ja to bym na twoim miejscu został przy prawdziwych klasykach a nie tam komputerowych szmirach.

Warhammer zawsze i wszędzie...

PS. Jak już miał bym imitować sobie RPG to tylko i wyłącznie Ultima Online na dobrym serwerze.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tibia.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
margonem

Rogacki

Rogacki

Użytkownicy
posty48
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kolega Cragann wymienił kilka postów wyżej grę Frater, i bardzo dobrze, że to zrobił. Byłem przekonany, że gracze już dawno zapomnieli o tej produkcji, ale na szczęście się tak nie stało. W grze dostępne są trzy klasy:

- Frater Szymon, który jest typowym magiem.
- Elena, która posuwa wszystkich za pomocą strzelb i pistoletów.
- oraz Tong Wong, który posługuje się bronią białą.

Wielkim plusem tej gry jest to, że z naszych postaci możemy stworzyć totalne hybrydy jak np. Czarodziej, który rozpoczyna walkę miotając ognistymi kulami, a kończy za pomocą miecza dwuręcznego. Bardzo mi się to podobało, i z chęcią zagrałbym w tą grę jeszcze jeden raz. Nie przeraźcie się tymi Szymonami i Tong Wongami :D

Pamięta ktoś jeszcze Dink Smallwood? To również dobra propozycja. Oprócz tego poleciłbym jeszcze Dungeon Siege II, które z pewnością kojarzycie.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

Werewolf

Porządny RPG
#48 2013-07-05, 09:48(Ostatnia zmiana: 2013-07-05, 09:49)
Cóż, slyszalem tez bardzo dobre opinie o Grze o Tron. Obejrzalem dwa odcinki lets play i opinie wydają sie, nawet powiem, że lekko obnizone, bo gra wydaje sie naprawde fajna. Co powiecie o niej?

Ahh tak, i wlasnie instaluje STALKER: Cień Czarnobyla. Tez fajne, aczkolwiek nie moge znalezc strony z wieloma modami, ktora przegladalem dawno temu, a szkoda.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Widziałem jakąś Grę o Tron na xboxa360 jak brat pocinał. Jeśli to to samo, nie polecam.

Rogacki

Rogacki

Użytkownicy
posty48
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cóż, slyszalem tez bardzo dobre opinie o Grze o Tron. Obejrzalem dwa odcinki lets play i opinie wydają sie, nawet powiem, że lekko obnizone, bo gra wydaje sie naprawde fajna. Co powiecie o niej?

Ahh tak, i wlasnie instaluje STALKER: Cień Czarnobyla. Tez fajne, aczkolwiek nie moge znalezc strony z wieloma modami, ktora przegladalem dawno temu, a szkoda.

Pamiętasz design strony, albo cokolwiek? Być może będę w stanie ci pomóc.

A co do Gry o Tron, to nie podoba mi się kompletnie. To, że nie trafia do mnie całe to uniwersum, to jedno. Te nowsze gry cały czas stoją w miejscu, i jedyne co się zmienia, to grafika. Wersja na PC strasznie zajeżdża konsolą, i ogólnie wszystko tam kuluje. Old-school#msg1090738owe gry nadal wypadają w mojej ocenie lepiej niż te nowe.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pamiętasz design strony, albo cokolwiek? Być może będę w stanie ci pomóc.

A co do Gry o Tron, to nie podoba mi się kompletnie. To, że nie trafia do mnie całe to uniwersum, to jedno. Te nowsze gry cały czas stoją w miejscu, i jedyne co się zmienia, to grafika. Wersja na PC strasznie zajeżdża konsolą, i ogólnie wszystko tam kuluje. Old-school#msg1090749owe gry nadal wypadają w mojej ocenie lepiej niż te nowe.

No cóz, juz sam nie pamietam. Wiem, ze byl tam download z dużą iloscią modów, wszystko bylo ladnie opisane, takze forum było. Nawet tam chyba skrobnałem posta. Jedyny temat jaki pamietam to byl taki temat "Czy stalker mi pójdzie" czy jakos tak, i tam sie podawalo konfiguracje swojego komputera, a ktos odpisywal czy by poszlo czy nie.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

melkor
  • Gość
ale pierdolicie sie z tymi grami, 2x500mb i macie ślicznego 3d z prerenderowanymi tłami Return to Krondor. rpg z turowymi walkami i naprawde fajną fabułą. gram w niego średnio raz w roku, do tej pory mam cd kupione w akademiku agh xD

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
-Wiedźmin - Edycja Rozszerzona
-Two Worlds
-Gra o Tron
-Risen

Którą z tych gier polecalibyscie na pierwszy ostrzał? Co o nich myslicie?

Osobiscie jeszcze myśle o Cube World.

KOMPUTER:
Spoiler

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Przeszedłem 3 z tych gier więc ja bym dał taką kolejność.

1.Wiesiek - zajebiste dialogi, zajebista fabuła, niektórzy narzekają na system walki, który imo jest dobry, no ale kto co lubi, a i grafika, to co wycisneli z tak starego silnika jest dla mnie zadawalające
2.Risen - kopia goticzka, to chyba nikogo nie dziwi, schemat fabuły, frakcje prawie identyczne, tylko dużej poprawie uległ system walki
3.Two Worlds - ciekawy Polski cRPG z fajnym systemem walki, ciekawymi lokacjami(choć lasy mogłyby być bardziej "żywe") i spoko grafika
4. Gra o Tron - nie grałem, nie widziałem...

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gra o tron- totalny syf jak dla mnie, no chyba że podoba ci się kierowanie i walka myszką, słabyyyy rozwój postaci, wogóle jakieś to takie wujowe.
Two Worlds- jak dla mnie słaby klimat, pastelowy, cukierkowy świat i dosyć nudne, ale da się grać.
Risen-Kopia goticzka, jak wyżej, niektóre lokacje całkiem przerysowane (obóz bandytów- bagna w jarkendarze).
Wiedźmin- Fajnie się gra, dosyć trudny momentami, dobry klimat chociaż ubolewam nieco nad systemem walki oraz dosyć liniową fabułą, jednak zdecydowanie najlepszy z tych 4.

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy

Damian94

Porządny RPG
#56 2013-07-26, 23:34(Ostatnia zmiana: 2013-07-26, 23:39)
Gre o tron sobie podaruj :lol:

Wiesiek - omonomnomon
Risen - omonmonm x2
Two worlds - bardzo fajnie, ale drugi raz do tego wracac nie chce.

A cube world to klon Dwarf Fortress ( if you know what I mean :D :D:D )

@Cragann mozesz zmienic sygnature? bo zawsze jak widze te cholerne ptaki to mysle ze mi mucha lazi po ekranie i jak debil probuje to wygonic :D :D::D :D:D:D:D

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

gothic1210
  • Gość
Ja obecnie gram w Drakensanga i gorąco polecam.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
@Cragann mozesz zmienic sygnature? bo zawsze jak widze te cholerne ptaki to mysle ze mi mucha lazi po ekranie i jak debil probuje to wygonic :D :D::D :D:D:D:D

Waląc offtopem, podbijam, pierwszy raz jak to zobaczyłem to myślałem, że jakieś schizy mam nie wiadomo od czego :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Porządny RPG
#59 2013-07-26, 23:53(Ostatnia zmiana: 2013-07-26, 23:54)
Two Worlds to największa kicha w historii rpg. Ale nie dlatego, że gra jest chujowa. Ta gra miała NIESAMOWITY potencjał fabularny. Nie wiem jak można było tak spieprzyć gierkę. W niedalekim czasie po premierze pocinao się w to genialnie. Ale utracony potencjał... boli. Bardzo. Miałem niesamowite nadzieje co do tej gry. Kurde, naprawdę mi przykro :D . Mam oryginała! :D

Risen? Jedynka to kicha, ale dwójka to... taki Gothic, tylko że lepszy. Polecam i pozdrawiam (ale w dwójce system walki beznadziejny, szkoda)

Drakensrak fdgfd gfdg df gdfg fd gdfgdfg dfgdfgdfgdfg df

0 użytkowników
Do góry