Co ogranicza wydajność mojego komputera? 6233 13

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 3.05.2013 roku

Wyświetleń 6233

Odpowiedzi 13

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Pytanie jak w temacie - co z obecnego kompa ogranicza wydajność pozostałych podzespołów? Bo zauważyłem, że w wielu grach(LoL, Risen, Cabal Online, Gothic 3 itp)mam dość niską ilość fps, a teoretycznie powinna być większa(czyli w większości gier 30 fps przy nagrywaniu/podczas gry). A jest odwrotnie - są gry, w których momentami spada mi poniżej 20 fps'ów. Ja na chwilę obecną podejrzewam, że albo procesor ogranicza moją kartę graficzną i dlatego mam taki niski stan fps, albo dysk zaczyna odchodzić w stronę światła. Która z tych opcji jest bardziej prawdopodobna? Jeśli by była taka potrzeba, to mógłbym przytoczyć przykłady gier, które chciałbym nagrywać i potrzebowałbym do nich stałego poziomu 30 fps(ale to tylko w razie konieczności).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dysk. Ewentualnie zamulony system różnymi pierdołami, niepotrzebnymi programami, dodatkami, itd. przez długi okres czasu też sporo spowalnia kompa. Dlatego też co jakiś czas powinno się robić porządeczek, Ccleanery, defragmentacje itp. Format i na nowo wgrany Windows również nie powinien być robiony co kilka lat :P
Nieraz różne aktualizacje do czegokolwiek na kompie potrafią zeżreć sporo zasobów, więc można odłączyć neta podczas gry...

Elo

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Grafika jest spoko - naturalnie stery z internetu, strony nvidii, nie z płyty?
Ten procek ma 2x2.0 GHz, cudów nie ma. Acz goticzka3 powinien ciągnąć lekką ręką. Gdyby problemem był dysk, zdarzałyby się raczej krótkie przycinki co pewien czas, nie zaniżony framerate na stałe.

Mimo wszystko obstawiam procek. 2x2.0 to naprawdę malutko.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
System Windows 7 Professional x32 bity. Stery oczywiście, że ze strony Nvidii. Do tego czasami zdarzają mi się zwiechy kompa i muszę robić restart(ale zazwyczaj to raz/dwa na dzień się zdarzy, ale nie dzień w dzień). Defragmentację dzisiaj będę odpalał. Format ostatnio robiłem do 4 miesięcy temu(format partycji systemowej i przeznaczonej do programów).
@Smolo - akurat neta podczas gry nie mogę wyłączyć, bo głównie siedzę na LoL'u.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

kazzmir
  • Gość
Geforce 9800GT to technologia sprzed 7 lat, g3 to równie stara technologia, pamiętam jak dzisiaj gdy kupowałem w 2006 kompa specjalnie dla tej gry, amd opteron 165 podkręcony do 2600mhz istna bestia, gf8800

i co, pierdolony g3 nie chodził płynnie xD

twój windows jest zdecydowanie za mocny do tego sprzętu, na tak sędziwym kompie świetnie się czuje xp, ściągnij sobie 64 bitowego żeby nie marnować ramu, albo po prostu dokup ramu.

albo inaczej, pryszcz z kartą, u mnie photoshop+indesign przy otwartych kilku prostych plikach zabiera 10gb, dreamweaver jakieś 500mb, opera 1gb, reszta pierdół to kolejny 1-2gb, nie idzie utrzymać windowsa 7 pro na niecałych 4gb ramu i grać płynnie. bo co do samej karty to nadal mam ją w drugim kompie i wciąż działa rewelacyjnie, to znaczy że choć stara to nadal jest zajebista. ale ramu jak tlenu ci potrzeba

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Z XP zrezygnowałem na rzecz 7, bo coraz więcej programów i gier ma opcje, które działają tylko od W7. Np. taki fraps. Ramu dokupić nie mogę, bo mam ograniczoną ilość na płycie głównej(2 x dual do 2 gb max na jednej kości).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

kazzmir
  • Gość
więc nie oczekuj zbyt wiele

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Co ogranicza wydajność mojego komputera?
#8 2013-05-04, 15:39(Ostatnia zmiana: 2013-05-04, 15:41)
Oj bez przesady, na dwurdzeniowym pececie z czterema gigabajtami ramu wcale nie ma tak ogromnej różnicy w grach między XP a 7.
Chociaż nie wiem ile ramu zużywa fraps (bo mógłby w sumie niemało).

Teoretycznie x64 ponoć zużywa więcej ramu niż x86, ale w praktyce może zrób sobie malutką partycję testową i sprawdź, jak zadziała wersja x64? Masz 4 gb ramu, więc trochę się na tej 32bit marnuje.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Też właśnie miałem pisać że jak win xp to tylko 64 bo 32 obsługuje na najnowszych aktualizacjach chyba tylko z 3 może 3,5 giga, a rozumisz xp to najlepszy windows i chuj a to jest toworish i temu nie przetłumaczysz że jest bardzo zbugowany ten windows

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dzisiaj pojawił się u mnie tajemniczy problem. Otóż od dłuższego czasu(obstawiam ok.miesiąca)kiedy dysk już zaczął pracować ciszej(po uruchomieniu komputera przez parę minut coś tam mieli, a później chodzi w miarę cicho)zacząłem słyszeć, jakby wiatrak od procesora o coś pocierał, przez co chodził odrobinę głośniej niż dysk(nie takie superdecybele, ale trochę irytowało). Pomyślałem, czy to nie może być wina kurzu na tym wiatraku, więc go dzisiaj odłączyłem i przedmuchałem, jednak po ponownym jego podłączeniu zaobserwowałem spadek wydajności m.in. w LoL'u. Normalnie miałem ok.35-40+ fps, które czasami spadały, ale nie drastycznie(i po chwili się normowały). Teraz niezależnie jaką grę uruchomię, to widzę w niej spadek(np.w Risen miałem na spokojnie 30+ fps, a teraz waha się w granicach 20). Do tego po włączeniu LoL'a zaczyna się spadek wydajności całego kompa(trzeba zrobić restart, żeby się tak nie muliło). Czy to wina tego, że odłączyłem wiatrak i źle go przymocowałem, czy po prostu mam jakiegoś wirusa, którego Avast nie wykrywa? Dodam, że po wyłączeniu Risena takich cyrków nie ma(szybko się odświeża pulpit, a w przypadku wyłączenia LoL'a ok.3-4 sekundy na odświeżenie i ogólnie wolno chodzi). Dodałem opis do tematu, więc zasadniczo można to potraktować jako 2 osobne tematy w jednym.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Wyczyściłeś wiatrak i przymuliłeś komputer. Gratulacje, jesteś oficjalnie najbardziej chujową w te klocki osobą jaką w życiu widziałem :F

Temperatury takie same? Jeśli wyższe to faktycznie mogłeś coś tam zepsuć i dawałoby to właśnie przymułki.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Temperatury to od długiego czasu były zakłamane i nic mi tak nie muliło(zwykle koło 90* było, a nic się nie działo). Teraz w stanie spoczynku pokazuje mi 95*, więc raczej czujniki są uszkodzone.
Edit: Coś kliknąłem i wszystkie partycje zmieniły mi się na dynamiczne. Czy aby przywrócić podstawowy typ(a tym samym stworzyć partycję, na której można zainstalować inny system)muszę usunąć wszystkie partycje?
Edit2: Czy jeśli mam 5 partycji dynamicznych i zostawię jedną(na której znajdują się pliki z innych partycji typu instalki gier), to jak usunę 4 pozostałe(czyli partycja systemowa, partycja z zainstalowanymi grami, z filmami i programami)to będę mógł normalnie założyć partycję podstawową, żeby zainstalować system czy dalej będą partycje dynamiczne?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, temat do zamknięcia. Problemem był kiepsko zamocowany wiatrak.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry