Problem z zaznaczaniem obiektów i rozdzielczością... 5903 17

O temacie

Autor JanKielbasa123

Zaczęty 17.02.2013 roku

Wyświetleń 5903

Odpowiedzi 17

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
Witam, tym razem problem ze spacerem, który nie daje mi spokoju, a raczej dwa...
1. Gdy otwieram spacera mam mini ekranik, gdy maksymalizuje go w menadżerze, pojawia mi się on na calej rozdzielczości niestety inne tabelki czy rubryki zasłaniają mi większość ekranu świata (po wczytaniu np. NewWorld.zen) Co zrobić żeby był tylko jako okienko na połowie???? oO  
Może to przez system jaki mam?

2.Nie wiem czy to nie przez to że mam XP Black Edition czy nie ale taki kłopot mam, otóż gdy chcę coś zaznaczyć (jakiś obiekt, VOB) to nie mogę, gdy poklikam 10 000 razy po całym ekranie spacera zaznacza się, ale często nie jest to to o czym marzę. Jak naprawić ten cholerny problem?

Z góry dzięx za odpowiedź, ale bardziej od odpowiedzi przyda wam się props jeśli wiecie co mam na myśli... ;d

Szmato! Czochraj bobra, bo bez walki się nie oddam!

Czeladnik

transwizja

transwizja

Użytkownicy
posty27
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A zaznaczasz obiekty z włączonym F3?

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
Jak sprawdzę to odpisze, mogę napisać wtedy kolejnego posta?

Czeladnik

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
Dobra naprawiłem ale niestety jest kolejny kłopot.

Kiedy zapisuje to zapisuje sie jakies 5 minut i wazy wiecej niz zwykly newworld.zen ale niestety nie ma zmiany w grze a pracowalem caly dzien do kurwy nędzy i nie planuje robić od nowa bez pewności czy działa.
Drugia raz spróbowałem ale usunąłem jedną choinkę Sekobowi (DRWAL-KOMORNIK ZE MNIE  :lol:  ) i jak zapisywałem potem to 'savowało' jakieś pół godziny i nie wyglądało na to żeby to był już koniec czy połowa a nawet 1/4.
Więc moje pytanie jest proste i następujące - WHY!? :hitler:  :[  :[  :[  :[       :hitler:  

Czemu tak się dzieje!? Da się to jakoś naprawić!? Czy to może się dzieje przez mój słaby procesor którym nie ma co się chwalić (AMD Athlon 1.25 1-rdzeniowy)????????

Bardzo mi zależy bo bez edyta świata w moim modziku się nie obejdzie a jestem już przy końcu!!

PLEASE! HELP ME!

Z góry dziękuje propsami  :ok:  :wink:

Czeladnik

Rejmen

Rejmen

Użytkownicy
(Gordon)
posty66
Propsy16
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • (Gordon)
Pierwsza zabawa ze Spacerem?
Wagę masz większą, ponieważ podczas zapisywania wybrałeś "Compiled ZEN (ASCII") a nie "Compiled ZEN (binary safe)" .Ale spokojnie, to nie robi żadnej różnicy (chociaż na twoim procku polecam binary)
Oczywiście kompilowanie świata/światła ogarniasz?Wiesz, że najpierw kompilujemy później zapisujemy itd?
Dobra, to teraz nie wystarczy zmienić nazwę mapki na "NewWorld.ZEN".Nazwij mapkę jak chcesz i wklej ją do _Work\data\Worlds.Teraz musisz utworzyć nowe GothicGame.ini
Więc, otwierasz GothicGame.ini jakimś edytorem tekstu, kopiujesz wszystko i wklejasz np. do notatnika.
Masz?To teraz szukasz linijki World=NewWorld\NewWorld.zen (gdzieś na dole) i po "World=" wklejasz nazwę swojej mapki.Na koniec w notatniku wybierasz "Zapisz jako" nazywasz plik (coś tam).ini, na dole zamiast "ASCII" wybierz "Wszystkie pliki" i zapisujesz w folderze "System"
Teraz za pomocą GothicStartera (Nie tego do reparsowania skryptów, tego drugiego) otwierasz nowo utworzony .ini, wybierasz Nową Gre i chodzisz po nowej mapce.
Żeby łatwiej rozpoznać twoje .ini możesz poprostu zmienić tekst po "Title=" (w twoim .ini).
Uff...łatwiej niewiem jak wytłumaczyć.

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
U kumpla zapisaliśmy bez compilowania (no dobra coś tam było chyba :lol:  ) zapisaliśmy i bez tworzenia nowego gothicgame.ini normalnie sobie graliśmy, niestety ja tworze całkowicie inną mapkę i wg mnie jest warta poświęcenia, dlatego nie moge wziac od niego worlda...

Czyli dodać inną nazwę niż NewWorld.zen (który zapisałem) w GothicGame.ini i napierdalam?

I jeszcze pytanko Rejmen bo nie wyraźnie mi to napisałeś, to mam to gówno compilować czy nie? (compiled light: indoor, outdoor) to jest popieprzone zmienia mi obraz na czarny albo samo niebo  oO   Chyba że chodzi o dodanie światła w danym miejscu by coś oświetlało? To tak ogarniam... Plikami .INI bawiłem się jak chodziłem do 2 klasy podstawówki (czy już wtedy był gothic 2 nk i g2mdk???  :lol:  oO   ) więc tylko mi powiedzcie o co chodzi z tym pieprzonym compilowaniem! Oglądałem dużo tutków i jakoś nie wytłumaczyło mi to za bardzo. Coś mi do głowy nie wchodzi z filmików, więc prosiłbym tutaj w formie pisemnej, wyraźnej przekazowo i zajebistej do zrozumienia treści.

Ktoś podejmie się tego wyzwania?
Nagroda: 1 props, 2000 doświadczenia i 1000 sztuk złota + bonus butem w ryj  :lol:  

A tak na serio naprawdę prosiłbym o wytłumaczenie compilowania, z góry dzięx  ;d

Czeladnik

Rejmen

Rejmen

Użytkownicy
(Gordon)
posty66
Propsy16
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • (Gordon)
Poco prosić o wytłumaczenie kompilowania, skoro wszystko jest opisane w Turorialach.I to chyba nawet nie raz.
Dobra:
Outdoor/Indoor-Outdoor to świat "zewnętrzny" (czyli np Khorinis) Indoor to świat "wewnętrzny" (Czyli np. kopalnia SO)
Skoro przerabiałeś NewWorld to zaznaczasz Outdoor i nic więcej.
Jeśli dodawałeś nowe elementy to musisz skompilować też światło.Wchodzisz w "Kompiluj Światło" wybierasz jakość i naciskasz kompiluj (zwróć uwagę czy masz ODZNACZONE "kompiluj region")
Aha, ostrzegam, że z twoim prockiem to może BARDZO długo trwać, ja mam intela i3 i jakieś 5 minut trwało.
Na koniec, podczas zapisu świata wybierasz na dole "Compiled Zen" (jak już mówiłem, polecam "binary")

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
A binary ma jakąś różnicę czy raczej nie? Bo po co compilować skoro nie zapisze tego jako plik zcompilowany??? oO

Czeladnik

Rejmen

Rejmen

Użytkownicy
(Gordon)
posty66
Propsy16
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • (Gordon)
Binary jest mniejszy po skompilowaniu i szybciej się kompiluje.
Jak nie zapiszesz jako plik skompilowany? Przecież nawet pogrubiłem COMPILED Zen

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
A czym się różni binary safe od compiled ((ascii) czy jakoś tako :lol:  )?????

Czeladnik

Rejmen

Rejmen

Użytkownicy
(Gordon)
posty66
Propsy16
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • (Gordon)
Poco drążysz ten temat?Binary szybciej się kompiluje, a plik w systemie binarnym zajmuje mniej miejsca.Szczerze mówiąc niewiem poco dali ASCII i średnio mnie to obchodzi.

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
Dobra dzięki do zamknięcia już wiem.

Czeladnik

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
Chwila moment jednak jest coś jeszcze. Zrobiłem sobie ognisko ale niestety nie mogę sobie posłuchać jak się pali czy zobaczyć coś więcej dzięki jego świetle stąd moje pytania:
1. Jak dodać światło aby coś rozświetlało z tego ognia bo w nocy to przy tym "ognisku" to ciemno jak w dupie u murzyna  :lol:  
2. Jak dodać odgłos "palącego się" ogniska?

Czeladnik

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
NOWE PYTANIE: Compilowałem światło, compilowałem worlda i w końcu zapisałem jako binary safe, otworzyłem zapisany plik ponownie, wszystko jest tak jak zrobiłem. Włączam grę - i co widzę? Gówno. Nie ma zmienionych rzeczy w grze. Wyłączam szanownego Gothica i włączam spacera, otwieram mój świat, także wszystko zniknęło! CZEMU? oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO

Czeladnik

MrocznyPaladyn

MrocznyPaladyn

Użytkownicy
posty47
Propsy12
  • Użytkownicy
A propo tego swiatła ogniska weź sobie zobacz na gotowym swiecie jak to wygląda albo na palącej pochodni ..odpalania pochodni w spacerku nie trzeb chyb tłumaczyc? :p

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
To mój pierwszy raz jak chodzi o spacera, więc nie wiem  :lol:  

Nadal świat nie działa czyżby się zresetował??? oO

Czeladnik

JanKielbasa123

JanKielbasa123

Użytkownicy
posty199
Propsy7
  • Użytkownicy
NOWE PYTANIE: Compilowałem światło, compilowałem worlda i w końcu zapisałem jako binary safe, otworzyłem zapisany plik ponownie, wszystko jest tak jak zrobiłem. Włączam grę - i co widzę? Gówno. Nie ma zmienionych rzeczy w grze. Wyłączam szanownego Gothica i włączam spacera, otwieram mój świat, także wszystko zniknęło! CZEMU? oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO  oO

PONAWIAM

Czeladnik

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry