W kopalni czarną perłe znajdziesz w magazynie orków orków, do którego klucz ukradniesz Ushakowi w zadaniu "Dziennik Harta". Jest za kopcem rudy, najlepiej przeszukaj pomieszczenie telekinezą. Co do skrzyń, to jedna jest pomiędzy tymi beczkami między Ushakiem a miejscem gdzie pracuje Wisp, koło łóżek. Klucz do tej za posągiem Beliara jest nad wejściem do areny, trzeba się wspiąć( jak nie możesz znależć to użyj telekinezy do jego namierzenia). Ogólnie skrzynie, klucze i zawartość tak jak pamiętam:
1. Koło posągu beliara, klucz nad wejściem do areny. W środku jest chyba mikstura zręczności.
2. Pod rusztowaniem koło Ushaka, klucz na dachu tego zadaszenia koło magazynu rudy( tego z magiczną barierą blokującą przejście). W środku jest mikstura +20 do maks hp.
3. Koło drabiny do rusztowania na którym pracuje kapitan naszego statku( zapomniałem imienia

), klucz jest w którymś wózku( chyba gdzieś kolo Wispa). W środku 2 x maks mana +5.
4. W tym kamiennym balkonie, w którym są orkowie pilnujący przejścia na 2 poziom kopalni, klucz jest w skrzyni nr 5. Zawiera klucz do ostatniej skrzyni
5. Pod drewnianą kładką w pomieszczeniu z kowalem Pradem, klucz jest w skrzyni nr 6. W środku jest klucz do skrzyni nr 4.
6. Za świątynią Beliara na drugim poziomie kopalni( ten domek z posągiem Beliara i martwym zębaczem na stole koło wejścia). Jest ukryta za rozciągnmiętą skórą. Klucz do niej jest za domem tego orka, który organizuje walki na arenie niewolników. W środku klucz do skrzyni nr 5.
7. W magazynie z rudą. Wejśc tam można albo przez drabinę po prawej od wejścia( takie deski na tej palisadzie, nad nimi jest drewniana półka, wyjśc można tak samo) albo zeskoczyć z przejścia na 2 poziom. Klucz do niej jest w skrzyni nr 4. W srodku jest mikstura +20 do pż i kilka bryłek rudy + druga, niezamknięta skrzynia z złotem i rudą.
Edit. Aha, jest jeszcze jedna skrzynia, w opuszczonej sztolni, w środku jest mikstura siły i (chyba) ruda. Nie pamiętam jednak czy jest ona na klucz i gdzie go zdobyć( coś mi świta że w skrzyni nr 2 może być). Jak by ktoś wykrył błędy w powyższym opisie, to niech napisze, a je poprawię.
PS Jakby któryś z opisanych kluczy nie pasował do opisanej skrzyni, to sprawdżcie inną, możliwe że mi się trochę poje*ało. Ale raczej podane jest dobrze.