Europa Universalis - dokonane podboje 141657 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 141657

Odpowiedzi 359

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeżeli to nie jest post pod taki temat, to ewentualnie przenieście do kosza. Ale czy ktoś do KU$#Y może mi wyjaśnić trzy rzeczy w tej grze?
-O co chodzi z tym systemem Institutions Tech Penalty?
-Czemu, zaraz po złączeniu się z Litwą w Comonwealth, przy KAŻDEJ bitwie morale spadają mi o połowę?
-No i najważniejsze. System handlu. Dla się tym jakąś operować tak, żeby z niego mieć jakieś większe zyski, czy coś?
Już drugi dzień męczę się z tym, aby to zrozumieć.

Ciekawostka - Juzio Stalin nie był złym człowiekiem. Głodził ludzi tylko po to, by nauczyć ich patriotyzmu i wzięcia w dłoń broni za obronę Ojczyzny.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Jeżeli to nie jest post pod taki temat, to ewentualnie przenieście do kosza. Ale czy ktoś do KU$#Y może mi wyjaśnić trzy rzeczy w tej grze?
-O co chodzi z tym systemem Institutions Tech Penalty?
-Czemu, zaraz po złączeniu się z Litwą w Comonwealth, przy KAŻDEJ bitwie morale spadają mi o połowę?
-No i najważniejsze. System handlu. Dla się tym jakąś operować tak, żeby z niego mieć jakieś większe zyski, czy coś?
Już drugi dzień męczę się z tym, aby to zrozumieć.
Jak nie dotrą do ciebie i nie rozprzestrzenisz instytucji typu renesans, to za każdą instytucję z biegiem czasu będziesz dostawać karę 1% do kosztu technologii, aż do 50% za jedną.
Skoro o to pytasz, to pewnie masz wysoką karę i jesteś do tyłu z technologią, co jest odpowiedzią na twoje drugie pytanie.
Odnośnie trzeciego, wysyłanie handlarzy do sąsiednich "trade nodes" i transferowanie siły handlowej do twojej macierzystej trade node. Jak zdobywać wpływy w innych nodach? Najłatwiej podbojem zwłaszcza ważnych centr handlowych, ale są też idee narodowe skupione na handlu, które potrafią być bardzo pomocne.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Up, no dobra. Ale rozprzestrzeniać te instytucję?

Ciekawostka - Juzio Stalin nie był złym człowiekiem. Głodził ludzi tylko po to, by nauczyć ich patriotyzmu i wzięcia w dłoń broni za obronę Ojczyzny.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
No skoro dostajesz kary to raczej rozprzestrzeniać XD

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Lol. Co ja napisałem. Chodziło mi o to, jak to robić xD

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Najlepiej sąsiadować z prowincją, które już ma instytucję. Na widoku prowincji możesz kliknąć instytucję i sprawdzić, co potrzeba by się rozprzestrzeniała. Czasem są to budynki, doradcy czy poziom technologii.
Co do morale, to albo zbankrutowałeś, albo masz ustawione w budżecie, że utrzymanie armii wynosi 50 %.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
and at the same time content for free even if you do not want to pay for the DLC

Szkoda, że ten "free content" gówno daje do samej podstawki, bo i tak trzeba kupić dlc by w to się DAŁO grać.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Zucklov
Quest Pack Team

Europa Universalis - dokonane podboje
#348 2017-06-23, 22:30(Ostatnia zmiana: 2017-06-23, 22:40)
Dla mnie zasłanianie się tym, że "nie musisz kupować naszych dielsi, bo przecież wypuszczamy darmowe patche i gra jest w ogóle super z nimi i dodaje nowe mechaniki kwiiiiii". Serio? Jak je dodaje, to dodaje jakby ich "rdzenie", czyli są, ale nie możesz ich używać. A wpierdalanie za paywall nawet takich rzeczy jak transferowanie okupacji prowincji w Art Of War czy dyplomatyczny macrobuilder... nie mam słów. Nic nie zmienią, używają tych samych gównoargumentów i temat zamknięty. Brakuje tylko dodania, że 20 euro to jak krata piwa w takiej Szwecji i wogule tanio i kupujcie nowe dielsi z dziesięcioma niepotrzebnymi przyciskami, ale rozwalające grę.
Edit: żeby nie było: nie mam nic przeciwko rozsądnej polityce DLC, którą zaadoptowali np. twórcy Kozaków; ich DLC są naprawdę opcjonalne (zazwyczaj dodają ze dwa kraje i nowy typ krajobrazu) i są przede wszystkim w rozsądnych cenach i odstępie czasowym, a nie raz na dwa miesiące wypierdol ok. 25 euro, czyli tyle, ile kosztuje Wiedźmin 3 ze wszystkimi dodatkami na promocji.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Johan chyba na chleb nie ma skoro aż tak bardzo potrzebuje pieniążków :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A za pomocą modów nie da rady odblokować zablokowanych opcji z dlc lub dodać analogiczne? :D

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Myślę, że wtedy ci modderzy dostaliby pozwy od PDX za, o ironio, złodziejstwo. Poza tym zawartość DLC jest zabezpieczona.

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam wrażenie, że modderzy po prostu powinni dać pewien pstrzycek w nos Paradoxowi. Powinna zebrać się pewna ilość graczy (Tak jak w wypadku Naszym, gdzie tworzymy moda do hoia4) i dodać te same elementy które do tej pory wyszły. Tyle że jako modyfikację do PODSTAWOWEJ wersji gry, bez żadnych dodatków. A potem je jeszcze usprawnić i ulepszyć tak, by Paradox nie mógł się do niczego przyczepić.

Wydali grę dobrą, ale chyba na tym koniec.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie o to chodzi. Jeżeli naciśniesz wyjście do menu, to zamiast wyjść do menu, wyjdzie Ci z gry i uruchomi ją ponownie.

imo to nie bug. Przede wszystkim dzieje się tak już od dawna dawna. A poza tym gra się uruchamia od nowa tylko w przypadku Iron Mode. Celuję, że to jakieś zabezpieczenia aby nie mieszać w saves.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
A poza tym gra się uruchamia od nowa tylko w przypadku Iron Mode.
Nie tylko. A jeśli to zabezpieczenie, to wyjątkowo gówniane.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
może polityka Paradoxu się zmieni?

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Mówiłem chyba o tym na sb czy w tym temacie, nie chce mi się sprawdzać. Tydzień temu pozytywnych było chyba 21% xD

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No, mathsicist przespał ostatnie dwa tygodnie. :D
Swoją drogą, "niezłe" noty zbiera ostatnio EU4 na Steamie. Najnowsze recenzje "w większości negatywne".

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Tyle, że mathsicist dostrzegł tendencje rosnącą pozytywnych opinii, czyli wcale nie przespał. xD

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Yupi  Jeeeej kolejny dodatek tylko 20 euro
https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Fcradle-of-civilization-expansion-for-eu4-focuses-on-muslim-empires.1048584%2F

Przynajmniej jest sporo nowości. Z jednej strony chciałbym by skończyli rozwijać produkcję, z drugiej dzięki tym DLC co pół roku wracam za każdym razem by pograć sobie dwie trzy rozgrywki. Ogólnie więc ta polityka paradoxu działa na mnie ;/

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry