Europa Universalis - dokonane podboje 141659 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 141659

Odpowiedzi 359

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra Theodoro od 1444 roku. Wersja gry 1.21 na poziomie trudnym. Niestety nie udało mi się zająć cesarstwa. Na moje nieszczęście Austria była podrzędnym partnerem Rzeczpospolitej. :(

Postanowiłem na początku rozwinąć maksymalnie moją jedną prowincję, by móc być w stanie odeprzeć agresję Krymu. Sojusze jedynie z Trabzonem i Czerkiesją. Na początku nie ma szans o lepsze sojusze. Trzeba się powiększyć oraz zastosować jedną z dwóch strategii zmienić religię na islam lub katolicyzm albo dołączyć do HRE i mieć sojusz z Austrią.
Ważna jest też wielka flota, ogólnie flota jest tańsza niż armia, więc można przekroczyć limit. Flota przyda się przeciwko Krymowi, Genui czy Wenecji na początku gry.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
All hail Odin, @Adanos ! Oto moja gra Danią, którą to potem przekształciłem w Skandynawie i pod sam koniec jeszcze przekształciłem w Imperium. Generalnie moim celem było zajęcie Wielkiej Brytanii i zmiana kultury w Norfolk, Lincoln, York i Nortumbii by zdobyć osiągnięcie "The Iron Price". Tak się potoczyło, że na początku gry chciałem opanować Bałtyk, a na koniec gry zahaczyłem dodatkowo o Brandeburgię. DLC na których rozegrałem gre to Common Sense, Res Publica i Wealth of Nations.

Terytoria zamorskie (kolonia Vinlandia, Grenlandia):

Stary świat:

Nowy świat, gdzie Peru jest demokratyczną republiką, a Stany Zjednoczone to monarchia, w dodatku hiszpańska:

Król Wenecji o adekwatnym nazwisku :lol2: :

No i moje statystki na sam koniec (gdzie generalnie swoje punkty monarchy w idee handlowe i marynarkę, dopiero na koniec skupiłem się na wojskach lądowych + omyłkowo wybrałem idee ekspansji a nie eksploracji i nie mogłem zacząć kolonizować Nowy Świat, co i tak potem mi nie było bardzo potrzebne do szczęścia xD):

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Bardzo ładnie. Widzę, że Austria zjednoczyła HRE poza kilkoma krajami. A Burgundia miała chyba szczęście, że Francja jej nie zjadła. :D

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak

WinterKing Kereth

Europa Universalis - dokonane podboje
#323 2017-05-29, 17:49(Ostatnia zmiana: 2017-05-29, 19:19)
Bardzo ładnie. Widzę, że Austria zjednoczyła HRE poza kilkoma krajami. A Burgundia miała chyba szczęście, że Francja jej nie zjadła. :D

Błąd. Austria nie była cesarzem HRE od 300 lat.  :lol2: Po prostu jakimś cudem odbudowali swoją potęgę i zaczęli po kolei zjadać wszystkich. No i wchłonęli Czechy przez Unie Personalną. Samą Brandeburgie potem łatwo było rozwalić jeśli miało się te 120% dyscypliny, porządne morale, tradycje i w sumie idee jakościowe.

Co do Burgundii - nie tyle co szczęscie, co po prostu wtedy cesarzem HRE była Brandeburgia i Francja zawsze się wpieprzała w jakieś chore wojny z Burgundią, które standardowo przegrywała. Ja również na tym straciłem raz, tracąc Ryge na rzecz Cara. :(

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To mieli szczęście Austriacy, że nikt koalicji nie robił. W mojej ostatniej grze to Brandenburgia się rozrastała i taka dziwna rzecz się działa, że tworzyły się koalicje przeciwko niej, a po kilku dniach państwa rezygnowały z koalicji, co było śmieszne. :D

No tak, Burgundia należy do HRE. :(

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Znów błąd. Robili. Tylko w tej koalicji zasiadła co najwyżej Brandeburgia. Co zabawne, Austria miała o tyle fajnie, że... Osmanie gwarantowali jej niepodległość. :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No to psikus historyczny. :lol2: Nie wiem, co to za ciemne moce tam stały. xD

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Nie wiem, co to za ciemne moce tam stały. xD

Pani Basia maczała w tym palce  :trollface:

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Niby wątek o EU, ale i motywy CK się tutaj przewijały. Co sądzicie o HoI4, a szczególnie o Kaiserraichu dopracowanym bardziej niż gra XD

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Swoją drogą, "niezłe" noty zbiera ostatnio EU4 na Steamie. Najnowsze recenzje "w większości negatywne".

Lieb Vaterland magst ruhig sein

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Swoją drogą, "niezłe" noty zbiera ostatnio EU4 na Steamie. Najnowsze recenzje "w większości negatywne".

W dodatku to są opinie od ludzi, które mają przegrane te 1500h w EUIV. Czyżby klapki z oczu im odpadły na polityke DLC? xD

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
W dodatku to są opinie od ludzi, które mają przegrane te 1500h w EUIV. Czyżby klapki z oczu im odpadły na polityke DLC? xD
Ja też tak zrobiłem i mam podobną liczbę godzin, tyle że moja recenzja ma chyba ze 2 lata xD Możliwe jest, że po każdym DLC tę grę zasypują negatywne opinie, nie wiem, nie kontroluję, teraz sprawdziłem z ciekawości.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
One of the best games I ever played. The worst DLC policy I ever seen. Some DLC's were worth their prices, but the latest are not worth a peny... Not enough content for such price. So called free content isnt free because you need other DLC's to have "free content". I still buying new EUIV DLC's but my patience isnt endless. I already stoped buying DLC's for CKII, HoI IV and Stellaris. You are asking way to much. Quo vadis Paradox?

Komuś puściły już nerwy. xD

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Jeżeli uważasz to za ból dupy, to chyba nie widziałeś, jak mi żyłka pękła xD
http://steamcommunity.com/id/smekal/recommended/236850/

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
20 grudnia 2015 - po patchu 1.14 oprócz pdodania chamskiego paywalla, jak zawsze, postanowiono jeszcze spierdolić stabilność, no przecież jeszczze za mało rzeczy w tym tytule jest do śmietnika. Gra wywala do pulpitu po wyjściu z gry do głównego menu i zaraz sama się włącza czy sama włącza mody. Tak więc zanim zaczniesz grać już zdąży ci kochane szwedzkie Ubisoft popsuć nerwy.

O! A ja się zastanawiałem czy tylko ja tak mam! Swoją drogą, bardzo mnie wkurwiło jak wycięli z podstawowej wersji opcje wsparcia o wyrwanie się z Unii Personalnej i dali ją.. do Conquest of Paradise. Well done, PDX, well fucking done.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Swoją drogą, na 7 patchów do przodu mogliby naprawić wreszcie te problemy ze stabilnością i wyłączaniem się gry, bo wkurwia to niemiłosiernie. Chyba że to feature, w takim razie chyba najgłupszy, o jakim kiedykolwiek słyszałem.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co do stabilności, to nie przypominam sobie, by mnie wywalało z gry (możliwe że mnie kiedyś wywaliło, ale nie pamiętam, a jak mnie wywalało to niezbyt często). Nie gram też z modami.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Nie o to chodzi. Jeżeli naciśniesz wyjście do menu, to zamiast wyjść do menu, wyjdzie Ci z gry i uruchomi ją ponownie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A, o to chodzi. :D Rzeczywiście beznadziejna sprawa.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry