Europa Universalis - dokonane podboje 158164 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 158164

Odpowiedzi 359

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Aby założyć kolonię, musisz wysłać kolonistę. :D Do tego odległość między twoją najbliższą prowincją portową do kolonii musi być mniejsza od twojego maksymalnego zasięgu (zależy to w dużym stopniu od technologii morskiej).

Jeśli przez 2 lub 3 lata nie toczyły się żadne walki w czasie wojny, to automatycznie podpisywany jest pokój.

Moje podboje, znudziła mi się trochę Europa, więc się przeniosłem. :D
Gra od 1444 roku, zacząłem grać jako Bengal, sformułowałem Hindustan.

Następnie zacząłem grać Aztekami, też od 1444 roku.

Gra jako Etiopia, od 1444 roku. Moi wasale: Egipt, Syria i Osmanie. :D

Powrót do Europy i gra jako Portugalia od 1444 roku. Może mapa nie wygląda fajnie przez wojnę z Francją, trwa chyba już ponad 20 lat, a chcą prowincji Asmat: , który nie mogą zająć, bo... zniszczyłem im całą flotę. :P

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Aby założyć kolonię, musisz wysłać kolonistę. :D Do tego odległość między twoją najbliższą prowincją portową do kolonii musi być mniejsza od twojego maksymalnego zasięgu (zależy to w dużym stopniu od technologii morskiej).
Tylko jak go tam wysłać, bo właśnie tego nie wiem :lol2:

Jeśli przez 2 lub 3 lata nie toczyły się żadne walki w czasie wojny, to automatycznie podpisywany jest pokój.
No, tylko sęk w tym że walki były toczone. Pokój był podpisany automatycznie gdy wykorzystując rewolucje Brytoli, zniszczyłem im kraj. Zostały mi trzy prowincje, z czego na dwóch były moje wojska.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Musisz mieć kolonistów odblokowywanych przez odpowiednie grupy idei (Exploration lub Expansion), niektóre państwa mają to w swoich narodowych ideach, np. Moskwa (lub Rosja, nie wiem czy mają różne). Potem wybierasz nieskolonizowany teren (jest szary, bez koloru żadnego kraju) i klikasz "Send". Przybędzie za jakiś czas, a potem zacznie się kolonizacja tego terenu i będziesz musiał czekać aż populacja nowej kolonii osiągnie 1000.
Możesz podczas kolonizacji odwołać kolonistę i kolonia będzie się rozwijała, ale bardzo wolno.
Uważaj też na agresywność tubylców. Najlepiej transportowymi statkami wyślij wcześniej ze 2-3 regimenty na teren, który chcesz skolonizować.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Pozwole sobie zadać pytanie odnośnie gry Crusaider Kings 2. Gram od jakiegoś czasu i grając dzisiaj, podczas odbijania Troków, zbuntowali się, nagle nie wiadomo skąd i dlaczego państwo mi się rozsypało :D Moi wasale dostali swoich wasali którzy mieli własne ziemie... Pooglądałem mape i wiele państw sie tak rozpadło. Mechanizm gry, który sprawia że gre nie da się ukończyć i robi takie coś czy co?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra od 1444 roku, zacząłem grać jako Geldria, sformułowałem Holandię. W unii personalnej z Francją. Wasale: Luksemburg, Aragonia oraz Kongo. Kolonie: Australia, Alaska Holenderska, Republika Niderlandów, Nowa Holandia.

Było to któreś z kolei moje podejście, dość trudno jest sformułować Holandię jako Geldria i utrzymać ziemie. Trzeba uważać na koalicje i nie jeść zbyt dużo na raz. :P

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Zucklov
Quest Pack Team

Europa Universalis - dokonane podboje
#145 2015-03-16, 11:55(Ostatnia zmiana: 2015-03-16, 12:44)
Chyba do tej pory moje największe osiągnięcie, zwłaszcza że po ostatnim update musiałem powtarzać grę :D
Od 1431 jako Mediolan (dbałem o to, żeby grać te 376 lat). Wprowadziłem przedostatnią reformę (wszyscy członkowie są moimi wasalami) i w zasadzie wojny wygrywam bez ruszania wojskami, mimo że ich mam z 600 tysięcy, a przed tym podbiłem holenderskie, portugalskie i brytyjskie kolonie (Hiszpania i Francja skończyły w unii personalnej, Portugalia niedawno także), co w zasadzie sprawiło, że obie Ameryki są moje, a po podbiciu etiopskiego i malijskiego imperium także Afryka (choć nie etnicznie, tam nadal większość nie ma mojej głównej kultury :D). Starałem się odtworzyć Cesarstwo Rzymskie, jednak niestety nie ma takiej opcji oficjalnie.
Spoiler

Wasali jako takich spoza HRE nie mam, za to mam marchie: Królestwa Antiochii, Trypolisu i Jerozolimy (dwa pierwsze powstały po tym, jak prowadząc Francję sprezentowałem im 3 prowincje, które niegdyś należały do tych państw krzyżowców, a po zmianie tam kultury, wchłonięciu Francji i następnej wojnie, w której moje przepełnienie osiągnęło ogromne wartości, wyzwolili je rebelianci), Irak, Belgia (EDIT: zapomniałem o Malcie, której wysyłam dotacje aby była pomocna). Prowadzę unię z Portugalią, prowadziłem ze Skandynawią, jednak ich także wchłonąłem - te screenshoty przedstawiają sytuację tuż po aneksji).
Czystki etnicznej nie przeprowadzam - moje państwo to prawdziwe lewackie multi-kulti.
Ogromna ilość kupców wzięła się głównie z mojego kolonialnego imperium - teraz każde państwo kolonialne, które ma ilość prowincji >= 10 daje swojemu suzerenowi kupca.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Grałeś z jakimiś modami?
Tylko Extended Timeline, dlatego napisałem o trzymaniu się 376 lat z oryginalnej rozgrywki. Zainwestowałem też w parę DLC i chyba to najnowsze El Dorado daje tą premię do kupców za duże państwa kolonialne. Choć szczerze powiem nie opłaca się mieć takich gigantycznych imperiów kolonialnych, ponieważ stają się nielojalni i musiałem obniżyć taryfy niemal do zera aby ich utrzymać w ryzach. Najnowszy patch wprowadził nowy system wasali i teraz to, czy są lojalni czy nie zależy od siły wszystkich wasali wziętych razem.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tak, wiem o tym nowym systemie lojalności, ale nie jest aż tak źle.
http://cloud-4.steamusercontent.com/ugc/527258415831905098/105CCA71E53A27629DC01AD6E63187384F43B907/

Później miałem 100 % pragnienia wolności przez kilka lat, ale nie złamali stosunku lennego. ;) Dodam że byłem jeszcze wasalem Kara Kojunlu, a państwo mi się rozpadło, bo wyzwoleniu się spod ich wpływu. :(

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#149 2015-03-20, 22:02(Ostatnia zmiana: 2015-03-20, 22:08)
Gra od 1444 roku, zacząłem grać jako Tabarestan, sformułowałem Persję. Moim wasalem jest Gruzja. Sojusz oczywiście z Rzeczpospolitą. :D

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Zucklov
Quest Pack Team

#150 2015-04-12, 18:18(Ostatnia zmiana: 2015-04-12, 18:35)
Moje drugie wyzwanie uważam za zakończone :D Teraz mi coś nie może się zapisać na Clouda, więc odpuściłem te 35 lat.
Od 1444 jako Bizancjum, moje marchie: Czarnogóra i Egipt (a raczej jego resztki), wiodę unię z Portugalią i Mediolanem. Kolonię jakąś mam w Ameryce Północnej, choć powstała z jakiejś podbitej kolonii i nie jest wielka.

Mody tylko na flagi (jak zresztą widać), na mapę jakiś (choć używam od wczoraj dopiero) i tradycyjne Extended Timeline, choć w tym wypadku zatrzymałem go ze względu na zmianę kształtu prowincji i dodanie nowych.
Spoiler
Nie sądziłem, że Administrative Efficiency opracowywane przy wyższej technologii jest aż tak skuteczne; w jednej wojnie zaanektowałem całą Tunezję, która też nieco wcześniej urosła.
Okazało się, że walka z Turkami to łatwizna, jak się wie, jak to zrobić: wystarczy zacząć produkować mnóstwo galei (aby flota była większa od tureckiej), pożyczając przy tym tyle pieniędzy, ile potrzeba, poczekać aż zostaną zaangażowani w jakąś wojnę w Azji Mniejszej, DOW, zniszczyć turecką flotę, zablokować cieśninę Bosfor i... zdobywać prowincje absolutnie bez żadnego oporu. Przy okazji Bułgarzy się zbuntują i odłączą, więc można usunąć Osmanów niemal całkowicie z Europy w jednej wojnie :D (zostanie tylko Edirne)

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ktoś grał już w nowy dodatek Common Sense ? + Gdyby ktoś już miał namiary na kopie w internecie byłbym niezmiernie wdzięczny :F

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Ja zacząłem grać w nowego patcha jako Bizancjum i po stu latach stwierdzam, że będę musiał grać od nowa. :D Popełniłem błąd. :(

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Zucklov
Quest Pack Team

#153 2015-06-10, 10:39(Ostatnia zmiana: 2015-06-10, 10:45)
Mój portfel nie jest gotowy na nowe DLC xD Choć w sumie jest 25-75% zniżki na pozostałe DLC do jutra.
Z bezpłatnych zmian podoba mi się zmiana kształtu istniejących prowincji na nieco bardziej "dzisiejsze" i system rang.
No i wreszcie dodali Estonię, choć mogli też Łotwę :F
Edit: w plikach znalazłem Liwonię, która ma główną kulturę łotewską.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dalej nie mogę nigdzie znaleźć T_T

Jest już wersja od Skidrow, łatwo znaleźć. Przyjemnej gry.

+ kolejne pytanie zna ktoś warunki eventu utworzenia Austro-węgier ?

Tak wiem już że się nie da, dzięki @Adanos + nie wrzucaj scrennów ze swoich podbojów bo wpędzasz w kompleksy  :F

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#155 2015-06-12, 19:34(Ostatnia zmiana: 2015-06-12, 20:03)
Gra od 1444 roku jako Bizancjum. Moimi wasalami są Genua oraz Wołoszczyzna. Zdobyłem również Rzym i nawróciłem na prawosławie. :D

Gra od 1444, rozpocząłem jako Polska, a utworzyłem Rzeczpospolitą Obojga Narodów (w sumie to nawet więcej narodów). :D Unia Personalna z Francją, wasale to Dania oraz papiestwo.

kolejne pytanie zna ktoś warunki eventu utworzenia Austro-węgier ?
Masz na myśli unię personalną? Bo Austro-Węgier na pewno nie utworzysz... Jeśli jako Austria chcesz mieć unię z Węgrami, to na początku musisz zawrzeć mariaż z Węgrami i liczyć na szczęście, że Węgry wybiorą Habsburga na tron. Jeśli się to nie powiedzie, możesz później wybrać misję, by siłą utworzyć unię.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Jest mod na decyzję umożliwiającą stworzenie Austro-Węgier, ale raczej nie będzie działał na obecnej wersji ze względu na te rangi państw.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Bardzo trudna gra, ale się udało. :D Gra od 1444 roku jako Grenada, sformułowałem Andaluzję i podbiłem Półwysep Iberyjski.

Na początku musiałem zawrzeć sojusze z Marokiem i Tunezją, a atakować Tilimsan. Jak Kastylia wypowiedziała mi wojnę, to praktycznie od razu oddałem im trzy prowincje na Półwyspie Iberyjskim. Gra była dość trudna, bo Kastylia była dość często w sojuszu z Francją, a Portugalia z Aragonią i Kastylią. Tak więc musiałem się rozszerzać o Maroko i zakładać kolonie w Ameryce Południowej. Kluczem do zwycięstwa była flota (podobny patent jak przy Bizancjum) i posiadanie portugalskiej prowincji w Afryce (w moim przypadku Ceuta lub Gharb). Jako że Portugalia miała sojuszników, to czekałem jak będę mógł podpisać pokój z jej sojusznikami, a potem tylko przetransportować armię do Portugalii i jej zajęcie w dwóch lub trzech wojnach. Z Hiszpanią było trudniej, ale podobny patent. :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#158 2015-07-24, 18:20(Ostatnia zmiana: 2015-07-25, 00:00)
Któryś raz z kolei gram Francją i będę musiał zresetować grę. :(

O co chodzi? Chcę zdobyć osiągnięcie, w którym jako Francja przed 1500 rokiem mamy 100 prowincji rdzennych. Na powyższym obrazku mam 60 prowincji plus 20 Austrii (unia personalna).
We wcześniejszych grach próbowałem atakować Półwysep Iberyjski, ale prowincje są drogie i kosztowne (aby je przejąć). Tańsze prowincje są na północy, ale jak widać za wolno idzie mi zdobywanie. :D Więc pytanie brzmi: jak żreć, by przeżyć? :P Chyba po wojnie z Anglią od razu zaatakuje Norwegię. :D

Ech, tylko 75 prowincji:

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Może Algieria i Maroko? Aftykańskie prowincje są generalnie tanie, poza tym nie rozumiem czemu nie zjadłeś burgundii, najlepiej to zrobić jak najszybciej zanim przejmę ją Austria lub ktoś inny (jak w tym przypadku).
Szkocje mam nadzieje że pokojowo zwasalizowałeś i zaanektowałeś? to samo możesz spróbować zrobić z Bretanią. Ponadto Mógłbyś też szybko zacząć kolonizować kanadę lub karaiby o ile państwa kolonialne liczą się do osiągnięcia. Kurwa muszę wrócić do tej gry, przestałem ostatnio grać bo nie chcę porzucać kampanii i chcę ją skończyć. Ale ponieważ moje niderlandy stały się zbyt potężne gra stała się mocno nudna.

Tak w ogóle próbowałem grać w CK2 i za cholerę nie mogę pojąć jak teraz działają sojusze.
Zacząłem jako prosty baskijski hrabia-wasal, ożeniłem się z córką króla lombardii a moją córkę wydałem za swojego króla. Wiki piszę: 
If you are not an independent ruler (e.g., a vassal of an Emperor King or Duke; King a Duke or Count respectively), then you can only call allies to war whom are themselves independent, or a vassal within your Realm.
Więc powinienem móc wezwać krola lombardii do wojny z arabami a nie mogę, czy wiki się myli?

0 użytkowników
Do góry