Jest wiele sposobów na zdobycie kasy czy doświadczenia podam jeden na expa na początku
Żeby dostać się do miasta musimy mieć nie lada powód lub Glejt taki jak nam daje Canthar można też np:
-Przejść przez mur po prawej stronie po mięsie kopacza i dostać się nieprzyuważonym przez Lothara do miasta portowego do Laresa wstawi swoją gatkę że jakie się tu dostaliśmy przypłynęliśmy tu i zacznie się śmiać dostaniemy dodatkowe +500 expa i możliwość dodatkowego przy bramie zależy co wybierzemy czy kowala czy zbieracza ziół oczywiście Lothar nie będzie tym zachwycony ale nic nam nie zrobi

.
-Z bandytami Cavalorna jest też fajna akcja ale to było też w G2NC Zagadujemy do bandyty przed akcją z Cavalornem rozmawiamy z nim tak by gość stał się naszym przyjacielem wtedy mówimy mu o cavalornie gość ucieka w las dostajemy za to dodatkowe doświadczenie po akcji z Cavalornem gdy już wykonujemy zadania dla Lobartha informujemy tegoż bandytę który schował się w lesie że wieśniacy go szukają +200 dośw
*Większa liczba tabliczek jest ukryta w innych miejscach niż w zwykłym G2NC np:
-Jedna jest koło wieży Xardasa (jak wchodzimy do wieży to z lewej strony)
-Koło farmy Akilla dokładnie na górze za farmą Akilla ciężko się tam dostać ale da radę
Jeżeli chodzi o złoto oczywiście pisze o początku gry dawno grałem w returninga czekam na pro spolszczenie

:
-Na farmie Lobartha jest mieszek pełen monet można go oczywiście wziąść ale jak ktoś wie gdzie

w stodole ukryty w snopkach.Jest też za farmą koło młynu stary kilof i chyba tabliczka nie pamiętam dokładnie.
-Gdy wychodzimy przez bramę gdzie jest strażnik Mika w prawą stronę i idziemy do jaskini przy mieście można podskoczyć i dostać się wyżej mamy tam miecz strażnika nawet dobry ale bardzo wartościowy jak na początku gry jakiś pierścień nie pamiętam jaki kilka mikstur i trochę ziela
Nie wiem czy jest takie powiedzenie ale

szukajcie na dachach a znajdziecie,tyle rzeczy tam znalazłem że sam się dziwie a już nie wspomnę o wyspie i wodach koło wyspy gildii złodziei.
Podaje tylko przykłady nie całą masę którą znam