Gildie - Głównymi nowymi gildiami są : Nekromanci, ci z Sekty( więc możesz dołączyć do myśliwych i innych ) oraz Magowie Wody ( nie jestem pewny, ale chyba jest to gildia główna ) a poboczne to gildia myśliwych, kupców i morderców( u morderców za początkowe questy można zdobyć nawet 500-1000 tyś., potem nawet 2000 tyś i dużo EXPa ). Więcej nie pamiętam, bo ostatno grałem w tego moda dość dawno. Ogólnie najlepszym rozwiązaniem jest chyba bycie czeladnikiem Harada, bo może nas nauczyć wykuwania mieczy które można sprzedać z zyskiem. A myśliwi mogą kupić większość trofeów, nie to co Bosper. Co do tych początkowych rad, to gdy zbierzesz 25 dzikich lub leśnych jagód, to kup od Sagitty recepturę na zwiększanie HP ( tym sposobem mam jakieś 450 hp w IV rozdziale, więć nie marnuj kasy na zwiększanie HP u nauczycieli. Dużo tych jagód jest na tej wyspie na której mieści się Fort Azgan ) Jak nie masz kasy to wykorzystaj ten bug opisany przez mnie w tym temacie na 1 stronie. Przedmioty, które wart zbierać: warto zbierać ciemne grzyby, bo po zjedzeniu kilkudziesięciu dodaje +5 many, a wymagana mana na wszystkie zwoje zwiększyła się, serafisy, których jest dużo i dodają dużo wytrzymałości, mięso żółwia, z którego Edda ( ta z dzielnicy portowej która gotowałą za darmo zupę rybną ) może zrobić zupę ( +20 hp, +10% wytrzymałości a po zjedzeniu większej ilości tej zupy to pojawia się bonus do siły ). No i to chyba wszystko.