Sam nie próbowałem, ale jeśli się nie mylę, to po zostaniu kopaczem można zdradzić SO tylko na rzecz Nowego Obozu - nie da się wówczas przyłączyć do Bandytów ani do Bractwa.
Swoją drogą, do kopalni można się dostać już w pierwszym rozdziale w trochę (no dobra: bardzo) nielegalny sposób, skacząc i biegając po półkach skalnych z lewej strony bramy - tak, aby minąć Artegora. Zaznaczam, że jest to dość żmudne i upierdliwe (chyba że ma się szczęście/niebywałe zdolności) - przechodzenie z jednej półki skalnej na kolejną, nieco wyższą wychodziło mi czasami poprzez biegnięcie trochę jakby ukosem po ścianie, jednocześnie spamując Alt (jak do skoku - nie miałem akrobatyki i mam wrażenie, że ona by w tym przeszkadzała), wówczas Bezi jest w stanie trochę pobiec po stromej ścianie - ale to różnie wychodzi, kwestia szczęścia lub praktyki. I tak aż do wskoczenia na barykadę przy bramie.
I wchodząc do kopalni w ten nielegalny sposób można co najwyżej szybciej zrobić pozostałe misje poboczne w kopalni + wybić pełzacze itp., natomiast Ian nie będzie miał kwestii o zabraniu listy, dopóki nie wejdziemy legalnie jako kopacz.