Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3423900 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3423900

Odpowiedzi 7445

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Widzę, że znowu Cię trzeba z czymś oświecić. Gildie tworzyło się od słów w języku niemieckim, które w dodatku były opisem osoby, a nie miejsca np. DJG > Draken Jaegar czy jak to tam idzie BAU > Bauer. Templar istnieje w języku niemieckim, temple nie.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Dobrze wiedzieć, założyłem, że to od Temple bo kiedyś się nad tym rozwodzili na gothicawce, zapamietam na przyszłość xD

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

cornel9192

cornel9192

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Hej , a jak to jest z zadaniami w ER?
1. Znalazłem poradnik pdf ale nie rozpisali tego na rozdziały - tzn. jakie zadanie w jakim rozdziale :/
Bo np jestem w 1 rozdziale i przez przypadek w rozmowie z Willem - tym w karczmie w NO na górnym tarasie kliknąlem czy nie chce w mordę zamiast tam zapytać co mu jest i nie mam dalej możliwości z zagadaniem o questa, a save 5h wcześniej dopiero robiony...

2. Po 2 pomogłem z sentymentalnym talerzem Rono w SO i rączka mi już nie udzieli poparcia. Tak samo nie da mi zadania z okradnięciem magnatów? Serio tyle expa w dupe?

3. A co do ducha w lesie tego królewskiego to miałem bug bo jak tam przyszedłem 1 raz to leżał martwy, po jakimś czasie jak tam wróciłem bo dowiedziałem się o quescie juz go nima, jakiś kod na przywołanie go? jego ID?
Ewentualnie info ile daje w najnowszej wersji siły zrecznosci hp i many? No i exp za zabicie tamtych kompanów? To dodam sobie kodem.

Uriel

Uriel

Użytkownicy
Człowiek w wiadrzanej masce
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Człowiek w wiadrzanej masce
Ad. 1. Ten poradnik jest chyba delikatnie nie aktualny bo się zadania pozmieniały trochę (np. Bunt zbieraczy). Jak ponabijałeś lampy Willowi to tego questa już Ci nie da z tego co się orientuje. Pozostaje ten nieszczęsny save z przed 5h.

Ad. 2. Przeszedłem 2 razy po stronie SO (raz jako Strażnik, raz jako Mag) i tak samo raz pomogłem Rono przed dołączeniem do Cieni, a raz po dołączeniu. W obu przypadkach Rączka nie dał mi żadnego zadanka z okradaniem magnatów. Więc albo mi zadanie nie chwyciło, albo zostało usunięte (no chyba że to dla NO albo Bandytów daje bo jeszcze po ich stronie ER nie przechodziłem).

Ad. 3. Tu zbytnio nie pomogę ale jeśli mnie pamięć nie myli nagroda jest taka sama jak w poprzednich wersjach (jak się mylę niech mnie ktoś poprawi). Co do kodu to wiem, że istnieje pewna sztuczka: zacznij nową grę, dymaj do tego ducha, otwórz konsolę i wpisz "edit focus" (jeśli jest tu jakiś szaman od kodów to może potwierdzić/poprawić mnie) powinno się wyświetlić jaki jest kod na NPC. Teraz pozostało wczytać save i wpisać ten kod.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
Nie powinna być przetłumaczona jako tempariusze, bo dlaczego? TPL jest od Temple a nie Templar :P

Wiem, że Simen Cię już oświecił, ale jako że tłumaczę ER na angielski dla helmutów i rusków to odpowiadam - w angielskiej wersji Gothic odpowiednikiem Strażnika Świątynnego jest po prostu Templar. Nie żaden Temple.

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skoro już zacząłem ten temat....No więc w języku Goethego Strażnik Świątynny to Templer (Templariusz), Strażnicy z SO to Gardist (Gwardzista), a Szkodnicy to Bandit (tłumaczenie zbędne...). Moim zdaniem Szkodnik brzmi lepiej niż Bandyta, jednak Templariusz budzi mocniejsze skojarzenia z cięższym klimatem w jakim ogólnie utrzymany jest Gothic I. To moja subiektywna opinia rzecz jasna.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
W teorii to faktycznie szkodnicy powinni być tymi bandytami. W końcu się tym zajmowali pod barierą - rabunki, napady i rozboje. Tłumacze po prostu wykazali się inwencją i wymyślili coś ciekawszego niż bandyta.

Templar - a member of a military religious order (tu podany przykład Zakonu Templariuszy)*. Jakby nie było, Strażnicy Świątynni byli czymś w rodzaju militarnego zakonu. Ponownie, aby uniknąć jakiś nieścisłości z ów Templariuszami, tłumacze wymyślili strażników świątynnych. Całkiem sprytne.

*zaczerpnięte z angielskiego słownika.

furkur

furkur

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
kiedy wersja 1.5 ?

Wtedy gdy dostaniemy sequela :P

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli chodzi o translację, to Gothic jest ogólnie przetłumaczony dość finezyjnie i tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić (chyba, że na siłę... :D ). Dość powiedzieć, że jak na lata wydania to wyszło pięknie. Wracając do klimatu. Trochę szkoda, że autorzy odeszli od konceptu nazwijmy to (mocno naciąganie) "dark fantasy" do średniowiecznych klimatów. Wielkie propsy dla Ciebie WinterKing za chęci do tłumaczenie. ER dobrze wpasowuje się w wizję GI (nie to co pewien "poziomkowy" mod...) i im więcej ludzi go pozna tym lepiej.
Właśnie, przypomniało mi się... Co do moda czy tylko u mnie potworki w Opuszczonej Kopalni pojawiały się nie wiadomo skąd? Już tłumaczę o co mi chodzi. No więc wchodzę sobie do jakiegoś korytarza, czysto, przechodzę kilka kroków i nagle *jebs* ląduję po środku bandy pełzaczy/szkieletów której wcześniej nie było w tym miejscu. To tak ma być? Coś nie tak u mnie? Jeśli mnie pamięć nie myli na wcześniejszych wersjach tego nie było.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
@Uriel

Dziękuję, jak najbardziej doceniam wsparcie, tym bardziej że czeka mnie sporo roboty ( jest to też niejako dla mnie doświadczeniem zważywszy na to, że pół roku temu ukończyłem studia filologii angielskiej i pragnę nabrac większej praktyki w tłumaczeniu :D ). Wiem do czego zmierzasz mówiąc o pewnym poziomkowym modem, ale zważ na to że jak na tamte czasy był rewolucyjnym modem. W sumie był on pierwszym takim dużym i jednocześnie polskim modem jaki wyszedł. A przy okazji mógłbym się dowiedzieć, co Ci się w nim nie podobało? To będzie miłe doświadczenie. :D
Dokładnie też ująłeś to, że moim celem jest właśnie by niemcy i rosjanie i może nawet inni gracze mieli możliwość zapoznania się z naszą wizją rozszerzenia fabuły z G1, bo - nie oszukujmy się - takich modów rozszerzających jest jak na lekarstwo: wspomniane wyżej Mroczne Tajemnice, Świat Skazańców, Ludzie z Górncizej Doliny (a przynajmniej tylko takie mi sie kojarzą, może jest ich więcej).

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dokładnie też ująłeś to, że moim celem jest właśnie by niemcy i rosjanie i może nawet inni gracze mieli możliwość zapoznania się z naszą wizją rozszerzenia fabuły z G1, bo - nie oszukujmy się - takich modów rozszerzających jest jak na lekarstwo: wspomniane wyżej Mroczne Tajemnice, Świat Skazańców, Ludzie z Górncizej Doliny (a przynajmniej tylko takie mi sie kojarzą, może jest ich więcej).
Ale LzGD nie jest polskim modem, tylko jest spolszczenie.

Diblos

Diblos

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, od niedawna gram w g1 edycję rozszerzoną i mam problem z jednym bugiem. Bug dotyczy walki bronią jednoręczną, mam wyuczone na 5/10 poziom, a bezimienny cały czas trzyma miecz w obu dłoniach, gdzie chyba od 4tego lvlu powinien trzymać miecz w jednej ręce. Spotkał się ktoś z ww. błędem? Jest jakiś fix?

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Ale LzGD nie jest polskim modem, tylko jest spolszczenie.

Dziękuję Sherlocku, ale czy ja gdzieś napisałem, że jest polski? Jedyna wzmianka jaka jest o polskim modzie, to Mroczne Tajemnice, o którym wspomniałem że był pierwszym polskim dużym modem.  :facepalm:

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@up to najwidoczniej źle cię zrozumiałem. Nie musisz się tak unosić. Mój błąd.

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
Nie szkodzi. Wybacz, taka moja natura i jeśli Cię uraziłem, to przepraszam. :D

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Osobiście jestem zwolennikiem modów "addonowych" i nigdy mnie specjalnie nie kręciły mody konwersyjne.

Nie neguję że MT są zasłużone dla polskiej gothicowej sceny moderskiej. Jednak pamiętam, że gdy pierwszy raz grałem w MT moja reakcja była: "OOOOO! ja Cię ale suuuper.....łooooo....". Było to jak mod wyszedł, więc "troszeczkę" czasu temu :D. W oczekiwaniu na którąś poprawkę do ER pomyślałem, że zagram sobie znowu. To było jakoś z rok temu, może troszkę więcej. Szok, niedowierzanie. Wymyślnikuje, żeby było przejrzyściej:
- po latach MT stały się takie... infantylne(?) (nawet jak na grę),
- przesyt wątków - czasami miałem głęboko w...pod pachą co się stanie,
- za dużo obozów - Kolonia jest malutka jak na taką ilość siedlisk, psuje to trochę klimat nieprzyjaznego miejsca,
- wątek Pradawnych - nawet nie będę zaczynał... :ayfkm:
- "smaczki" - tyle o ile np. zmiana jagód na poziomki była zabawna to już dresy+kij(?), Majewski Show(?) - lekka przesada
- dubbing - ehhh....nie mam nic przeciwko podkładaniu głosów do modów, ale to trzeba umieć dobrze zrobić, a dubbing jest cholernie ciężko zrobić żeby dało się tego słuchać i nie krwawić z uszu.
Oczywiście nie można pominąć, że wiele w MT było zrobione w porządku,np. arena w SO. Wydaję mi się, że to był mod na miarę czasów w jakich wyszedł. Jednak nazywanie go "Nocą Kruka dla Gothica I" (ktoś tak robi jeszcze?) to przeginanie pały. 

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

posty501
Propsy795
Profesjabrak
A powiedzcie mi co oczekujecie od wersji 1.5? Chętnie przekaże to gothic1210 skoro mam z nim stały kontakt.

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A powiedzcie mi co oczekujecie od wersji 1.5? Chętnie przekaże to gothic1210 skoro mam z nim stały kontakt.

Może to co jest w dodatku gothic sequel (fabuła)?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Może to co jest w dodatku gothic sequel (fabuła)?
Przeciez tam jest tylko 1 rozdzial zrobiony w sequelu  o_0

0 użytkowników
Do góry