Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3423954 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3423954

Odpowiedzi 7445

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Ja problemu z modyfikacją nie miałem, tylko odniosłem się do postu Raxviera, naucz się czytać ze zrozumieniem ;/

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Twierdzisz, że balans jest chujowy poprzez nazwanie autora osobą która o balansie nie ma pojęcia, a skoro balans jest chujowy to problemy muszą być. Skoro nie miałeś problemów to czemu kłamiesz mówiąc, że balans jest chujowy?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kapciok

Kapciok

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam pewien problem. Dzisiaj zainstalowałem ERke i wszystko jest świetnie dopóki nie klikne nowej gry. Pasek ładuje sie wtedy do połowy, zatrzymuje sie na kilka sekund, przeskakuje troche, po czym gra wywala mnie do pulpitu, gdzie czeka na mnie Access Violation. Ktoś wie co można z tym zrobić?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Nie od dziś wiadomo, że autor modyfikacji nie ma bladego pojęcia o balansie.
AHA Bo lepiej balans wyglądał w MT AHA  :pokerface:

wareldin

wareldin

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Główne misje są strasznie zbugowane, misji z opuszczoną kopalnią nie zalicza, udało mi się przynajmniej z Xardasem pogadać, stworzyłem ulu-mulu i mam udać się do świątyni i na tym kończy się po raz drugi moja gra w tego moda z powodu, braku możliwości dalszej gry, gdyż nie da się dalej prowadzić głównego wątku, nie zalicza kolejnego aktu w grze, do świątyni nie da się dostać. Posążek ani tp nie działają. Mam nadzieje, że w końcu jakaś łatka wyjdzie, która przynajmniej umożliwi ukończenie głównego wątku bez problemu.

Uriel

Uriel

Użytkownicy
Człowiek w wiadrzanej masce
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Człowiek w wiadrzanej masce
Mam pewien problem. Dzisiaj zainstalowałem ERke i wszystko jest świetnie dopóki nie klikne nowej gry. Pasek ładuje sie wtedy do połowy, zatrzymuje sie na kilka sekund, przeskakuje troche, po czym gra wywala mnie do pulpitu, gdzie czeka na mnie Access Violation. Ktoś wie co można z tym zrobić?

Jest na to metoda podana nawet w instrukcji instalacyjnej, odnosi się ona co prawda do problemu ze Starą Kopalnią ale mi pomogła, link z rozwiązaniem poniżej:
http://www.hotfix.pl/zapobieganie-wykonywaniu-danych-wylaczenie-dep-dodawanie-wyjatkow-a288.htm

P.S. Ktoś, coś w sprawie miecza o którym pisałem kilka postów wyżej? To tylko u mnie coś nie tak czy u wszystkich?

DarkMage

DarkMage

Użytkownicy
posty4
Propsy10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam , czy w Edycji Rozszerzonej 1.4.8 można zostać magnatem? bo wiem że w wcześniejszych wersjach można było , a czy w tej zostało to usunięte czy nie? , i czy jest możliwość zostania garotnikiem ??

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Nie można zostać magnatem.

DarkMage

DarkMage

Użytkownicy
posty4
Propsy10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, Garotnikiem również nie można zostać.
W ogóle dziwi mnie to parcie ludzi na zostanie Magnatem, Garotnikiem czy nie-wiadomo-czym-jeszcze. To elita, śmietanka. Przecież jeśli przyjmujesz się do pracy nie zostajesz z dnia na dzień szefem szefów, bez względu na zasługi. Moim zdaniem już sam fakt możliwości zostania Guru w ER jest troszeczkę na wyrost.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Akurat fakt bycia guru można łatwo poświadczyć odejściem Cor Kaloma i śmiercią Y'Beriona - wszak bractwo straciło w jednej chwili dwóch najpotężniejszych i najmędrszych guru, więc na gwałt potrzebują kogoś kto chociaż w 1/100 ich zastąpi.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Braki personalne mogą jakoś usprawiedliwić potrzebę nowych Guru ale...Bezimienny? Serio? Świerzak? Przecież Y'Berion w którymś tam dialogu z Bohaterem nawet mówi coś w stylu, że Guru można zostać po latach przygotowań i medytacji. W moim odczuciu Guru nie są jak Magowie Ognia lub Wody, ponieważ Magowie po za naukami czysto "akademickimi" przechodzą szkolenie bojowe vide Gothic II NK. Natomiast Guru są kształtowani w kierunku przekazywania nauk; nawet w ER Baal Lukor jak idziemy z nim zabijać wilki mówi coś w stylu, że nadaje się do walki ponieważ uczył się u Cor Angara, co osobiście interpretuję jako insynuację że pozostali Guru nie nadają się do walki. Z resztą w OnB jest wielu lepszych kandydatów na Guru, ponieważ są dłużej ergo są lepiej przygotowani, chociażby Joru czy nawet Lester.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Bezimienny bardziej się wykazał przynosząc kamień ogniskujący, jaja pełzaczy, almanach i potem przeżył cmentarzysko orków. Joru tego nie zrobił. Joru tylko siedzi i pieprzy głupoty i naciąga na ziele (o czym raczej guru na pewno wiedzieli) nowoprzybyłych. Lestera nie ma bo wybył do twierdzy górskiej i już nie wrócił. No i plus to, że Bezimienny jest wybrańcem innosa i sam w sobie może mieć potencjał magiczny większy niż większość po latach medytacji.

KOMPUTER:
Spoiler

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Uriel, jakos na strażnika świątynnego bezi bardzo szybko awansuje. Poza tym, spójrz na to ze bezimienny pomogl bractwu bardziej niż nie jeden nowicjusz czy strażnik świątynny. A poza tym pirania bytes chyba nawet rozwazala taka możliwość gdyż golden mod przywraca napój uzdrawiajacy dla yberiona który mianuje go guru

Zreszta zostanie magiem można, to czemu nie guru? :huh:

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Werewolf zgadzam się, że w kwestii wykazania swojej przydatności dla OnB. Bezimienny biję na głowę pozostałych Nowicjuszy i Strażników Świątynnych. Tych dwóch kandydatów wymieniłem ot tak z czapki żeby zobrazować o co mi biega (Joru coś tam bąka że ma zostać guru dlatego go wymieniłem). Jeśli chodzi o potencjał magiczny ciężko to stwierdzić bo, jak to w RPG bywa, to gracz kreuję postać i całą trylogię (powiedzmy) można przejść wojownikiem bez krzty magii.

@Mac Dun wszystkie awanse w serii Gothic są naciągnięte jak plandeka z Żuka na Starze, taki to już urok RPG (co nie zmienia faktu że awanse w Gothic są jednymi z bardziej satysfakcjonujących w grach oraz samo odczucie jest przyjemne (nowy strój itd.) czuję się postęp na drabince kariery). W kwestii zasług jest tak jak napisałem kilka linijek wyżej, są niezaprzeczalne i mogą być sporym wyznacznikiem. To co chciały zrobić Piranie lub nie chciały pozostanie słodką tajemnica studia. Gothic był tyle razy przebudowywany w trakcie deweloperki, że pewnie zostało jeszcze więcej smaczków tego typu w postaci strzępków nieaktywnego kodu.

Moja ocena możliwości zostania Guru jest bardzo subiektywna. Zwyczajnie moim zdaniem jest to spore naciągnięcie. Jak by nie patrzeć Guru to taka elita jak Magnaci. Żeby było jasne nie zamierzam tu kręcić jakichś wojenek o bzdury albo wyzywać ER i jego autora od czci i wiary. Mod bardzo przypadł mi do gustu, jedyne zastrzeżenia to błędy czysto techniczne (ale autor łata, chwała mu za to). Zwyczajnie nie chciałbym żeby ER było postrzegane jak MT (na poplątanie, groch z kaszą, ogólne rozmycie świata i inne "śmiesznostki" szkoda słów. Edycja Rozszerzona jest modem wyrazistym, nie robiącym z przedstawionego świata mameji wątków w której gubią się nawet tworcy.

Jaki elaborat mi wyszedł....Chwała temu komu będzie się chciało to czytać :D

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Warto też dodać, że na miejscu OnB też wybrałbym Bezimiennego. Nyras był poważanym, doświadczonym członkiem bractwa, zaufanym i na pewno dobrze... wymedytowanym? Wyszkolonym? I co zrobił? ,,Zdradził" ich. Więc jak by mieli znów zaufać jakiemuś Joru i by się zrobło to samo to nie byłoby za ciekawie :P

KOMPUTER:
Spoiler

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1625
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
@gothic1210 aka Outlander czy są jakieś błędy G1, które są trudne do wyeliminowania? Kończę fix moda, może być coś jeszcze dodał (nawet udostępnił dla ER).

czytałem, że jest problem z  bryłą lodu/lodowa fala

Uriel

Uriel

Użytkownicy
posty49
Propsy15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobrze wymedytowany.... :D :D :D Wiadomo to tylko gra... mi nie pasuję zostanie Guru więc nim nie zostaję nawet jak gram po stronie OnB (który z resztą bardzo lubię za klimat i najwięcej razy przeszedłem Gothica I po tej stronie). Nie widzę w tym problemu. To wizja autora nie będę mu się wpie..... w kompetencje. :) Taka była jego wizja ER i akceptuję ją.

Drobna dygresja odnośnie OnB. Wiecie że gildia Strażnik Świątynny jest troszkę kijowo przetłumaczona? Chcąc być dokładnym powinno się ją przetłumaczyć jako...Templariusz. Moim zdaniem lepiej brzmi. :D

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Jakoś źle mi się ta nazwa kojarzy, choć rzeczywiście w innych lokalizacjach są Templarami. Osobiście myślałem nad neologizmem "Świątynnicy", choć to pewnie kijowo brzmi xD

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie powinna być przetłumaczona jako tempariusze, bo dlaczego? TPL jest od Temple a nie Templar :P

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników
Do góry