Gothic: Banda Quentina - dyskusja ogólna 3420659 7445

O temacie

Autor

Zaczęty 16.09.2012 roku

Wyświetleń 3420659

Odpowiedzi 7445

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Dlatego jeżeli chcecie zrobić z Gothica jedynki grę na podobieństwo Gothica dwójkę

Pogódź się że G2 wraz z dodatkiem NK jest prawie we wszystkim lepsza od G1  :ok: Jedynie fabularnie i klimatowo jest trochę gorsza od G1, ale dopracowana gra we wszystkim wynagradza to. Proponuje zdjąć klapki z oczu bo jesteś zaślepiony G1  :ok:

EDIT: To  jakim cudem oceniasz G2 jak nawet nie graleś w grę?  :facepalm:

Drakon1590

Drakon1590

Użytkownicy
posty115
Propsy82
Profesjabrak
  • Zbanowany
pusto

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Zapomniałem napisać. To, co napisałem odnośnie Zbroi Magnata, to był tylko przykład, bardziej chodziło o samo zostanie Magnatem, które zdążyłem już przetrawić i zaakceptować. Fakt faktem, że zapomniałem, iż już ktoś mi wyjaśnił, że nie dostajemy Zbroi Magnata w pełnym wymiarze, tylko jej lżejszą wersję i o czym mogłem wspomnieć, ale to nie zmienia faktu iż to nie był argument z dupy wzięty, tylko fakt który musiałem z wami wyjaśniać wcześniej. A wszystko co napisałem odnośnie Magnata, czy kreta/kopacza/zbieracza dążyło do tego co chciałem powiedzieć na temat Nowicjuszy Ognia i opierało się na wiedzy, jaką zdobyłem na tym forum. To tyle.

Na tyle okładki Gothic 1, bezi jest w zbroi Magnata, więc pewnie twórcy planowali coś dodać ;)

EDIT:

Nie posiadam okładki, o której napisałeś, bo posiadam wydanie z całą sagą Gothica, ale nie wykluczam oczywiście takiej możliwości, że twórcy mogli coś planować zrobić w tym kierunku. Ale skąd masz pewność, że to zbroja Magnata, albo inaczej, skąd masz pewność, że to Bezi w zbroi Magnata? Z resztą nieważne, nie zrobili tego więc takie spekulacje już nam nic nie dadzą.

Bo ślepy nie jestem

revynar

revynar

Użytkownicy
posty120
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To już wyszła ta edycja rozszerzona czy nie?

Procesor: Intel Core i5-4690k
Karta graficzna: Asus GeForce GTX 980 Strix
RAM: 8GB (do użytku 7,91)
System: Windows 10

Drakon1590

Drakon1590

Użytkownicy
posty115
Propsy82
Profesjabrak
  • Zbanowany
pusto

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Sorka, że się wtrącam, ale jedna rzeca: Senyan z NK to nie jest ten sam co z G1. Tak samo z Janami, Orikami itp. xD

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Zaraz przez takie pizdy chlopaki sie wkurwia i usuna 3/4 z tego moda. Zajebisty watek z czarnym magiem był, to juz jakiejs tepej pale nie pasowalo, przyszedl zhejtowal i usuneli. Teraz byl zajebisty pomysl z nowicjuszami ognia, to kolejne pizdy przyszly, zhejtowaly i znow go nie ma.

Wykurwiac stad w podskokach, najlepiej sie nie wypowiadajcie. Jak mod wyjdzie, zagracie, wtedy sobie pohejtujecie, i mam nadzieje, ze wtedy tworcy naprawde beda miec w dupei wasze placze i gorzkie zale.

Według mnie Outlander w ogole nie powinienes zaglebiac sie w dyskusje z takimi ludzmi. Niech sobie pytaja tutaj na temacie, niech sobie pisza, a Wy po prostu olewajcie, jak zagraja, wtedy niech pisza swoje bzdurnoty, wtedy mozna juz olac, zamiast teraz sie niepotrzebnie denerwowac.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Tez zgadzam sie z Werewolfem. Outlander nie ma obowiazku sluchac sie "porad", ba nawet nie musial informowac o modyfikacji. Sam raczej magami nie gram, ale mozliwosc zagrania nimi od R1 jest jak najbardziej logiczna i byla to jedna rzecz  ktorej nigdy nie moglem wybaczyc PB.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Wyjdzie to w tym miesiącu, jest to realne? :D

gothic1210
  • Gość
Sorka, że się wtrącam, ale jedna rzeca: Senyan z NK to nie jest ten sam co z G1. Tak samo z Janami, Orikami itp. xD
No, ale jak jeden nowicjusz w Bractwie się nazywał Basir a drugi Patros to ludzie już psioczyli, że z G3 ukradzione. A to PB zrobiło taki sam myk i cisza.
Ech ludzie, ludzie co z wami zrobić...
Wyjdzie to w tym miesiącu, jest to realne?
Spinaliśmy się żeby wyszło, ale no widzisz jak jest. Co chwila trzeba coś dorabiać, potem usuwać. Ja już naprawdę bardzo chcę to zamknąć. Miejmy nadzieje że się uda jak najszybciej.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Ale wiesz Senyan z G1 to był typowy chłop ala 50 lat co tylko robi i pije i ma wszystko w dupie. Wątpię, żeby Senyan z G2 co całkiem nieźle walczy mieczem pracowałby jako kret, szczególnie że to taki typowy cwaniak i wgl.
W sumie to i tak taka pierdółka, więc dajmy temu spokój.

Zły_Warg

Zły_Warg

Użytkownicy
posty51
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dawno tu nie zaglądałem, a tymczasem ostro forumowicze sobie tu jeżdżą.  Gra "hybrydą" jak to nazywacie, jest najbardziej optymalna a przede
wszystkim, najzabawniejsza. To nie jest Baldur's gate, czy Fallout, w
którym chodziło się po mapie cała drużyną i można było specjalizować
postacie, trzeba nawet było. Są sytuacje wymagające łuku, są takie,
które wymagają miecza, gdyż łuk jest nieoptymalną bronią, Nie wiem, jak
chcecie sobie poradzić magiem z kulą ognia w pojedynkę, gdy szarżuje na
was, wataha orkowych psów, bądź orków, ale dobra, nie wnikam. Jak
rozwalicie kamiennego golema magiem, bez choćby młotka kowalskiego, albo
 boskiego młota? A zeby go używać, trzeba mieć minimum chyba 10 siły a
drugiego 50. A niech sobie i będzie taka gildia latających ścierwojadów,
 uśmiałem się, gdy to przeczytałem. Byle tylko, nie rozwalała głównego
wątku fabuły i awansowania postaci np. cień i wybór drogi. Właściwie
powinno tak być, że zostaje się najpierw kopaczem, tyle tylko, że
powinna być opcja, przejścia do Nowego obozu i zamiany gildii na kreta,
albo nowicjusza i ewentualnie, ponownie na kreta. A jeśli nie, to w
ogóle tego nie ruszajcie i zostawcie jak było, mniej irytujących bugów
będzie. Przeciez można być kopaczem, bez nazwy gildii w tabeli postaci. A questy dla kopacza, kreta i nowicjusza niebędącego oficjalnie w obozie i bez tego, mogłyby być dostępne  Nie ma w gothicu limitu czasu, więc można zostać np. cieniem, i w
 2 rozdziale, eksplorować sobie grę.

Boże drogi, a co za problem dodać więcej zwierząt do ubicia, dać im respawn co 3 dni, za ubicie
więcej punktów doświadczenia i jak ludzie tu pisali. Na początku zostają
 myśliwymi, inwestują w siłę i zręczność - hybryda. Przez kilkadziesiąt
dni w grze, ubijają zwierzynę łowną i oddają trofea np. magom, albo
sprzedają za rudę a rudę oddają magom, wkupując się w ich łaski, za
zdobywane punkty nauki inwestują w mannę a na jakimś poziomie mają już
wystarczająco manny, aby zostać uczniem magów. Albo robiąc wypad do
kopalni po rudę i kując miecze, w wersji 1.2 były dodatkowe punkty exp.
za wykucie miecza. Proste rozwiązanie.

Magowie, runy, kręgi, latające ścierwojady, a rozwiązanie jest prostsze niż ogon gnijącego kretoszczura, który zdechł na zatwardzenie po zjedzeniu kopacza, nocą w jaskini pełnej chrząszczy. Serce i fragment golema. Wystarczy tylko aby Outlander dodał do gry, kolejne 3 "golemy xardasa", ewentualnie jakieś inne "trofea golema" np. "Serce bagiennego golema" mogłoby mieć funkcję zaklęcia snu a serce demona, pirokinezy. Jeśli postać chcąca od początku grać magiem, będzie chciała używać magii, będzie musiała wykonać side quest z odnalezieniem tych potworków i załatwieniem ich. Skończy się problem kręgów w 1 rozdziale i konfliktów z "Lore". A i tak będzie musiał delikwent zainwestować w siłę, inaczej nie uniesie młotka, potrzebnego do zabicia kamiennego golema. Zamiast tracić czas na bluzganie jeden drugiemu, pomyślcie nad sensownym rozwiązaniem takich problemów. Mam myśleć za was? :-P

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
A jeśli nie, to w ogóle tego nie ruszajcie i zostawcie jak było, mniej irytujących bugów będzie.
Nie podoba mi się to, że od razu im zarzucasz, że będą jakieś irytujące bugi. To nie są MT, gdzie wersja 2.0 niby miała większość rzeczy poprawiać, a tak naprawdę była jeszcze bardziej zbuguwoana.

Boże drogi, a co za problem dodać więcej zwierząt do ubicia, dać im respawn co 3 dni, za ubicie
więcej punktów doświadczenia i jak ludzie tu pisali.

Jest wgl. możliwy system respawnu w G1 niezbugowany?

Wystarczy tylko aby Outlander dodał do gry, kolejne 3 "golemy xardasa"
Nie lubię tego tekstu, ale to kolejny unlore...

A myśl tylko za siebie, nie za innych. Outlander ma prawo robić swojego moda po SWOJEMU i nie wciskajcie się mu w jego robotę, bo narazie jest ona dobra.

Zły_Warg

Zły_Warg

Użytkownicy
posty51
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mnie również wiele rzeczy się nie podoba, np. nie podoba się, że "czepiasz się słówek" i wyrywasz sformowania z kontekstu, nie rozumiejąc sensu całości. Albo, że Outlander, potrzebuje "rzecznika", aby mówił w jego imieniu? Sam chłopak nie potrafi się wypowiedzieć? Serio? Jesteś jego rzecznikiem? Ale ja nie mam zwyczaju dyskutować z pośrednikami. :] Zawsze są jakieś bugi, nigdy wszystkiego nie wyłapiesz. Choćby balans, który wyszedł spod twojej klawiatury, połowa społeczności skupiona wokół forum, może uznać za bug. Dlatego robiłem zawsze dwie wersje pliku do podmiany. Jeden, jaki oczekiwał ode mnie szef projektu, a drugi, wedle tego, co ja uważałem za stosowne. Ale to było dawno i w innej społeczności. :)

Mnie to by bardziej zależało, aby łuk, działał jak miecz, dawał decyzję, czy zabić delikwenta, czy go tylko "położyć", w sensie, aby trzeba było oddać z niego, jeszcze jeden "śmiertelny strzał" w kierunku leżącego, aby go zabić. Jest to do osiągnięcia, czy jest to hardcodded?

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Cytat: gothicman w 2014-06-06, 22:03Sorka, że się wtrącam, ale jedna rzeca: Senyan z NK to nie jest ten sam co z G1. Tak samo z Janami, Orikami itp. xDNo, ale jak jeden nowicjusz w Bractwie się nazywał Basir a drugi Patros to ludzie już psioczyli, że z G3 ukradzione. A to PB zrobiło taki sam myk i cisza.
Ech ludzie, ludzie co z wami zrobić...

Dlatego sie pytam po chuj Ty sie tym przejmujesz, po kiego chua czytasz te ich marne wypociny zamiast olac i w spokoju skonczyc moda. Wycieliscie przez takie pizdy juz kilka zajebistych watkow, ile jeszcze z nich bedzie musialo zostac wycietych, zeby mod wyszedl?

EDIT: Zly warg, co do Twojego jakze idiotycznie zbudowanego postu nie mam nic, ale jednak przyczepie sie do tego "cieniem mozna zostac w 2 rozdziale" otóz nie, nie mozna, bo nie ruszysz do drugiego rozdzialu nie majac gildii. A jesli dalej bedziesz zyl w takim przekonaniu, to polecam zagrac jednak w Gothiczka jedyneczke :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

klimuś22

klimuś22

Użytkownicy
posty6
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
czy realny jest termin zakończenia testów do wakacji? (do tych najbliższych ;D)

Zły_Warg

Zły_Warg

Użytkownicy
posty51
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Akurat za błędy serwera, nie odpowiadam. Tak się wyświetliło. Gdy tylko wyjdzie mod, z pewnością zagram w gothiczka jedynaczkę. :) Akurat to, na co zwróciłeś mi tu uwagę, jest najmniej istotne w tym wypadku, oraz nie zacytowałeś tego co napisałem. :)
"Nie ma w gothicu limitu czasu, więc można zostać np. cieniem, i w 2 rozdziale, eksplorować sobie grę."
Chciałbym zauważyć, iż tam jest przecinek. :)

Literówka, przecinek oraz i. Zdarza się.
Ale proponuję, zakończmy ten off-top, na temat rozumienia znaczenia przecinka w zdaniu. Temat traktuje o sprawach odmiennych.

P.S. Jeżeli mowa o balansowaniu moda, ucieszyłbym się, gdyby siła nie była bonusem, do zadawanych obrażeń bronią sieczną jak również obuchową. Balans taki, aby ilość zadanych obrażeń, była definiowana jedynie, za pomocą punktów obrażeń danej broni. Ewentualnie jakiś procent wartości siły postaci i to jedynie, przy ciosach krytycznych, o ile nie jest hardcodded oczywiście.

gothic1210
  • Gość
[...]
Mnie to by bardziej zależało, aby łuk, działał jak miecz, dawał decyzję, czy zabić delikwenta, czy go tylko "położyć", w sensie, aby trzeba było oddać z niego, jeszcze jeden "śmiertelny strzał" w kierunku leżącego, aby go zabić. Jest to do osiągnięcia, czy jest to hardcodded?
Oczywiście. W Edycji rozszerzonej 1.4 są trzy łuki, które ogłuszają przeciwnika. Nazywają się po prostu ogłuszacze. Być może będzie ich więcej.
[...]
P.S. Jeżeli mowa o balansowaniu moda, ucieszyłbym się, gdyby siła nie była bonusem, do zadawanych obrażeń bronią sieczną jak również obuchową. Balans taki, aby ilość zadanych obrażeń, była definiowana jedynie, za pomocą punktów obrażeń danej broni. Ewentualnie jakiś procent wartości siły postaci i to jedynie, przy ciosach krytycznych, o ile nie jest hardcodded oczywiście.
Na ten temat na razie nie chciałbym się wypowiadać, bo staramy się raczej zrobić w drugą stronę. Obrażenia zadawane przez bronie wymagające zręczności na dzień dzisiejszy nie są zależne od posiadanej zręczności i wielu uważa to za wadę, bo np. kogoś tam nie można pokonać jak się ma x broń a inna można zdobyć dopiero później.
Magowie, runy, kręgi, latające ścierwojady, a rozwiązanie jest prostsze niż ogon gnijącego kretoszczura, który zdechł na zatwardzenie po zjedzeniu kopacza, nocą w jaskini pełnej chrząszczy. Serce i fragment golema. Wystarczy tylko aby Outlander dodał do gry, kolejne 3 "golemy xardasa", ewentualnie jakieś inne "trofea golema" np. "Serce bagiennego golema" mogłoby mieć funkcję zaklęcia snu a serce demona, pirokinezy. Jeśli postać chcąca od początku grać magiem, będzie chciała używać magii, będzie musiała wykonać side quest z odnalezieniem tych potworków i załatwieniem ich. Skończy się problem kręgów w 1 rozdziale i konfliktów z "Lore". A i tak będzie musiał delikwent zainwestować w siłę, inaczej nie uniesie młotka, potrzebnego do zabicia kamiennego golema. Zamiast tracić czas na bluzganie jeden drugiemu, pomyślcie nad sensownym rozwiązaniem takich problemów. Mam myśleć za was? :-P
Z jednej strony jakby to dobrze przemyśleć i obrobić to byłby to bardzo dobry pomysł, ale na razie Nowicjusze Ognia są wycięci i przy tym zostańmy.
A niech sobie i będzie taka gildia latających ścierwojadów,
 uśmiałem się, gdy to przeczytałem.
Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie coś takiego jest żałosne a nie śmieszne.
Chciałbym cię jednak pochwalić za to w jaki sposób napisałeś posta. Wyraziłeś swoje zdanie i zaproponowałeś coś od siebie. To jak najbardziej na plus. A tymczasem Drakon przedwczoraj wpadł zaczął narzekać, że mu to nie pasuje. No okej. Wyraził swoje zdanie, ale potem przerodziło się to w olbrzymi ból dupy, zarzucanie mi, że specjalnie niszczę cudowny ekosystem Gothica. No wręcz żądanie zmian natychmiast. Bardzo mi się nie podoba coś takiego. I ten "szantaż": "Ten mod nie jest dla mnie.". Ojeju naprawdę by mi było przykro jakby nie zagrał, bo to taka strata.... Oczywiście bardzo sobie cenie zarówno fanów jak i osoby, które chcą wpłynąć na modyfikację swoimi sugestiami, ale bez przesady.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Czyli, że usunęliście magię w I. rozdziale? NO JA PIERDOLE! 

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
,, Oczywiście bardzo sobie cenie zarówno fanów jak i osoby, które chcą wpłynąć na modyfikację swoimi sugestiami, ale bez przesady "

Taaa  :lol:

EDIT: No tak bo juz zapomniales jak kazales mi wypierdalac, bo napisalem sugestie odnosnie 5 kregu u Guru.  :lol2:

0 użytkowników
Do góry