Matura 2013 92571 356

O temacie

Autor WoYo

Zaczęty 12.09.2012 roku

Wyświetleń 92571

Odpowiedzi 356

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Ja swoją zamówiłem z sieci i wczoraj o 23 zacząłem się jej uczyć.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jaki temat i ile dałeś? jakie lektury?

we wtorek albo jakoś tak mam informatykę. chyba nie idę, nie chce mi się.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Tylko potem bez płaczu...

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Matura 2013
#263 2013-05-16, 18:55(Ostatnia zmiana: 2013-05-16, 18:57)
boję się polskiego, nie skończyłem jeszcze prezentacji a mam pojutrze
Nie pisz, ta prezentacja to jedna wielka farsa. Po wygłoszeniu swojej doszedłem do wniosku, że mogłem równie dobrze jechać z głowy pod plan ramowy - nie marnowałbym czasu na pisanie i przeznaczył go na solidne nauczenie się omawiania tematu. :wink:

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
ale musze skończyć tylko malarstwo, o którym nic nie poleję bo nie umiem :D

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Macie kwrva problemy.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
kto tu mówi o problemach

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Tylko potem bez płaczu...
jakiego płaczu? po co mi matura z informatyki, którą zresztą i tak bym kiepsko napisał?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie, po co Ci matura, skoro studiów i tak nie skończysz :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Matura 2013
#269 2013-05-17, 13:29(Ostatnia zmiana: 2013-05-17, 13:30)
Nie pisz, ta prezentacja to jedna wielka farsa. Po wygłoszeniu swojej doszedłem do wniosku, że mogłem równie dobrze jechać z głowy pod plan ramowy - nie marnowałbym czasu na pisanie i przeznaczył go na solidne nauczenie się omawiania tematu. :wink:

Dokładnie. To chyba największy błąd i czynnik który powoduje najwięcej stresu. Kluczem jest dobry plan ramowy, gdzie masz dobrą kolejność przedstawianych argumentów oraz podsumowanie i wnioski. Jaki jest sens pisać dobrą prezentacje, skoro i tak nie będziesz mógł jej wygłosić a próba nauczenia się na pamięć to największa tragedia i strata czasu? Zamiast tego napisałbym kolejną listę, gdzie punktowo mam mniej więcej zaznaczone co mówić a reszta to kwestia interpretacji i rozwinięcia tematu. Sam miałem 20/20, lektury i bibliografie których nie widziałem na oczy, plan ramowy pisany na godzinę przed terminem tylko dlatego, że mnie zmuszono (wtedy taki okres że mocno wyjebane na szkołę i te matury), żadnych streszczeń, pisania pracy, żadnego przygotowania do tematu.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
jaki temat i ile dałeś? jakie lektury?

1. "Funkcje duchów i zjaw w tekstach kultury", 80 zł, Makbet, Dziady cz. II i Opowieść wigilijna (hue hue).
2. Matura z informatyki jest w środę i to chyba jedna z najłatwiejszych matur (nawet przy rozszerzeniu), na początek 2 zadanka z algorytmiki (czyli ktoś ma problem, napisz algorytm), potem prosty test (niektóre pytania to chyba żart), druga część to ramowo programowanie, Excel, Access, czego tu się bać?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Skończyłem pisać i stwierdzam że Thoro i Dziki mają rację, ale po części. Dzięki temu tekstowi mój plan ramowy będzie lepszy i mogłem zauważyć więcej szczegółów.

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
W środę to odpada. Nie chcę odpuszczać kolejnej środy na uczelni, a ta matura i tak mi się do niczego nie przyda. O excelu w sumie wiem niewiele, ale może coś by się wymyśliło. O accessie nie wiem nic, nigdy nie używałem. C nie bardzo ogarniam. Znaczy na upartego bym coś tam powtórzył na poziomie maturalnym, co tam, ale po co. Inne mam rzeczy do załatwienia.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Za rok chyba dla jaj pójde na mature

Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ale będzie śmiesznie

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Za rok chyba dla jaj pójde na mature

polecam filozofię, historię sztuki i naukę o tańcu. ja już rozpoczynam przygotowania :ok:

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Matura 2013
#277 2013-05-17, 22:28(Ostatnia zmiana: 2013-05-17, 22:30)
tegoroczna matura z filozofii bardzo trudna i trochę zmieniona formuła - była logika, więcej pracy z tekstem i trzeba było postawić własne tezy wraz z obroną, za to mniej typowej historii filozofii 'co powiedział x'.
wynika to z tego, że zaczęła mieć, o dziwo, znaczenie przy rekrutacji na normalne kierunki.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
w takim razie szkoda, że nie miałem na nią już miejsca na deklaracji rok temu, teraz może by się przydała :(

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spróbuj za rok :ok:  ;)

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry