Legalność windowsa 8024 20

O temacie

Autor Zkirtaem

Zaczęty 9.08.2012 roku

Wyświetleń 8024

Odpowiedzi 20

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Mam za zadanie zainstalować windowsa na lapku na którym już takowy windows był - w wersji oem, razem z laptopem. Nową modą laptop miał sobie partycję recovery, która poszła w cholerę razem z całym dyskiem twardym - zatem nie mam żadnego windowsa "od tego laptopa". Mam jednak na dole klucz do windy i teraz pytanie: Jak zainstaluję windowsa z płyty klasycznej (torrent, wersja chyba box, oczywiście wybiorę taką wersję jaka była w lapku) i wpiszę klucz OEM to będzie legalne?

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Skoro masy legalny kluczy to tak

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Legalność windowsa
#3 2012-08-09, 21:55(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 22:15)
Jeśli zadziała to tak, jeśli nie, to i tak pewnie zainstalujesz, ale innym sposobem.

[mod=mea]Sztuczka polega na tym że system MUSI być oryginalny, bo to do laptopa w firmie i tam łazi inspekcja. [/mod]

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Legalność windowsa
#4 2012-08-09, 22:39(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 22:45)
Nie liczy się czy wersja "aj, aj", czy wersja oficjalna. Liczy się kod seryjny. Takowy powinien być na Laptopie. Nie sprawdzą jak zainstalowane było. Pokażesz im odwrót laptopa i Klucz użyty na kompie i nie mogą się czepić. Kod sprawdzasz:1) PPM na mój komputer. 2) właściwości

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

oreca

Legalność windowsa
#5 2012-08-09, 22:48(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 22:49)
Ten kod zapewne nie będzie działał - dlaczego? Dlatego że ten kod oem jest jednorazowy później już go nie wpiszesz (znaczy wpiszesz ale na 90% nie będzie prawidłowy), dlatego na ogół jest specjalnie wydzielona partycja na której powinien być backup systemu.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Legalność windowsa
#6 2012-08-09, 23:01(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 23:07)
co to za herezja? u jakich rumunów to zasłyszałeś?

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

oreca

Legalność windowsa
#7 2012-08-09, 23:14(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 23:23)
Wiem z własnego doświadczenia, poczytaj na necie ile ludzi ma taki problem.

@Edit
Oczywiście da się to ominąć jak zadzwonisz to Microsoftu to Ci aktywują system, można też podobno zainstalować na odpowiednio dobranym kluczu stąd:
http://forums.mydigitallife.info/threads/10370-Windows-7-OEM-SLP-Key-Collection
i jak masz nalepke to jest to legalne w 100%

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Legalność windowsa
#8 2012-08-09, 23:34(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 12:07)
Głupoty ciąg dalszy. Klucz z nalepki microsoftu ZAWSZE zadziała i ZAWSZE będzie aktywowany o ile zainstalujemy kopię systemu na którą mamy licencję (np. Home Edition/Professional w przypadku XP) na odpowiednim sprzęcie. Pracuję przy naprawie kompów, reinstalle Windowsa to niemal konieczność przy większości operacji - a w nich trzeba opierać się właśnie o naklejkę na sprzęcie. Licencja OEM polega na tym, że system jest legalny tylko i wyłącznie na jednym sprzęcie, tym, który posiada nalepkę z użytym kodem.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Legalność windowsa
#9 2012-08-09, 23:47(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 11:38)
@orcea
pierdolisz :ayfkm:
Ja nie raz tak robiłem. Mam naklejke z kodem. To mogę NA TEJ jednostce instalować ile razy zechcę. Raz jak system całkowicie padł razem z partycją, to działało. KOD ZAWSZE DZIAŁA

Spoiler

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

oreca

Legalność windowsa
#10 2012-08-09, 23:59(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 00:07)
Głupoty ciąg dalszy. Klucz z nalepki microsoftu ZAWSZE zadziała i ZAWSZE będzie aktywowany o ile zainstalujemy kopię systemu na którą mamy licencję (np. Home Edition/Professional w przypadku XP). Pracuję przy naprawie kompów, reinstalle Windowsa to niemal konieczność przy większości operacji - a w nich trzeba opierać się właśnie o naklejkę na sprzęcie. Licencja OEM polega na tym, że system jest legalny tylko i wyłącznie na jednym sprzęcie, tym, który posiada nalepkę z użytym kodem.
Nie mam tego jak teraz udowodnić że miałem taką sytuacje. Klucz zadziała jeśli masz płytę z Windowsem dołączoną do komputera (płytkę oem która jest odpowiednio zmodyfikowana przez producenta lapka) w innym wypadku nie zawsze zadziała. Oczywiście mówię o laptopach i dołączanych do nich kluczach, w przypadku komputerów stacjonarnych to jeszcze się nie spotkałem z czymś takim.

@orcea
pierdolisz :afky:
Ja nie raz tak robiłem. Mam naklejke z kodem. To mogę NA TEJ jednostce instalować ile razy zechcę. Raz jak system całkowicie padł razem z partycją, to działało. KOD ZAWSZE DZIAŁA

Dżizas mówię jak sam miałem, po co miałbym ściemniać? Ile kompów "naprawialiście"? Gdy zdarzy mi się taka sytuacja jeszcze raz to nagram wam film jako dowód. :)

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dżizas mówię jak sam miałem, po co miałbym ściemniać?
Nie mówię, że ściemniasz, po prostu zwyczajnie nie posiadasz wiedzy. Nie musisz też niczego udowadniać - zetknąłeś się z takim problemem, gdyż prawdopodobnie chciałeś zainstalować kopię systemu na który nie miałeś licencji. Być może różnica polegała w wersji lub bitach, na co mogłeś nie zwrócić uwagi.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Orcea popiera jak na razie teorię, która ułożyła się w mojej głowie i zmusiła mnie do założenia tematu.

Nie macie się co bić, jutro zainstaluję ten system i zobaczę czy działa.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Legalność windowsa
#13 2012-08-10, 00:40(Ostatnia zmiana: 2012-08-10, 01:24)
Głupoty ciąg dalszy. Klucz z nalepki microsoftu ZAWSZE zadziała i ZAWSZE będzie aktywowany o ile zainstalujemy kopię systemu na którą mamy licencję (np. Home Edition/Professional w przypadku XP). Pracuję przy naprawie kompów, reinstalle Windowsa to niemal konieczność przy większości operacji - a w nich trzeba opierać się właśnie o naklejkę na sprzęcie. Licencja OEM polega na tym, że system jest legalny tylko i wyłącznie na jednym sprzęcie, tym, który posiada nalepkę z użytym kodem.
@orcea
pierdolisz :afky:

Dżizas mówię jak sam miałem, po co miałbym ściemniać? Ile kompów "naprawialiście"? Gdy zdarzy mi się taka sytuacja jeszcze raz to nagram wam film jako dowód. :)
Naprawionych zero, ale instalowałem w ten sposób system pare razy i działa. Po prostu ty musiałeś mieć jakiś problem, ale ja nie. Próbowałem i z vistą i XP

Spoiler

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dżizas mówię jak sam miałem, po co miałbym ściemniać?
Nie mówię, że ściemniasz, po prostu zwyczajnie nie posiadasz wiedzy. Nie musisz też niczego udowadniać - zetknąłeś się z takim problemem, gdyż prawdopodobnie chciałeś zainstalować kopię systemu na który nie miałeś licencji. Być może różnica polegała w wersji lub bitach, na co mogłeś nie zwrócić uwagi.
Niema mowy o takim błędzie, nie będę się kłócił bo to mija się z celem, zobaczymy jak pójdzie Zkirtaemowi.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Legalność windowsa
#15 2012-08-10, 23:33(Ostatnia zmiana: 2012-08-11, 04:16)
Zainstalowało się bez problemu, aztek wygrał : |

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W takim razie zwracam honor, ale miałem taką sytuację:
http://forum.ks-ekspert.pl/topic/125452-problem-z-aktywacja-windows-vista/
w ostatnim poście jest wytłumaczone.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Windows powinien być nielegalny bo psuje się nonstop - tak jak tania podróba produktu.  :ok:

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Święta prawda. Miesiąc temu przez Windowsa straciłem wszystkie dane z dysku C:\

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
a oto przykład "fanboyusjedynussłusznusmarkus". Ja mam Viste (tak Viste) i jakoś nigdy nie miałem problemów bezpośrednio z systemem.e :|

Spoiler

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry