Wojna tytanów 20147 67

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 9.07.2012 roku

Wyświetleń 20147

Odpowiedzi 67

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
To chyba grasz w 800x600 w najnowsze tytuły na kompie z 2300 ;X sprzed kilku lat.
Aktualnie sprawa wygląda bardzo prosto - producenci gier w dupie mają optymalizację ich i wykorzystanie mocy obliczeniowej aktualnego sprzętu, przez co stary Crysis sprzed 5 lat nadal ma jedną z najlepszych grafik na świecie, a gry mają coraz bardziej ogromne wymagania mimo takiej samej grafiki, a często nawet gorszej. Sam Procesor,Płyta,Ram,Karta to 2 tysie, a gdzie obudowa,dysk(i),zasilacz ?

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
To dawaj pokaż kompa za 2k z zasilaczem,płytą,ramem,kartą,dyskiem,obudową,procesorem który uciągnie wszystkie gry dzisiaj....
Spokojnie na kompie za 1500 odpalisz wszystkie nowe gry,a grafika powali tą z xboxa nawet nie na full detalach :D

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Dobra ironia aż się uśmiałem :D  Nie no dobra nie będę się tu wypowiadał już, bo trochę śmieszne jest czytanie o kwotach 1500-2000 zł za kompa do GIER, takie kwoty wydaje się na kompa do biura, dla kowalskiego, chyba że bierzecie gotowce beznadziejne z allegro no to o czym gadamy, jak jesteś sawik zainteresowany i masz porządną kwotę to odezwij się na gg to coś tam popatrze.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
jurigag przyznaj jesteś fanboyem konsol i tyle. Sam pokazujesz to. Od czas do czasu fajnie jest fajnie pograć na konsoli, ale na dłuższą mete granie na PC jest definitywnie na wyższym poziomie.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Wojna tytanów
#44 2012-07-12, 21:49(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 21:49)
Dobry suchar jak zwykle D:

Nigdy nie miałem konsoli btw xD

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Właśnie, Jurigag. Jak nie masz obeznania w temacie, to się kurwa nie odzywaj, bo po prostu nie masz o czym się wypowiedzieć. Mam zarówno kompa za 2300zł sprzed kilku lat, jak i xboxa i mam porównanie. Widzę graficzną przewagę komputera, który pewnie obecnie dałoby się wyrwać za jakieś 1200zł, a co dopiero używany.

To chyba grasz w 800x600 w najnowsze tytuły na kompie z 2300 ;X sprzed kilku lat.
Wiedźmin 2 i Skyrim jakoś na 1680 na wysokich detalach chodziły bez większych przycięć. Nie widzę sensu takiego podejścia. Oczywiście, jeśli chcesz płacić za markę, a nie wydajność, to możesz olać Radeony i inne Phenomy, a następnie zapłacić tysiąc złotych więcej. Pytanie tylko: po co.

Aktualnie sprawa wygląda bardzo prosto - producenci gier w dupie mają optymalizację ich i wykorzystanie mocy obliczeniowej aktualnego sprzętu,
Nie. Po prostu gry były robione pod konsole, a rynek PC był po prostu traktowany jako dodatek. Nikomu nie chciało prowadzić się szczególnych opracowań na rzecz zwiększenia satysfakcji graczy, których zdecydowana większość to złodzieje.

przez co stary Crysis sprzed 5 lat nadal ma jedną z najlepszych grafik na świecie,
Nie. Po prostu nie grasz w gry z lepszą grafiką. Przykład Crysisa podawany był przez lata, ale po 5 latach nie ma racji bytu.

a gry mają coraz bardziej ogromne wymagania mimo takiej samej grafiki, a często nawet gorszej.
Nie zauważyłem w ostatnich latach skoku rozmiaru gier, wręcz przeciwnie. Zdarzają się co prawda pojedyncze przypadki, ale jak wspomniałem - tylko pojedyncze. Zastanawiam się, czy my cały czas rozmawiamy o tej samej planecie, bo nic co mówisz nie przekłada się na rzeczywistość.

Sam Procesor,Płyta,Ram,Karta to 2 tysie, a gdzie obudowa,dysk(i),zasilacz ?
Jeśli ja dałem radę się zmieścić kiedyś w 2300 złotych, to nie widzę problemu w tym, żeby ktoś mógł nie mieć możliwości uporać się z tym obecnie. Ja zrobiłem wszystko kosztem firm (jak wspomniałem: Radeon i tak dalej) oraz zasilacza, który jest jakimś noname, a jednak pociągnął przez kilka lat do kilku tygodni wstecz, kiedy to padł podczas upałów, ale i tak znajomy sobie z tym poradził za parę złotych. Komp siadał też po pewnym czasie, ale wystarczyło zamontować drobny wiatraczek wyciągnięty za darmo ze starej zasiłki. Nie wszystko wymaga zajebistych nakładów finansowych. Życie to nie bananowy sklep, tylko życie.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Właśnie, Jurigag. Jak nie masz obeznania w temacie, to się kurwa nie odzywaj, bo po prostu nie masz o czym się wypowiedzieć. Mam zarówno kompa za 2300zł sprzed kilku lat, jak i xboxa i mam porównanie. Widzę graficzną przewagę komputera, który pewnie obecnie dałoby się wyrwać za jakieś 1200zł, a co dopiero używany.

Wiedźmin 2 i Skyrim jakoś na 1680 na wysokich detalach chodziły bez większych przycięć. Nie widzę sensu takiego podejścia. Oczywiście, jeśli chcesz płacić za markę, a nie wydajność, to możesz olać Radeony i inne Phenomy, a następnie zapłacić tysiąc złotych więcej. Pytanie tylko: po co.

Aktualnie sprawa wygląda bardzo prosto - producenci gier w dupie mają optymalizację ich i wykorzystanie mocy obliczeniowej aktualnego sprzętu,
Nie. Po prostu gry były robione pod konsole, a rynek PC był po prostu traktowany jako dodatek. Nikomu nie chciało prowadzić się szczególnych opracowań na rzecz zwiększenia satysfakcji graczy, których zdecydowana większość to złodzieje.

przez co stary Crysis sprzed 5 lat nadal ma jedną z najlepszych grafik na świecie,
Nie. Po prostu nie grasz w gry z lepszą grafiką. Przykład Crysisa podawany był przez lata, ale po 5 latach nie ma racji bytu.

a gry mają coraz bardziej ogromne wymagania mimo takiej samej grafiki, a często nawet gorszej.
Nie zauważyłem w ostatnich latach skoku rozmiaru gier, wręcz przeciwnie. Zdarzają się co prawda pojedyncze przypadki, ale jak wspomniałem - tylko pojedyncze. Zastanawiam się, czy my cały czas rozmawiamy o tej samej planecie, bo nic co mówisz nie przekłada się na rzeczywistość.

Sam Procesor,Płyta,Ram,Karta to 2 tysie, a gdzie obudowa,dysk(i),zasilacz ?
Jeśli ja dałem radę się zmieścić kiedyś w 2300 złotych, to nie widzę problemu w tym, żeby ktoś mógł nie mieć możliwości uporać się z tym obecnie. Ja zrobiłem wszystko kosztem firm (jak wspomniałem: Radeon i tak dalej) oraz zasilacza, który jest jakimś noname, a jednak pociągnął przez kilka lat do kilku tygodni wstecz, kiedy to padł podczas upałów, ale i tak znajomy sobie z tym poradził za parę złotych. Komp siadał też po pewnym czasie, ale wystarczyło zamontować drobny wiatraczek wyciągnięty za darmo ze starej zasiłki. Nie wszystko wymaga zajebistych nakładów finansowych. Życie to nie bananowy sklep, tylko życie.

I TYLE

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Wojna tytanów
#47 2012-07-12, 22:37(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 22:41)
Widzę znawcy tu że nie wiem, złóż tego kompa za 2300 co pociągnie dziś oll na wysokich dotalach w normalnych fpsach to pogadamy a nie pierdolisz głupoty I TYLE

Phenom to szajs jak i wszystkie procki amd do gier kto się zna ten o tym wie.
Radeony za to zgodzę się są lepsze niż geforcy

Gram w gry z lepszą grafą jak ten Skyrim,Wiedźmin 2 czy jakiś tam Crysis 2 i w moim odczuciu Crysis 1 dalej ma najlepszą grafę :X

Co za matoły płacą za markę ?

Jak już pisałem ta rozmowa nie ma sensu bo są tu znawcy z dupy wzięci z zerowym pojęciem o czymkolwiek chyba.... dobre części kosztują i uwierz mi za 2300 to kupisz teraz gówno, za pół roku-rok nie będzie się nadawał do niczego, a to że dla ciebie działa bez przycięć to dla kogo innego może to być masakra takie granie.... Zresztą wypisz no mi tu co byś złożył za 2300 zł to zobaczymy co to bedzie "potrafiło".

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Wojna tytanów
#48 2012-07-12, 22:38(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 22:42)
Nie muszę składać. Mam takiego sprzed kilku lat. Nie jestem znawcą. Opieram się na tym, co mam w swoim domu.

Phenom to szajs jak i wszystkie procki amd do gier kto się zna ten o tym wie.
Masz Phenoma, że oceniasz? Był zdecydowanie lepszy niż FIRMOWE procesory za taką samą cenę. I może nie jest najlepszy, ale radzi sobie w zespole komponentów sprawiających się lepiej od konsoli do gier.

Gram w gry z lepszą grafą jak ten Skyrim,Wiedźmin 2 czy jakiś tam Crysis 2 i w moim odczuciu Crysis 1 dalej ma najlepszą grafę :X
Nie napisałem, że Wiedźmin i Skyrim mają lepszą grafikę. Nauczy się czytać i przestań w kółko edytować posty, bo tylko wkurwiasz niepotrzebnie już wkurwionego człowieka, któremu szkoda na Ciebie czasu. Jeśli wszystkie Twoje argumenty (a na razie tak jest) to tylko te typu "BO TO GÓWNO", "TAK JEST, CHOCIAŻ NIC NIE WIEM", "JA WIEM LEPIEJ OD CIEBIE JAK SIĘ GRA NA TWOJEJ KONSOLI I NA TWOIM KOMPUTERZE", to nie ma sensu dalej z tobą w ogóle rozmawiać. Więcej na zaczepki nie będę reagował, bo po prostu jesteś idiotą.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
Dobry suchar jak zwykle D:

Nigdy nie miałem konsoli btw xD
Prawda boli, prawda?

Spoiler

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Jurigag, przyznaj się po prostu że kupując kompa za 5000 przepłaciłeś i zostałeś wyjebany w dupę, zamiast sam się oszukiwać że te parę pikseli robi kolosalną różnicę. No kurwa poważnie, aż tak ci w oczy kole gorsza grafika że dostajesz jakiejś kurwa epilepsji?

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Nie muszę składać. Mam takiego sprzed kilku lat. Nie jestem znawcą. Opieram się na tym, co mam w swoim domu.
Ogrodnik, nie piszę tego by być złośliwym, udowodnić punkt widzenia Jurigaga (z którym się nie zgadzam, zresztą z żadnych z was się nie zgadzam) czy też by trollować, ale możesz wypisać mi jaką to maszyną władasz? Miałem zamiar kupować sobie już złożonego, ale zawsze coś, albo procek, albo grafika, albo coś tam jeszcze i w końcu wychodzi na to że będę składał sam, więc przyda mi się info o tym co posiadasz w bebechach skoro najnowsze tytuły Ci uciąga, a i mówisz że da radę coś takiego tanio złożyć (może i teraz mam więcej gotówki, ale mimo to nie mam zamiaru przepłacać).

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Radeon 4850, Phenom 9550, 4gb ramu, 500gb dysk. Płyta główna nawet nie wiem, patrzyłem tylko pod kątem ilości możliwego ramu do wrzucenia (do 16gb) i ewentualnego miejsca pod drugą kartę graficzną. Zasilacz firmy Trust (jakiś noname. Trust. zaufaj, że to będzie działać. no, teraz to będzie. część części ma lepsze niż fabryczne). Może faktycznie są jakieś gry, które faktycznie mają takie wymagania, że się tną niemiłosiernie, ale ja na takie jeszcze nie wpadłem (poza czysto przeportowanymi z konsol, jak mówiłem). Nie grałem w nowszego battlefielda niż bad company, a nowa część ma podobno ładną grafikę, więc nie wiem jak by to chodziło na moim sprzęcie, ale na pewno lepiej niż na POŻAL SIĘ BOŻE xboxie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Ja myślę że wy tak piszecie o tych komputerkach za 1500-2500 zł bo nigdy nie mieliście w rękach czegoś wydajnszego no ale dobra nie wnikam, radeon 4850 to 4 letnia karta która w dzisiejszych i nadchodzących grach ma 20-25 do 30 fps max na low, phenom pierwszej serii to była porażka, dowolny procesor intela nawet taki sam cenowo zjadał go na śniadanie. Pisanie dysk 500gb można równie dobrze napisać sobie mam kartę graficzną jbc.

No ale zaraz rzucą się wszyscy i hejtować będą bo mają ogromną wiedzę i ich komputery za 2000 zł to monstrum które starczy na jeszcze kolejne 5 lat pewnie.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
radeon 4850 to 4 letnia karta która w dzisiejszych i nadchodzących grach ma 20-25 do 30 fps max na low,
co to w ogole za wyznacznik "low"?

twoj mozg sie tnie na low.

W

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Wojna tytanów
#55 2012-07-12, 23:09(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 23:11)
Ja myślę że wy tak piszecie o tych komputerkach za 1500-2500 zł bo nigdy nie mieliście w rękach czegoś wydajnszego no ale dobra nie wnikam, radeon 4850 to 4 letnia karta która w dzisiejszych i nadchodzących grach ma 20-25 do 30 fps max na low, phenom pierwszej serii to była porażka, dowolny procesor intela nawet taki sam cenowo zjadał go na śniadanie. Pisanie dysk 500gb można równie dobrze napisać sobie mam kartę graficzną jbc.

No ale zaraz rzucą się wszyscy i hejtować będą bo mają ogromną wiedzę i ich komputery za 2000 zł to monstrum które starczy na jeszcze kolejne 5 lat pewnie.
Grając w G2 też miałem podobny tok myślenia ze skórzanym pancerzem. a mianowicie: kupiłem u Mattea ów pancerz za 250 sztuk złota, mimo, iż mogłem taniej kupić zaklęcie i użyć na strażniku pilnującym skrzyni gdzie jest ten sam pancerz. Wmawiałem sobie, że ten kupiony jest de best, a ten zdobyty dzięki uśpieniu gorszy.

Y

W drugim akapicie masz racje. Z aktualnego komputera korzystam ok. 3-4 lata. Procesor pracuje ciężko tylko przy renderowaniu w blenderze, a podczas gier na wysokich ustawieniach i rozdzielczości(tj. najczęściej 1080x1224, albo 1680x1050) i ścinka, to dla większości gier to obce słowo. Podczas 4 lat wymianiłem tylko karte, bo była wadliwa(wymienili za FREE na lepszą, co przedłuża żywotność), oraz wi-fi(też za free)(kocham gwarancje :lol: :ok:  ).

P

Spoiler

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
A sory, przecież zapomniałem że to forum o moddingu goticzka więc nawet nie wiem po co z wami rozmawiam tutaj :X

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Wojna tytanów
#57 2012-07-12, 23:18(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 23:24)
Podałem to jako RETROSPEKCJE opisują twoje zachowanie, do mojego w tej sytuacji(gdy pierwszy raz przechodziłem). Osobiście gram w rózne gry z lepszą grafiką, często na full detalach.

Spoiler

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
A sory, przecież zapomniałem że to forum o moddingu goticzka więc nawet nie wiem po co z wami rozmawiam tutaj :X
Czemu każda dyskusja na tym forum prędzej czy później zostanie sprowadzona do gothiczka? Górne forum rzadziej gada o gothiczku niż dolne, coś tu nie gra.

Ogólnie to grafika jak dla mnie jest planem pobocznym (no kurwa, jak już sprawdziliście rozmowę do gothiczka, w końcu jestem jego jebanym modderem), bardziej stawiam na niezawodność, bezkonfliktowość, a tutaj konsole biją pecety na głowę i nie ma co się z tym kłócić, każdy kto kiedyś zaznał przyjemności grania na konsoli na dłuższą metę potwierdzi.
Jurigag, przyznałeś że konsoli nigdy nie miałeś, więc nie wypowiadaj się na jej temat, ponieważ nie wiem na czym bazujesz swoją opinię.

Zarówno piece jak i konsole mają swoje dobre i złe strony, jednak jakby nie patrzeć, konsole są bardziej wspierane przez twórców gier, dlatego też są tak popularne, gdyby twórcy gier skupili się na rynku PC zapewne konsole poszłyby w zapomnienie, jednak jest odwrotnie. Konsole to teraźniejszość, oraz najbliższa przyszłość, cały czas są udoskonalane (PS4 ponoć niedługo ma być oficjalnie zapowiedziany z jakąś tam prezentacją, o xklocu 720 też coś słyszałem) więc komputery nie wyprzedzą ich na długo.

Jurigag, komputer za pięć tysięcy jest lepszy od konsoli, może i racja, ale koszt konsoli to jedna dziesiąta tej kwoty, punkt decydujący.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Wojna tytanów
#59 2012-07-12, 23:45(Ostatnia zmiana: 2012-07-12, 23:46)
Wyprzedzać ? Co maja wyprzedzać ? :D  Przecież te konsole w dniu premiery będą już słabe tak samo jak było z ps3 i xbox360 ;p

A potem kupuj gry po 220-250 zł(no chyba ze uzywki ale tez coś tam kosztują)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry