Po pierwsze było by milo gdybyś podawał treści błędów ułatwi to prace osoba starającym ci się pomoc.
Spoko.
A więc jeszcze do poprzedniego posta.
W pierwszym przypadku błąd: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : MOD_5000_ADA
W drugim przypadku gdy zakreskujemy postać Ady: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : PCMOD_ZEN
W gdy zamiast PCMOD_ZEN wstawimy PCMOD.ZEN: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : ZEN
Jeżeli używasz własnego pliku startup.d (czyli że ustawiłeś sobie własny pliczek i jesteś happy) wiedz że parsowanie plików jest kontrolowane przez plik gothic.src i tu powiem tyle że kolejność jest ważna. Skrypty NPC czy dialogów są dodane jako <ścieżka_folderu>*.d wiec wszystkie są parsowane jak leci bo nie ma znaczenia w jakiej są kolejności no ale to ma mało do rzeczy z tym co chce Ci uświadomić startup.d jest ostatnim plikiem do sparsowania i jest ku temu powód dzięki temu wszystkie zmienne i instance powinny być znane dla parsera. Jest on również dodany dokładnie czyli że wpisana jest ścieżka i nazwa pliku by uniknąć błędów w kolejności z innymi plikami w tamtym folderze.
Cały czas edytuję domyślny plik startup.d, to co podałem post niżej to fragment startupa który znajduję się pod wszystkimi innymi tekstami z innych map.Rozumiem, fajnie że mi to wytłumaczyłeś, ale to chyba nie ma nic do mojego błędu ??Niektórzy z modderów instalują gothic dwa razy jeżeli tak robisz sprawdź czy podajesz pliki właściwemu gothicowi. Możesz to sprawdzić ręcznie albo robiac specjalnie błąd w pliku np. usuwając jakiś średnik czy coś w tym stylu. Polecam ten test również jeżeli nie masz dwóch gothiców kiedyś bylem pewien że edytuje odpowiedni plik gdy była to jego kopia na pulpicie.
Zanim opiszę swój błąd tutaj czy na jakimkolwiek innym forum staram się go dokładnie analizować. Więc sprawdzam też czy odpowiednie pliki odpowiednio się zapisały itd. Więc to nie będzie przyczyną błędów. No chyba, że mam zle napisane skrypty, ale już je podawałem wyżej (w pierwszym poście).
Poza tym robiłem kiedyś mod z filmiku czipa17. Wszystko było dobrze, więc sądzę że błąd mam cały czas w startupie, którego on (Czip) nie omawiał. Spróbuję usunąć tekst odnośnie mojej mapy i zrobić paczkę z modem. Jeśli nie będzie mi przywoływać postaci po wpisaniu kodu to nie wiem.
EDIT: No to tak jak myślałem. Postacie się nie przywołują.