Błąd postaci przy kompilowaniu 10808 27

O temacie

Autor diegomez

Zaczęty 30.09.2011 roku

Wyświetleń 10808

Odpowiedzi 27

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

diegomez
Labirynt

Błąd postaci przy kompilowaniu
#20 2011-10-16, 18:49(Ostatnia zmiana: 2011-10-16, 18:50)
Nic. Próbowałem na 6 razy za każdym razem próbując coś innego zmienić w startupie.
Możecie mi go sprawdzić ??

W pierwszym przypadku:
//------------------------------------------------------------
//      PCMOD
func void STARTUP_PCM ()
{
   Wld_InsertNpc   (MOD_5000_Ada, ADA);  //----błąd pojawia się tutaj

};
func void INIT_SUB_PCM ()
{

};

func void INIT_PCM ()
{
   B_InitMonsterAttitudes ();
   B_InitGuildAttitudes();
   B_InitNpcGlobals ();

CurrentLevel = PCMOD_ZEN;   

INIT_SUB_PCM();
};

W drugim przypadku:

//      PCMOD
func void STARTUP_PCM ()
{
   //Wld_InsertNpc   (MOD_5000_Ada, ADA);  

};
func void INIT_SUB_PCM ()
{

};

func void INIT_PCM ()
{
   B_InitMonsterAttitudes ();
   B_InitGuildAttitudes();
   B_InitNpcGlobals ();

CurrentLevel = PCMOD_ZEN; //----błąd pojawia się tutaj. Nie ważne czy jest PCMOD_ZEN; czy PCMOD.ZEN;

INIT_SUB_PCM();
};

PCMOD to nazwa mapy, która znajduje się w \_Work\data\Worlds.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Po pierwsze było by milo gdybyś podawał treści błędów ułatwi to prace osoba starającym ci się pomoc.

Jeżeli używasz własnego pliku startup.d (czyli że ustawiłeś sobie własny pliczek i jesteś happy) wiedz że parsowanie plików jest kontrolowane przez plik gothic.src i tu powiem tyle że kolejność jest ważna. Skrypty NPC czy dialogów są dodane jako <ścieżka_folderu>*.d wiec wszystkie są parsowane jak leci bo nie ma znaczenia w jakiej są kolejności no ale to ma mało do rzeczy z tym co chce Ci uświadomić startup.d jest ostatnim plikiem do sparsowania i jest ku temu powód  dzięki temu wszystkie zmienne i instance powinny być znane dla parsera. Jest on również dodany dokładnie czyli że wpisana jest ścieżka i nazwa pliku by uniknąć błędów w kolejności z innymi plikami w tamtym folderze.

Niektórzy z modderów instalują gothic dwa razy jeżeli tak robisz sprawdź czy podajesz pliki właściwemu gothicowi. Możesz to sprawdzić ręcznie albo robiac specjalnie błąd w pliku np. usuwając jakiś średnik czy coś w tym stylu. Polecam ten test również jeżeli nie masz dwóch gothiców kiedyś bylem pewien że edytuje odpowiedni plik gdy była to jego kopia na pulpicie.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

diegomez
Labirynt

#22 2011-10-17, 14:25(Ostatnia zmiana: 2011-10-17, 15:04)
Po pierwsze było by milo gdybyś podawał treści błędów ułatwi to prace osoba starającym ci się pomoc.
Spoko.
A więc jeszcze do poprzedniego posta.
W pierwszym przypadku błąd: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : MOD_5000_ADA
W drugim przypadku gdy zakreskujemy postać Ady: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : PCMOD_ZEN
W gdy zamiast PCMOD_ZEN wstawimy PCMOD.ZEN: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : ZEN

Jeżeli używasz własnego pliku startup.d (czyli że ustawiłeś sobie własny pliczek i jesteś happy) wiedz że parsowanie plików jest kontrolowane przez plik gothic.src i tu powiem tyle że kolejność jest ważna. Skrypty NPC czy dialogów są dodane jako <ścieżka_folderu>*.d wiec wszystkie są parsowane jak leci bo nie ma znaczenia w jakiej są kolejności no ale to ma mało do rzeczy z tym co chce Ci uświadomić startup.d jest ostatnim plikiem do sparsowania i jest ku temu powód  dzięki temu wszystkie zmienne i instance powinny być znane dla parsera. Jest on również dodany dokładnie czyli że wpisana jest ścieżka i nazwa pliku by uniknąć błędów w kolejności z innymi plikami w tamtym folderze.
Cały czas edytuję domyślny plik startup.d, to co podałem post niżej to fragment startupa który znajduję się pod wszystkimi innymi tekstami z innych map.Rozumiem, fajnie że mi to wytłumaczyłeś, ale to chyba nie ma nic do mojego błędu ??

Niektórzy z modderów instalują gothic dwa razy jeżeli tak robisz sprawdź czy podajesz pliki właściwemu gothicowi. Możesz to sprawdzić ręcznie albo robiac specjalnie błąd w pliku np. usuwając jakiś średnik czy coś w tym stylu. Polecam ten test również jeżeli nie masz dwóch gothiców kiedyś bylem pewien że edytuje odpowiedni plik gdy była to jego kopia na pulpicie.

Zanim opiszę swój błąd tutaj czy na jakimkolwiek innym forum staram się go dokładnie analizować. Więc sprawdzam też czy odpowiednie pliki odpowiednio się zapisały itd. Więc to nie będzie przyczyną błędów. No chyba, że mam zle napisane skrypty, ale już je podawałem wyżej (w pierwszym poście).

Poza tym robiłem kiedyś mod z filmiku czipa17. Wszystko było dobrze, więc sądzę że błąd mam cały czas w startupie, którego on (Czip) nie omawiał. Spróbuję usunąć tekst odnośnie mojej mapy i zrobić paczkę z modem. Jeśli nie będzie mi przywoływać postaci po wpisaniu kodu to nie wiem.

EDIT: No to tak jak myślałem. Postacie się nie przywołują.

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Dobra, trochę pokombinowałem z startupem i nie mam już błędów dotyczących mapy.

Pozostaje tylko jeden błąd.

"U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : MOD_5000_ADA"

Nie czepia się kompilator ani nowych itemów, ani starych potworów, które dodałem do mapy.
Tylko co jest z tymi postaciami ?
Wszystko jest powinno być dobrze.
Chodź nie chce mi skompilować skryptów postaci. Nie tylko w startupie, ale też w innych skryptach NPC.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel

Sawik
Moderator działu

#24 2011-10-17, 18:57(Ostatnia zmiana: 2011-10-17, 19:02)
Spoko.
A więc jeszcze do poprzedniego posta.
W pierwszym przypadku błąd: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : MOD_5000_ADA
W drugim przypadku gdy zakreskujemy postać Ady: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : PCMOD_ZEN
W gdy zamiast PCMOD_ZEN wstawimy PCMOD.ZEN: U:PAR: CONTENT\STORY\STARTUP.D: Unknown identifier : ZEN

Cały czas edytuję domyślny plik startup.d, to co podałem post niżej to fragment startupa który znajduję się pod wszystkimi innymi tekstami z innych map.Rozumiem, fajnie że mi to wytłumaczyłeś, ale to chyba nie ma nic do mojego błędu ??
Zrobiłeś test o którym Ci mówiłem? Zrób specjalnie błąd u Ady i zobacz czy parser to wykryje.

A wyjaśniałem Ci to z gothic.src na wypadek gdybyś zrobił nowy startup.d lub dodał nowy folder z NPC.

edit:
Gdy to pisałem nie było twojej nowej wiadomości.
Wszystko wskazuje na to że Gothic nie widzi twoich postaci. Jeżeli nie masz ich w własnym folderze, zrób kolejny test. Zrób błąd w postaci która jest w oryginalnym Gothic.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Zrobiłeś test o którym Ci mówiłem? Zrób specjalnie błąd u Ady i zobacz czy parser to wykryje.

A wyjaśniałem Ci to z gothic.src na wypadek gdybyś zrobił nowy startup.d lub dodał nowy folder z NPC.

edit:
Gdy to pisałem nie było twojej nowej wiadomości.
Wszystko wskazuje na to że Gothic nie widzi twoich postaci. Jeżeli nie masz ich w własnym folderze, zrób kolejny test. Zrób błąd w postaci która jest w oryginalnym Gothic.

-Nie wykrył błędu :(

-Dzięki, ale jak coś to nie robiłem nowego folderu z NPC lub nowego srartupa.

-A, w oryginalnej postaci gothica wykrył błąd :/

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Bledem było złe rozszerzenie zamiast .d diegomez dal .txt.
Temat chyba można zamknąć :)

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Dzięki sawik.

Patrzcie na rozszerzenia.
Jakbyście nie mogli go zmienić to:
1. otwórzcie plik z postacią
2. kliknijcie zapisz jako..
3. przy zapisywaniu na końcu nazwy(kodu postaci) dopiszcie ".d"
 :lol:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry