Kupujesz/Modernizujesz komputer? 786215 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 786215

Odpowiedzi 2308

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy

Zdunek
Administrator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#181 2008-09-04, 17:20(Ostatnia zmiana: 2008-09-04, 17:21)
Cytat: Lord link=topic=1473.msg30819#msg30819 date=Sep 3 2008, 08:11\'
Ja nie przepadam za MSI dwa razy miałem i dwa razy się spaliła :P
Asus rządzi!!
mam asusa i to jednego z droższych i powiem tak, syyyyf, głownie przez kartę dźwiękową, szumi, front panel nie chce działać i kilka innych problemów...
lepsze są Gigabyty

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Dragon Hunter
  • Gość
Mam problem. Nie wiem, jaki jest najlepszy komputer dla gracza za 3000 zł. Pomożecie?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Masz na myśli jakiś gotowy zestaw, czy chodzi ci tylko jaką płytę, RAM i jaki procesor?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Dragon Hunter link=topic=1473.msg31044#msg31044 date=Sep 5 2008, 16:28\'
Mam problem. Nie wiem, jaki jest najlepszy komputer dla gracza za 3000 zł. Pomożecie?
Ja też nie wiem. A nawet jak bym się dowiedział, to jutro już nie będę wiedział.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Cotton
  • Gość
To zależy... składasz komputer, czy kupujesz gotowy? Ja polecam pierwszą opcję.

Dragon Hunter
  • Gość
Chodzi mi o to, jakie podzespoły w kompie można kupić za tą cenę. Nie o pojedyncze części, tylko o złożony komp.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja bym zrobił tak na twoim miejscu, kupił TAKI
za 1.5k. a w związku z tym, że ok. nowego roku będą obniżki cen kart graficznych, jak i nowe modele procków. To drugie tyle poświęcił bym na aktualizacje podzespołów.

Na tym kompie, co wcześniej podałem i tak wejdzie ci każda gra na maxymalnych detalach.

Cotton
  • Gość

Cotton
Gość

#188 2008-09-06, 08:16(Ostatnia zmiana: 2008-09-06, 08:17)
karta graficzna - szukaj między randeonem 4850, 4870 możesz też zainteresować geforce'm gtx 260 lub 280. Jednak jeśli chcesz oszczędzić, to albo spraw sobie jednego z randeonów lub starszymi geforcami np. 9800gtx, 9600gt. Jednak wszystkie wymienione karty nadają się do gry we wszystkie obecne gry. Ja polecam Randeony z serii 4*** bo kosztują 450-850 zł a wydajność pozwala grać na najwyższych detalach nawet w najnowsze produkcje obsługujące DX10

procesor- no, tu mocno zwężony jest wybór. Jeśli podkręcasz, to zainwestuj w intel core duo 7200 lub jakiś nowszy.(quady gorzej się podkręcają)

płyta główna - tu liczy się producent i podstawka. Dobre płyty robi np. MSI i ASUS. Podstawka to może być minimalnie p35. Ale poszukaj nowszej. np. z serii x-48, czy jakoś tak.

pamięć ram - tu nie ma co się rozdrabniać, jak nadal 2x1bg lu ewentualnie 2x2gb (ale np. 32 bitowy Windows XP obsługuje maxymalnie 3gb).

zasilacz ponad 500 wat

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
procesor- no, tu mocno zwężony jest wybór. Jeśli podkręcasz, to zainwestuj w intel core duo 7200 lub jakiś nowszy.(quady gorzej się podkręcają)
Ja tam bym proponował Phenomy by AMD. Mają b. dobrą proporcje wydajność/cena.

Co do ram to ja np za 2k kupiłem kompa z 8gb ramów 9600GTX i Phenomem 9750 (czy jakoś tak) i 750gb na Dysku.
A mam pytanko, nie rozumiem jednego dlaczego trzy-rdzeniowe procki są droższe od cztero, mógłby ktoś tu napisać??

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Co do ram to ja np za 2k kupiłem kompa z 8gb ramów

Oczywiście zdajesz sobie sprawę że to pieniądze wyrzucone w błoto?

Cotton
  • Gość

Cotton
Gość

#191 2008-09-06, 13:56(Ostatnia zmiana: 2008-09-06, 13:58)
Zgadzam się, Phenomy mają dobry stosunek wydajność/cena, ale jednak do podkręcania i oszczędzania pieniędzy najlepsze są nowe core duo.

Cytat: Thoro link=topic=1473.msg31142#msg31142 date=Sep 6 2008, 11:30\'
Oczywiście zdajesz sobie sprawę że to pieniądze wyrzucone w błoto?

Jeśli ma się 64-bitowego windowsa (ale mało kto go ma) to da się to wykorzystać...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
eśli ma się 64-bitowego windowsa (ale mało kto go ma) to da się to wykorzystać...

Da się ale do czego? No nie oszukujmy się, ale graczowi bez względu na to w co by grał taka ilość ramu nie jest absolutnie w żadnym stopniu przydatna. Chyba że lord zajmuje się 3d albo postprodukcją w stopniu profesjonalnym, choć i wtedy dobrze by było gdyby moc poszczególnych komponentów była na podobnym poziomie.

Cotton
  • Gość
Na Viście to trzeba do grania co najmniej 2gb, a żeby gra była komfortowa w najnowszych grach w to 4gb (tak naprawdę 3, ale 4 można zrobić w dualu, co daje lepszą wydajność). 8gb to może w przyszłości.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
8gb to może w przyszłości.

Noi tym zapewne kierują się kupujący. Jeszcze 4 rdzeniowy procek i 1gb na grafice i mamy iście "przyszłościowego" kompa którego trzeba będzie wymienić za kilka lat bo zmieni się technologia i standardy  :] .

Cotton
  • Gość
No właśnie mówię "w przyszłości" chodzi mi że narazie nie ma sensu kupować na zaś.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Da się ale do czego? No nie oszukujmy się, ale graczowi bez względu na to w co by grał taka ilość ramu nie jest absolutnie w żadnym stopniu przydatna. Chyba że lord zajmuje się 3d albo postprodukcją w stopniu profesjonalnym, choć i wtedy dobrze by było gdyby moc poszczególnych komponentów była na podobnym poziomie.
Jeszcze dwa lata temu jak miałeś 1024mb ram to było b. dobrze
Jeśli chodzi o podzespoły komputera, to od przytku głowa nie boli.
Za rok, dwa i tak przewiduje, że będe musiał dokupić kolejne.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Kto wie czy za te dwa latka w ogóle coś Ci to da...
Kupujesz teraz 8gb ram chociaż i tak kupkę z nich masz.
To po co? Świat komputerowy rozwija się strasznie szybko, nowe technologie itp.
Poza tym nie podejrzewam, że jeśli nawet będzie miało sens posiadanie takich 8gb wyjdzie Ci drożej za rok/dwa.

Cotton
  • Gość
Cytat: Lord link=topic=1473.msg31185#msg31185 date=Sep 6 2008, 16:33\'
Jeszcze dwa lata temu jak miałeś 1024mb ram to było b. dobrze
Jeśli chodzi o podzespoły komputera, to od przytku głowa nie boli.
Za rok, dwa i tak przewiduje, że będe musiał dokupić kolejne.

ja mam 1 gb ramu, i dobrze mi z tym  :)  
no dobra, jak miałem Vistę, to ją wywaliłem bo komp długo się włączał

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#199 2008-09-06, 18:24(Ostatnia zmiana: 2008-09-06, 18:25)
To po co? Świat komputerowy rozwija się strasznie szybko, nowe technologie itp.
Poza tym nie podejrzewam, że jeśli nawet będzie miało sens posiadanie takich 8gb wyjdzie Ci drożej za rok/dwa.

Właśnie do tego dążę. Nawet nie chcę mi się rozwijać tych myśli bo mówiłem o tym już bardzo wiele razy. Kupowanie części na zapas = wielka głupota. Kupcie sobie jeszcze procki przeznaczone pod serwery i karty do obróbki filmowej za 50k jako dopełnienie waszej próżności. Jeśli nastawiacie się że komputer wystarczy wam na 6/7 lat to kupcie sobie konsole + średnie części do kompa aby starczyło na tytuły które akurat na konsole nie wychodzą. Ładowanie pieniędzy w 8 gb ramu i bóg wie co jeszcze pozostawię bez komentarza  :) .

0 użytkowników
Do góry