Kupujesz/Modernizujesz komputer? 703732 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 703732

Odpowiedzi 2308

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
I aplikacji i stron i innych pierdół.
To byłoby raczej odczuwalne, gdyby HDD był zasyfiony.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Syf/fragmentacja/cokolwiek nie gra tu szczególnie ważnej roli*. SSD jest po prostu kilkadziesiąt razy szybszy od zwykłego dysku twardego w kwestii czasów dostępu i w związku z tym wszystko, co operuje na plikach będzie działało lepiej. Przeglądarka operuje na plikach, pakiety office operują na plikach, każde ładowanie programu do pamięci to operacja na pliku.
SSD są zajebiste, redukują największy bottleneck w komputerach i z całą pewnością warto w takowy zainwestować, nawet w komputerku z core 2 duo.

*(znaczy gra, ale SSD jest wciąż o wiele lepsze, nawet przy czystym/poukładanym dysku mechanicznym)

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A4Tech Bloody wykonano tylko z najlepszej jakości materiałów, co odrazu daje się odczuć już przy pierwszym kontakcie.
Jeśli firma nie jest na tyle dobra żeby kupić copywritera zdolnego składać poprawne ortograficznie zdania, wątpię :F

Spoiler
Wygląda jak typowe gówno wycelowane w dwunastolatków którzy po prostu MUSZĄ mieć gaming gear z gaming kolorowymi wsadami w zasięgu ich kieszonkowego, nawet jeśli po tygodniu wszystko się rozleci - ale cóż, nigdy z tego czegoś nie korzystałem, może się mylę.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Jakieś dobre chłodzenie pod intel core i5 3550? Ktoś coś? :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
SPC Fera 2. Sam mam SPC Grandisa i chłodzenia tej firmy są naprawdę solidne (chłodzi mi wykręconego 8320 tak dobrze, że moim ograniczeniem w kręceniu jest płyta główna, nie temperatura procesora). Ale Grandis jest prawdopodobnie ciut głośniejszy, bo ma dwie wieże i dwa wentylatory. Fera Ci styknie.

Jeśli jednak z jakiegoś kompletnie nielogicznego powodu boisz się tak gównianie brzmiącej firmy, spójrz na Dark Rock Pro. A z bardziej budżetowych - sławny CM 212.

Fayors

Fayors

Użytkownicy
posty259
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Mam do was pytanie. Chcę zakupić lepszą kartę graficzną, a mianowicie MSI GeForce GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5. Moje podzespoły są następujące:
Procesor intel Core i3 4x 3.30 GHZ
RAM: 6GB DDR3
Zasilacz: 350W
ATI RADEON 7700 SERIES

Wiem, że zasilacz na pewno będę musiał wymienić na taki, który ma ok. 500-520W, ale jak z innymi podzespołami? Będzie wszystko współpracować? Czy jeszcze będę musiał coś wymienić?

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1987 2016-07-17, 18:43(Ostatnia zmiana: 2016-07-17, 18:49)
Gdyby jeszcze GTX 970 miał naprawdę te 4GB pamięci :F No i nie przypominam sobie by był Core i3, który miał 4 rdzenie. Nie zmienia jednak faktu, iż ma sensu pakować taką kartę do komputera z Core i3. W miejscach procesorowych i tak będziesz miał małą liczbę klatek. Na twoim miejscu zainwestowałbym w procesor i kartę (słabszą od GTX 970), na przykład jakaś używana i5, R9 380 i zasilacz Antec VP500.

Fayors

Fayors

Użytkownicy
posty259
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A ja jednak mam procek który ma 4-rdzenie. Czyli zasilacz 100% do wymiany, a jeżeli kupię tego MSI Radeon R9 380 4GB GAMING to i tak będę musiał dać inny procek? Czy się jakoś bez tego obejdę?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1989 2016-07-17, 19:49(Ostatnia zmiana: 2016-07-17, 20:40)
Nie, nie masz czterech rdzeni - masz dwa rdzenie i po dwa wątki na rdzeń.

Cały pomysł Splasha polega na tym właśnie żebyś miał słabszą kartę i lepszy procek - nikt Ci nie zabroni wsadzić 970 do i3 i będzie to jakoś działało (zakładając że kupisz porządny zasilacz), po prostu nie ma to za bardzo sensu bo każda gra która jakkolwiek wymaga procesora będzie Ci się zacinać.

Jeśli masz perspektywy na przyszły upgrade: kup sobie ten swój 970, kup porządny zasilacz, przekonaj się sam jak to działa w grach w które grasz (bo dla przykładu Wiesiek 3 wymaga od procka niewiele, dla tej gry bardziej skorzystałbyś z 970 i i3 niż 380 i i5), wtedy zrób upgrade procka jeśli poczujesz przywieszki.

@down
Najlepszy, jaki możesz wsadzić do swojej płyty głównej przy swoim budżecie.

Fayors

Fayors

Użytkownicy
posty259
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok. Co do procesora to jakiego byś polecił dla GtX 970?

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Szukam maksymalnie taniego laptopa, na którym odpalę spokojnie desktopową dystrybucje linuxa tak, by nie zacinała się przy codziennym użytkowaniu - filmy, pisanie dokumentów, przeglądanie internetu. W przyszłości mógłbym zainwestować w dodatkową pamięć RAM i SSD.
No i fajnie, by sterownikowo był jakoś wspierany oraz bateria nie była najgorsza.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ja bym celował w hp elitebook 2540p.

Swoją drogą korzystając z linuxa i laptopa warto się nauczyć tych kucowych tiling window managerów, potrafią być naprawdę wygodne.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Ok. Co do procesora to jakiego byś polecił dla GtX 970?
Nie dla karty, a dla płyty głównej.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
To fakt, tiling wm są wspaniałe dla komputerów bez myszek.

Spróbuj starych thinkpadów - jeśli uda Ci się trafić jakiś z dobrą baterią w rozsądnej cenie, Twoje życie będzie lepsze. Sam mam malutkiego, słodziutkiego x220 z matrycą IPS (bo to była opcja w tym modelu) i dyskiem SSD, po ponad roku użytkowania dalej nie potrafię wyjść z zachwytu. Zawsze uważałem klawiatury laptopowe za takie zło konieczne, tymczasem na x220 klepię licencjat bo jest przynajmniej równie wygodny co moja klawirka desktopowa.

Ale X220 nie trafiasz za "maksymalnie tanio", przynajmniej 600-700 zł. Z tych malutkich rozglądnij się za x61, to model z czasów core2duo.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.

Fayors

Fayors

Użytkownicy
posty259
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie dla karty, a dla płyty głównej.
Płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd H61M-S1

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
i5 2500. Ewentualnie i5 2500K jeśli będziesz zmieniał płytę na jakąś do OC.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
H61 to był chyba ten chipset, na którym kręcić się nie da. A więc, 2500 (nie-K) - ale w porównaniu do 2120 który prawdopodobnie masz róznica i tak będzie przeogromna.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Na upartego może by się dało, ale niewiele i szkoda ryzykować uszkodzeniem sekcji zasilania :F

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry