Kupujesz/Modernizujesz komputer? 734020 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 734020

Odpowiedzi 2308

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
http://www.ceneo.pl/41100611#tab=spec

co sadzicie? posiada ktos? zrobilem duzy research i ogolnie nawet te poleasingowe laptopy sa slabsze niz to. Bede musial dolozyc ale chyba warto ze wzgledu na karte graficzna. 960M to najtansza karta z wyzszej polki. W sklepach widzialem glownie 920M i 940M, ktore sa duzo slabsze od 960M. Do tego I5 czwartek generacji 2,9 GHz, 8GB ram. Podobno dobre naglosnienie JBL. Cena 3050

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
@mathsicist, absolutnie nie ma sensu żydzić i kupować najtańszych - jednak myślę, że w okolicach 250 zł możesz dorwać świetny budżetowy Samsung 650. Sam kupiłem takowy do laptopa, działa wspaniale, jedyny problem to brak jakichkolwiek szerszych testów w internecie (ale z braku narzekań łatwo wydedukować, że się nie psuje i nie występują w nim żadne głupoty typu tych przekrętów z V300).

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Wowoz na szybko przeleciała wątek, nie widziałem aby ktoś tobie polecał ten serwis: http://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-Y50-Notebook-Review.120215.0.html

nie daje gwarancji, że recenzje są rzetelne, jednak wyglądają na takie. Według nich twój wybór jest w pytke.

@Zkirtaem deficyt testów pamięci SSD w przypadku tych budżetowych zdążyłem już zauważyć. Dobra, dzięki, nie będę co wymyślać i wezmę tego Samsunga. Powinien polubić się z moim HDD

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Znaczy wiesz, mogę się mylić. Być może istnieje jakiś super najlepszy budżetowy SSD z milionem recenzji i mi po prostu nie zdarzyło się na niego trafić. Ot, podrzucam jedną z opcji: mam tego 650 i wszystko wskazuje na to, że jest porządnym produktem.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nie no, rozumiem że nie dajesz żadnej gwarancji, nawet słownej. W razie problemów nie spodziewaj się listu z zażaleniem :D Nie mogę znaleźć żadnej sensownej informacji o zakupie pamięci SSD, więc postanowiłem zdać się na czyjąś opinię

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
@Wowoz tylko pamiętaj o tym że lenovo ma fatalną jakość wykonania, słabe wsparcie(problemy ze sterownikami) i jeszcze gorszy serwis, dlatego są tak "tanie".

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam podobny, jak chcesz w gry w miarę komfortowo grać to musisz ogarnąć podkładkę chłodzącą bo inaczej będziesz doświadczał throttlingu bardzo często. Dodatkowo polecam Ci zdjąć aluminiowe zasłony przy wentylacji(z tyłu laptopa). Przez to temperatura znacznie spadnie

Pisze przez to że laptop generalnie się grzeje, a że dodatkowo karta graficzna umieszczona jest pod wsad-em to bywa tak że po jakimś czasie grania klawisze robią się gorące i mogą parzyć :F

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
To, że laptop przy dużym obiążeniu bedzie się grzał to chyba normalne. Osobiście kupiłem ten sprzęt bo zamierzam na nim pracować (Photoshop, program do 3D, rzeźba cyfrowa itd). Wydaje mi się, że wystarczy. Grać będe raczej rzadko :)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
wowoz, throttling to ograniczanie mocy obliczeniowej w celu wychłodzenia. Jeśli te Twoje scluptingowe programy czy cokolwiek tam miałoby niby wymagać gtxa960 faktycznie wymagają tak wiele, to prawdopodobnie podczas throttlowania zaczną się przycinać. To nie jest tylko problem ciepełka pod palcami, kup tę podkładkę.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
No tak, grzać się będzie, ale na tyle że będzie musiał obniżać taktowania aby dalej działac.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
ale ja wiem co to jest, a podkładkę kupię obowiązkowo. No serio, panowie? :F
@Zkirtaem wzialem wersje z i7 i 860M by odciążyć grafike i dać pole do popisu prockowi.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podstawka właściwie nie jest aż tak potrzebna, zrób sobie to: http://forum.notebookreview.com/threads/lenovo-y50-cooling-mod-10c.772029/ i powinno obniżyć na stałe temperatury, ja dzisiaj ściągnąłem i przy takim samym obciążeniu wiatraki kręcą się wolniej i są cichsze. Programy raczej nie obciążą procesora na tyle żeby musiał uruchomić się throttling, to raczej tylko w przypadku gier.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
a co mozesz jeszcze powiedziec o tej konfiguracji? daje rade laptop? jak na laptopa oczwiscie, nie porownujac z PC

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie licząc throttlingu, jest ok :D.
Daje radę sobie ze wszystkim(GTA5 na ultra, Wiedźmin 3 na wysokich, Bf4 na średnich). Na ogół działa dobrze, jeżeli już zdarzają się jakieś zwiechy to albo przez throttling albo przez dysk, ale całkiem możliwe że to tylko moja przypadłość.

No i jeszcze całkiem dobrze grzeje xd

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Znajomy chce w miarę taniego laptopa(500-600zł) do neta etc. Co sądzicie o takiej opcji:
- stary Thinkpad: http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t61-14-80-hdd-2gb-vista-gw-12-fv-i5800858172.html
- do tego dysk SSD: http://www.x-kom.pl/p/247694-dysk-ssd-samsung-120gb-25-sata-ssd-seria-650-for-business-oem.html

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Skorzysta on w ogóle z tego ssd? Wrzucanie go do każdego możliwego PC niekonieczne jest opłacalne.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jeśli ten laptop ma być tylko do neta, to jedyne na co mu się przyda dysk SSD, to szybsze ładowanie systemu.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
t61 jest dość stary. O ile nie zgadzam się z przedmówcami i ssd na pewno go poprawi, o tyle średnio widzę w tym sens bo procek jest zwyczajnie stary.
Sam korzystałem z laptopa c2d do niedawna i odkąd przerzuciłem się na x220 z i5 drugiej generacji, zacząłem rozumieć jak bardzo c2d nie wystarcza na dzisiejsze standardy. Na linuksie było okej, ale na windzie momentami można było śmiało powiedzieć że lapek jest nie do użytkowania.

Niemniej jestem wielkim fanem tych małych thinkpadów i uważam, że taki x201 ze swoimi kompaktowymi wymiarami i wagą byłby świetny - a można go upolować w tym przedziale cenowym. A może i nawet x220, swojego dorwałem za 700 złotych i bateria trzyma ~4 godziny na typowym internetowaniu po tym, jak wymieniłem ekran na bardziej prądożerny IPS.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jeśli ten laptop ma być tylko do neta, to jedyne na co mu się przyda dysk SSD, to szybsze ładowanie systemu.

I aplikacji i stron i innych pierdół.

Albo normalne działanie PC'ta przy rozpakowywaniu jakiegoś badziewia.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry