SSD jest przez pecet widziany dokładnie tak samo jak jakikolwiek inny dysk. Tylko uważaj z tanimi SSDkami, czytaj recenzje, opinie - często są zawodne. Bo naturalnie "popularnego"/porządnego/znanego SSD za 200 złotych nie dostaniesz, tak samo nie dostaniesz za 200 zł ssd większego niż 120gb - miej to na uwadze.
VEQ, te nowe tańsze Xeony to właściwie i7 bez zintegrowanego GPU i nastawione bardziej na dobry stosunek wydajność/zużycie prądu. Spoko pomysł, tylko pamiętaj że nie będziesz go mógł za bardzo podkręcić - o ile pamiętam nie mają nawet odblokowanego mnożnika.
Co do apgrejdów, w am3+ nie wciśniesz nic lepszego od 8xxx i wątpię żeby coś nowego na to wyszło. Ale nie kieruj się za bardzo tym wyznacznikiem, bo tak samo Intel zmienia swoje sockety co dwie generacje procesorów - więc prawdopodobnie przy następnym apgrejdzie w obu przypadkach będziesz musiał zmieniać płytę razem z prockiem.
Z argumentów za 8xxx, to jeszcze w "czystej" wydajności w sumie 8350 nie odstaje aż tak bardzo od tego Xeona - a prawie każdy 8350 może zostać łatwo wykręcony do 9370 (nawet mój 8320 by się wykręcił gdybym nie oszczędził na płycie głównej - mam "tylko" 4.2GHz kiedy 8370 ma 4.4).
No ale koniec końców myślę że ten xeon to dobry pomysł. Niby wydajność jednowątkowa będzie niższa niż porządne i5, ale ogółem ten xeon to po prostu nieco niżej taktowane i7.