Jedyny rozsądny procek od AMD w tym przedziale to FX-8320/8350, a i to wychodzi mocno poniżej budżetu. Poza tym ten procek jest wręcz stworzony do kręcenia, jeśli tego nie lubisz to tracisz mnóstwo potencjalnej mocy - a mam wrażenie że nie lubisz tego robić. Benchmaki w Twoich zastosowaniach mówią o nim bardzo różnie, niektóre silniki renderujące w 3ds maxie stawiają go na równi/powyżej i7, niektóre poniżej i5 trzeciej generacji. Jeśli masz jakieś swoje ulubione narzędzia/silniki/cokolwiek, to na pewno warto to sprawdzić - gdyby okazało się że jednak korzystasz z tych które AMDkowe rdzenie wykorzystują dobrze, miałbyś wydajność i7 w cenie dobrego i3.
Czyli ogólnie niby spoko opcja, sam posiadam, no ale masz jednak budżet wykraczający poza ten model - więc po co się ograniczać?
Płyta główna wejdzie, ale upewnij się że jest to naprawdę porządnie wentylowana obudowa - dobrze by było gdyby miała jakiś wlot powietrza od dołu, bo ten gtx970 może się tam udusić.
Wiem, bo sam miałem wcześniej nieco gorszą obudowę (w sumie jeszcze większą, bo miditower - CM 330) i mój 770 nie był w stanie się w niej schłodzić - nawet mimo faktu że naładowałem tam tyle wentylatorów ile tylko się da. Po zmianie obudowy z okazjonalnych przycinek i spadków do ~30fps skoczyłem do w pełni płynnej rozgrywki w FC4 bo karta przestała się "throttlować" - więc warto się trochę postarać i w tym departamencie.
Obudowa którą kupiłem to SPC Gladius M40 - spójrz sobie, o ile wygląd to kwestia gustu o tyle obudowa jest naprawdę funkcjonalna. Zdejmowalne filtry powietrza, wygodne przełączniki do wentylatorów obudowy, mnóstwo miejsc na te wentylatory, całość pracuje cichutko: naprawdę myślę że trafiłem świetnie za te żałosne 200 złotych.
Ogólnie SPC jest spoko jeśli chodzi o elementy chłodzące.