Kupujesz/Modernizujesz komputer? 782436 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 782436

Odpowiedzi 2308

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zdecyduję się chyba jednak na tę kartę:  GTX 970

Wolałbym wszystko nowe i z jednego sklepu, ponieważ biorę na F-VAT, najlepiej jeszcze w maju ;)

Taki zestaw sobie wymyśliłem: KOMP
Jakieś uwagi? Smutno trochę, że ładnych parę miesięcy za te same części zapłaciłbym sporo mniej.

Jeszcze taka mała uwaga, uwzględniłeś to :P ?
Spoiler
Wszystkie ceny podane na stronach internetowych morele.net uwzględniają rabat 1% za płatność gotówką lub przelewem. W pozostałych przypadkach (płatność kartą kredytową, debetową, bonami sodexo lub eprzelewem) rabat za tę formę płatności jest anulowany.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
SSD może wezmę ten http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/4990

Jakoś specjalnie w kręcenie się nie bawiłem, kwestia czy jest opłacalne brać droższą płytę i procek za te kilka % wydajności więcej.

Lansjer, rozumiem że "przelew" to tylko pocztowy?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Oh, legendarny V300. Pierwsza partia zajebistych SSDków i cała reszta z gówna :F
Dosłownie, wygoogluj "kingston v300" i pewnie pierwszy wynik to będzie jakiś news o tym jak oszukiwali i dlaczego nie należy go brać.

Poważnie, SSD to wciąż rozwijająca się technologia. Nie oszczędzaj na nich, potem stracisz dane i będzie płacz - wykosztuj się, kup raz a dobrze. Najprościej patrzeć po marce: Samsung albo Plextor.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Lansjer, rozumiem że "przelew" to tylko pocztowy?
Chyba tak, zawsze to kilka złoty w kieszeni xD

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1764 2015-05-28, 20:50(Ostatnia zmiana: 2015-05-29, 00:49)
Może jakiś procek od AMD?

Pytanie jeszcze o obudowę. NIe będzie problemów upchać tego w MiniTower?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jedyny rozsądny procek od AMD w tym przedziale to FX-8320/8350, a i to wychodzi mocno poniżej budżetu. Poza tym ten procek jest wręcz stworzony do kręcenia, jeśli tego nie lubisz to tracisz mnóstwo potencjalnej mocy - a mam wrażenie że nie lubisz tego robić. Benchmaki w Twoich zastosowaniach mówią o nim bardzo różnie, niektóre silniki renderujące w 3ds maxie stawiają go na równi/powyżej i7, niektóre poniżej i5 trzeciej generacji. Jeśli masz jakieś swoje ulubione narzędzia/silniki/cokolwiek, to na pewno warto to sprawdzić - gdyby okazało się że jednak korzystasz z tych które AMDkowe rdzenie wykorzystują dobrze, miałbyś wydajność i7 w cenie dobrego i3.

Czyli ogólnie niby spoko opcja, sam posiadam, no ale masz jednak budżet wykraczający poza ten model - więc po co się ograniczać?

Płyta główna wejdzie, ale upewnij się że jest to naprawdę porządnie wentylowana obudowa - dobrze by było gdyby miała jakiś wlot powietrza od dołu, bo ten gtx970 może się tam udusić.
Wiem, bo sam miałem wcześniej nieco gorszą obudowę (w sumie jeszcze większą, bo miditower - CM 330) i mój 770 nie był w stanie się w niej schłodzić - nawet mimo faktu że naładowałem tam tyle wentylatorów ile tylko się da. Po zmianie obudowy z okazjonalnych przycinek i spadków do ~30fps skoczyłem do w pełni płynnej rozgrywki w FC4 bo karta przestała się "throttlować" - więc warto się trochę postarać i w tym departamencie.

Obudowa którą kupiłem to SPC Gladius M40 - spójrz sobie, o ile wygląd to kwestia gustu o tyle obudowa jest naprawdę funkcjonalna. Zdejmowalne filtry powietrza, wygodne przełączniki do wentylatorów obudowy, mnóstwo miejsc na te wentylatory, całość pracuje cichutko: naprawdę myślę że trafiłem świetnie za te żałosne 200 złotych.
Ogólnie SPC jest spoko jeśli chodzi o elementy chłodzące.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#1766 2015-05-29, 09:39(Ostatnia zmiana: 2015-05-29, 11:21)
Nie tyle co nie lubię, a w zasadzie pracując ostatnio cały czas na lapku nie miałem zbytnio możliwości.
Głównie duże pliki w Photoshopie + render Real-Time, a tutaj chyba jednak i5 lepiej sobie poradzi.

Z tym budżetem to tak nie do końca, bo juz wychodzi 3500zł, a jak dorzucę do lepszego SSD, obudowy, procka + 8gb ramu to już wyjdzie ponad 4000zł. Dlatego też szukam trochę na czym można przyoszczędzić, aby mieć jak najwyższy stosunek jakość/cena.

http://www.morele.net/inventory/info/xwL6SI/
Kurwicy dostanę, jak cena karty podskakuje o 200zł podczas odświeżania koszyka.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
To cie zmartwię ze zamiast oszczędzić będziesz musiał dojebać 100zł więcej bo to jest zwykły gtx970 od MSI sens jest brać tylko gaming lub lighting bo te warianty są naprawdę od nich na propsie, poza tym nie wjebałbym bym do takiego zestawu budżetowej płyty ale to jest tylko moja zadanie do tego co rusz każdy inaczej podchodzi.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
To może jednak zejdź z tonu i kup 960? Też jest świetny.

No i faktycznie jeśli chcesz oszczędzić to możesz rozważyć tego AMDka. fx-8350 kosztuje ~500 złotych, na pewno da się go wykręcić do przynajmniej >4ghz (dużo się interesowałem i nigdy, przenigdy nie znalazłem sytuacji w której ktoś nie mógł dojść na nim poniżej 4.2), a jak trafisz dobrze to dostaniesz właściwie fx-9370 w o połowę niższej cenie. Bo te wszystkie procki amd z serii fx8-fx9 to ten sam model, tylko o różnych taktowaniach i różnie się kręcą.

Tylko to wymaga jakiejś godnej płyty głównej, przynajmniej chipset 990. Nigdy się nie interesowałem w cenach nowych płyt, swoją (na chipsecie 970, teraz nie mogę wykręcić powyżej 4.2 bo płyta nie wyrabia. ale i tak jest niesamowicie wydajny, więc nie zmieniam) kupiłem używaną za 200 złotych. I jeszcze jakieś chłodzenie za stówkę - kurde, może to wcale nie będzie aż taki skok w cenie jak myślałem. Jeśli założymy że dobra płyta AM3+ kosztuje 400 złotych, to zaoszczędzisz raptem trzy stówy :F

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Dobra, odliczę VAT to nie będzie aż tak tragicznie. AMD to 700 + droższa płyta, przydałoby się mocniejsze chłodzenie i pewnie większy zaslilacz, wiec wyjdzie na to samo co i5 4690k za 1000. Pyanie jeszcze o gtx 970 - jest miedzy nimi taka różnica? Bo jesli chodzi o 90 vs 95 fps to wolę zostawić 200 na opicie nowego sprzętu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Różnica jest spora.

http://www.techspot.com/review/1006-the-witcher-3-benchmarks/page3.html
http://www.techspot.com/review/917-far-cry-4-benchmarks/page3.html
http://www.techspot.com/review/878-metro-redux-benchmarks/page3.html

Tam gdzie nie ma 970, przyjmij za punkt odniesienia praktycznie równie wydajne 780ti. Tam gdzie nie ma 960, przyjmij za punkt odniesienia 770.
Wiedźmin sprawuje się znacznie lepiej na serii 9xx bo używa jakichś tam głupich nowych bibliotek nvidii, więc nie spodziewaj się takich różnic między serią 7 a 9 w każdej grze.
Ogółem jest jak widać: 970 to naprawdę ogromny skok w wydajności.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Dzięki, ale bardziej mi chodziło o różnice między GTX 970 różnych producentów, albo nawet różnych wersji.
Np tutaj:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-3xdp-gv-n970wf3-4gd-734864/

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-oc-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-3xdp-box-gv-n970wf3oc-4gd-649207/

Bo jeśli chodzi o możliwość podkręcenia np 93 zamiast 90 FPS, to nie wiem czy warto dokładać stówę. 

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
@V3Q Będziesz kupował na tej stronie morele? Bo jeśli tak to radzę się pospieszyć, Wiedźmin 3 i Batman w promocji razem z kartą tylko do 31 maja!

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A, między modelami. Różnice w wydajności są minimalne więc nie, nie warto - po pierwsze karta i tak wymiata, po drugie jak będziesz kieeedyś czuł potrzebę dodania tych trzech klatek na sekundę to sobie podkręcisz sam. Tylko nie kupuj jakiejś najtańszej suszarki jak ta:
http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-dp-ne5x970014g2f-649144/

Bo może się okazać że włączysz grę i ogłuchniesz jak wejdzie na wysokie obroty, albo że karta udusi się nawet i w dobrej obudowie.

http://www.frazpc.pl/artykuly/927148-8/nvidia-geforce-gtx-970---test-niereferencyjnych-modeli
tu masz słupki, sam sobie popatrz czy uważasz że warto.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Myślałem nad prockiem od AMD, ale raczej wezmę i5, tym bardziej, że cena trochę spadła. 

Tutaj zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/W15Asv/
do tego mam już Gigabyte GTX970 Windforce 3. Zakupiona jeszcze w maju :)

Jak najdzie mnie ochota na podkręcanie, to pomyślę nad dodatkowym chłodzeniem.
Zamiast Transcenda może dopłacę do Plextora, ale o tej firmie też sporo dobrego słyszałem, sam mam jeden przenośny i jest jak najbardziej ok. 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Plextor to ogółem najbardziej szanowane SSDki. Świetny wybór.

Na cholerę Ci wyścigowy RAM?

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Tylko 20zł więcej. Mówisz, że nie warto? 
Wezmę te, albo Cruciale 1600

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Skoro 20 złotych to spoko, czemu by nie. Różnica w wydajności będzie minimalna, no ale przy tej różnicy w cenach to inna bajka.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#1778 2015-06-03, 00:30(Ostatnia zmiana: 2015-06-03, 01:34)
Pytanie czy nie lepiej wziąć jakieś popularniejsze kości, aby w przyszłości łatwiej dokupić kolejne 8gb

Zostaje jeszcze najbardziej bolesna kwestia - kupno windowsa.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Wiesz crucial maja ogolnie najlepszy stosunek cena do wydajności, ofc mozna brac Corsair ale one moze i sa top wydajnosci ale i top w cenie :P
W sumie to ja bym dopłacił z 20 zl i wziął już mobo Gaminga 3 od msi zamiast  gd43, no i martwi mnie kwestia zasilacza 500 anteca za 160zł ja osobiście w życiu bym go nie wziął zero certyfikatu

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

0 użytkowników
Do góry