Specyfikacja PC'ta:
Płyta Główna : M2A - MX
Procesor: Amd Phenom x4 9650 Quad-Core Processor 2294 Mhz
Ram : 2048 RAM DDR2
Grafika : Ati Radeon x1200 series (zintegrowana)
W takim razie ja także opiszę swój problem czy może raczej PYTANIA.
Więc tak. Mam zamiar wymienić grafikę. Dokładniej napaliłem się przez ostatnie 2-3 miesiące na Sapphire Radeon HD 4870 (+ prawdopodobna wymiana zasilacza na mocniejszy - 550-tkę). Teraz jednak, dobrze przeszukałem forum (link poniżej). Problem twórcy tematu podobny praktycznie w pewnym stopniu do mojego pytania.
http://peb.pl/sprzet/776547-czy-moj-sprzet-da-rade-z.html Poleć znajomym
Ma on WŁAŚCIWIE taką samą specyfikację komputera jak ja. Inni użytkownicy bardziej jak widać obeszli napisali mu, że zamiast grafiki 4870 lepiej wymienić na 5770 - większy direct(jedenastka), shader model (piątka) no i zegary taktowań. Podpowiedzieli mu też, że mógłby sobie podkręcić procesor na 3.0 ghz - co dla mnie byłoby niezwykle przydatne i bardzo mile z mojej perspektywy widziane, bo mój procesor NIBY jest x4 ,ale niestety tylko 2.3MhZ (a jak wiadomo wymogi dzisiejszych gier małe nie są, dajmy na to takiego "wieśka 2" na choćby średnich, czy takie gta 4. Odpisali mu, że do wymiany grafiki potrzeba lepszego zasilacza i jakiegoś chłodzenia (rozumiem, że nie chodzi o ten wiatraczek na radiatorze, który i tak dosyć niedawno temu wymieniałem, bo w zeszłym miesiącu, mało tego wymieniałem tą pastę termo-przewodzącą na lepszą gatunkowo i bardziej odpowiednią dla mnie). I tutaj moje pytania :
1. Czy mój procesor także da się podkręcić na PRZYNAJMNIEJ (mniejsze wartości nie wchodzą w grę) 3.0 ghz (model AMD PHENOM 960 quad-core processor x4, jak już wyżej pisałem)
2. Czy do wymiany grafiki i podkręcenia tego procesora NAPRAWDĘ POTRZEBUJĘ tego nowego zasilacza (jeśli coś mam w planach 550) i to "drugie chłodzenie" ? Bo pewien użytkownik youtube testuje na fullach mocarne gry, procesor ma na 3.6 ,a zasilacz jedynie 400 W. Stąd moje pytanie dot. chłodzenia + dodatkowego chłodzenia.
3. Czy pod tą płytę podepnę Radeona hd5770 lub 4870 i czy nie straci ona zbyt wiele na mocy przy tym modelu procesora/płyty głównej?.
Pozdrawiam i czekam na jak najwięcej odpowiedzi. Użytkownicy z najgłębszymi i najdokładniejszymi odpowiedziami otrzymają oczywiście

, jednak wdzięczny będę za wszystkie odpowiedzi dot. moich pytań.
Wprowadziłem edit do prawie 3 miesięcznego posta, z przyczyn następujących : bardziej sprecyzowana treść.