Kupujesz/Modernizujesz komputer? 723908 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 723908

Odpowiedzi 2308

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy
Zasilacz zmieniam na 500-tke. Mój procek: Core 2 Quad 2.33GHz. Jestem jednak zaniepokojony opinią z którą spotkałem się na pewnym forum a mianowicie że , większość gier pisana jest pod karty Nvidi i nawet lepsze wyniki w benchmarkach Radeonek nie odzwierciedlają ich wydajności w aplikacjach.Co o tym sądzić?

zOrc

zOrc

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Zasilacz zmieniam na 500-tke. Mój procek: Core 2 Quad 2.33GHz. Jestem jednak zaniepokojony opinią z którą spotkałem się na pewnym forum a mianowicie że , większość gier pisana jest pod karty Nvidi i nawet lepsze wyniki w benchmarkach Radeonek nie odzwierciedlają ich wydajności w aplikacjach.Co o tym sądzić?
Nie wierz opinii publicznej, można to wywnioskować... Ja tam swoje wiem i karty obu tych producentów można porównywać na podstawie ich modeli, które są przeznaczone na tę samą półkę wydajnościową. Czyli to są stwierdzenia tzw. "fanobojów". A kim oni są to nie będę przytaczać... :roll:

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Specyfikacja PC'ta:

Płyta Główna : M2A - MX
Procesor: Amd Phenom x4 9650 Quad-Core Processor 2294 Mhz
Ram : 2048 RAM DDR2
Grafika : Ati Radeon x1200 series (zintegrowana)

W takim razie ja także opiszę swój problem czy może raczej PYTANIA.

Więc tak. Mam zamiar wymienić grafikę. Dokładniej napaliłem się przez ostatnie 2-3 miesiące na Sapphire Radeon HD 4870 (+ prawdopodobna wymiana zasilacza na mocniejszy - 550-tkę). Teraz jednak, dobrze przeszukałem forum (link poniżej). Problem twórcy tematu podobny praktycznie w pewnym stopniu do mojego pytania.

http://peb.pl/sprzet/776547-czy-moj-sprzet-da-rade-z.html  Poleć znajomym

Ma on WŁAŚCIWIE taką samą specyfikację komputera jak ja. Inni użytkownicy bardziej jak widać obeszli napisali mu, że zamiast grafiki 4870 lepiej wymienić na 5770 - większy direct(jedenastka), shader model (piątka) no i zegary taktowań. Podpowiedzieli mu też, że mógłby sobie podkręcić procesor na 3.0 ghz - co dla mnie byłoby niezwykle przydatne i bardzo mile z mojej perspektywy widziane, bo mój procesor NIBY jest x4 ,ale niestety tylko 2.3MhZ (a jak wiadomo wymogi dzisiejszych gier małe nie są, dajmy na to takiego "wieśka 2" na choćby średnich, czy takie gta 4. Odpisali mu, że do wymiany grafiki potrzeba lepszego zasilacza i jakiegoś chłodzenia (rozumiem, że nie chodzi o ten wiatraczek na radiatorze, który i tak dosyć niedawno temu wymieniałem, bo w zeszłym miesiącu, mało tego wymieniałem tą pastę termo-przewodzącą na lepszą gatunkowo i bardziej odpowiednią dla mnie). I tutaj moje pytania :
1. Czy mój procesor także da się podkręcić na PRZYNAJMNIEJ (mniejsze wartości nie wchodzą w grę) 3.0 ghz (model AMD PHENOM 960 quad-core processor x4, jak już wyżej pisałem)
2. Czy do wymiany grafiki i podkręcenia tego procesora NAPRAWDĘ POTRZEBUJĘ tego nowego zasilacza (jeśli coś mam w planach 550) i to "drugie chłodzenie" ? Bo pewien użytkownik youtube testuje na fullach mocarne gry, procesor ma na 3.6 ,a zasilacz jedynie 400 W. Stąd moje pytanie dot. chłodzenia + dodatkowego chłodzenia.
3. Czy pod tą płytę podepnę Radeona hd5770 lub 4870 i czy nie straci ona zbyt wiele na mocy przy tym modelu procesora/płyty głównej?.

Pozdrawiam i czekam na jak najwięcej odpowiedzi. Użytkownicy z najgłębszymi i najdokładniejszymi odpowiedziami otrzymają oczywiście :ok:  , jednak wdzięczny będę za wszystkie odpowiedzi dot. moich pytań.

Wprowadziłem edit do prawie 3 miesięcznego posta, z przyczyn następujących : bardziej sprecyzowana treść.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Odświeżam UP.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#584 2011-06-06, 20:08(Ostatnia zmiana: 2011-06-06, 20:14)
karty graficzne różnią się rdzeniami, nie widzę żadnego problemu żeby jakiś tam sobie 8800gt mimo tego, że ma 600 mhz przeganiał przykładowego 6600gt mającego 700 mhz (nie. nie mówię, że tak jest, daję przykład. Po prostu nie patrz na cyferki bo nic ci nie powiedzą). "większy directx" i "wyższy shader" to w sumie to samo, koniec końców w graniu wychodzi na to samo. sh3.0=dx9.0c, sh4.0=dx10, sh5.0=dx11. DX11 dodaje tesealację, co w sumie coraz więcej gier wykorzystuje więc warto to chyba mieć.

kręcenie procka = więcej ciepła. po co ci kręcić, skoro masz cztery rdzenie? komputer tnie? gry słabo chodzą? Dorzuć raczej ramu, a nie podkręcasz. Wcale nie jest pewne, że jak jeden phenom tego modelu podkręci się ładnie, to drugi też musi. (w intelach przynajmniej) możesz kupić e2180 na rdzeniu Conroe, o rdzeniu nie zawsze ludzie piszą i go spokojnie kręcić o 50%, mozesz kupić na innym rdzeniu i ledwo dokręcić do 20%.

zasilacz 400w nic nie mówi. chinol 400w a chieftec 400w to ogromna różnica. Jak już kupisz zasilacz, to upewnij się że kupiłeś coś dobrej firmy, a nie "akygia 999w" która ma te w pizdu wat w papierku, a w praktyce wychodzi na to że albo ledwo zasila pecet albo psuje się po tygodniu.

W kwestii karty graficznej nie jestem w stanie powiedzieć nic o ati. Wiem tylko większe co nieco o nvidiach.

Co do chłodzenia, masz chociaż ludzką obudowę? Wierz mi, wbrew obiegowej opinii stalowy stelaż z otwartymi bokami nie chłodzi komputera a wręcz przeciwnie.

Jeszcze w kwestii grafik: wejdź na benchmark.pl i znajdź porównywajkę kart graficznych. Może i są tam wyniki z zwykłych benchmarków, ale to na pewno lepsze niż patrzenie na megahertze czy model shaderów.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Czyli a propo "podkręcania" sugerujesz, żebym raczej wymienił ten ram 2 gb w pizdu na ram 4 lub więcej tak ? Hmm.. dobrze, dzięki za sugestię zastanowię się nad tym (chociaż podkręcić i tak niezawadzi, chociaż błogo i te 20%, ale to zawsze coś). Czy coś dobrej firmy - cóż, nie zabardzo się na tym znam , ale wydaje mi się, że płacąc 200 zł za 550'tkę nie będzie to jakieś gówno (w razie czego jeszcze się dowiem). W takim razie skoro wszystko poszło, dzięki wielkie za odpowiedź z sensem, na temat i uogólniającą. Mam jednak jeszcze jedno pytanie :mógłby mi ktoś polecić jakiąś niedrogą i przystępną firmę od ramu ? Bardzo proszę, z góry dziękuję.

Edit : Tak, wydaje mi się, że obudowę mam ludzką, a bok odkręcony tylko 1 , bo dosyć często go przeczyszczam. Obudowę o ile się nie mylę mam z mustanga (nie wiem, czy da się określić dokładny model).

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#586 2011-06-06, 20:20(Ostatnia zmiana: 2011-06-06, 20:24)
Nie wiem, jak kręci się ten procek, musisz pogooglować albo cóż, popróbować samemu - chociaż to przesadnie bezpieczne nie jest.

Dobra i jak na swoje dobro tania firma zasilaczy to Chieftec. Posiadam takowy (450w). wymieniłem go kiedyś po paroletnim użytku na modecoma premium 550w, modecom pożył może dwa lata i padł. Wróciłem do chiefteca i dziala do dziś. Nawiasem mówiąc spokojnie dźwiga on dwa dyski twarde, prosty wzmacniacz samoróbkę na USB, gf8800gt (karta graficzna piecyk, smaży się do 90 stopni więc zużycie prądu jest spore) i trochę innego gówna.

Ram? Cokolwiek, kingstony mogą być, dołóż z 2gb :D  Ciężko trafić "zły ram", naprawdę. Chyba, że jakaś tam awaryjna marka. Upewnij się jednak, że twoja płyta obsługuje taką kość jaką chcesz zakupić (ddr, ddr2, ddr3, czasem jakaś płyta potrafi nie obsługiwać na przykład kości 1 gb taktowanych po 800 mhz a potrafi po 667, różnie bywa. Poczytaj dokumentację płyty głównej)

Przykręć tę obudowę i zobacz, czy spadną temperatury. Jak spadną, to to raczej dobra obudowa, jak nie spadną to może warto - o ile coś z kasy zostanie - zainwestować w takiego przykładowo Cooler Master Elite? Różne są tego modele, ale na ogół to świetna firma co do chłodzenia, więc i obudowy trzymają tam klasę.
http://allegro.pl/cooler-master-elite-330k-wentylator-120mm-17db-fv-i1631268659.html
to mam sam i mogę polecić w stu procentach. Chłodzi pecet należycie, ta siatka z przodu ma w środku gąbki-filtry, więc jak chce się czyścić pecet to trzeba tylko przejechać odkurzaczem po przednim panelu peceta, można być pewnym że w samym kompie kurzu nie ma prawie wcale :D  Poza tym te nibyśruby do dysków są świetną ideą, przekręca się zatrzask i dysk przypięty :D

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Co do ramu - mam 2 gb, ddr 2 czyli mogę włożyć jeszcze jedną tak? I dokładnie z tego samego modelu tj ddr 2? Nie ważne czy 2 czy 4 czy 8 ale ddr 2 ?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
No tylko pamietaj o dual channel :D  Czestotliwosci tez dopasuj (moga byc wyzsze, ale nie nizsze.
Tak, musi być ddr2

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A co, nie zadziała niby? Zadziała i w zwykłym trybie, możesz posadzić cztery kości różnej maści i będą śmigac należycie. Ofc lepsze efekty uzyskuje sie w dual channel, no ale nie ma wcale aż takiego wzrostu wydajności.

Spójrz w pecet i zobacz, czy masz wolny slot. Jak masz to możesz tam wsadzić taką kostkę, na jaką płyta pozwala. Książeczka do płyty posiada również i tę informację (ddr2, ddr3?)

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Zadziala, ale zawsze lepiej miec dobrze wlozone kosci w odpowiednie sloty :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
1. Czy mój procesor także da się podkręcić na PRZYNAJMNIEJ (mniejsze wartości nie wchodzą w grę) 3.0 ghz (model AMD PHENOM 960 quad-core processor x4, jak już wyżej pisałem)
Pewnie się da, ale po co? Wydaje mi się, że jest dość dobry, a Wiedźmina 2 spokojnie na średnich, a może nawet na pełnych odpalisz.
2. Czy do wymiany grafiki i podkręcenia tego procesora NAPRAWDĘ POTRZEBUJĘ tego nowego zasilacza (jeśli coś mam w planach 550) i to "drugie chłodzenie" ? Bo pewien użytkownik youtube testuje na fullach mocarne gry, procesor ma na 3.6 ,a zasilacz jedynie 400 W. Stąd moje pytanie dot. chłodzenia + dodatkowego chłodzenia.
Tak naprawdę zależy jak bardzo podkręcisz. A najlepiej sobie policzyć na kalkulatorze: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp ;)
3. Czy pod tą płytę podepnę Radeona hd5770 lub 4870 i czy nie straci ona zbyt wiele na mocy przy tym modelu procesora/płyty głównej?.
Wg tego http://www.agito.pl/plyty-glowne/asus-m2a-mx.0.336355.html płyta ma złącze PCI-E 16x.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Odwróciłem, spojrzałem i zobaczyłem. Owszem - mam drugi slot.

Adanos - A żebym to ja jeszcze wiedział JAK to policzyć. Ogólnie to sam nie podkręcałbym tego procesora, tylko wolałbym zwrócić się do kogoś, kto się na tym zna.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Mam lapka Gateway P-7809u FX Edition i chciałbym go ulepszyć dodać ram-ów i możliwie kupić nowszą kartę graficzną jeśli się da.

Laptop obecnie ma:

-2.53GHz Intel Core 2 Duo Processor P8700
-4GB RAM
-nVIDIA GeForce 9800M GTS Graphics
-Windows Vista Home Premium (64-bit)

Tutaj http://www.crucial.com/store/mpartspecs.aspx?mtbpoid=0E987DA4A5CA7304 znalazłem kostki ramów, które łącznie daje 8GB RAM. Zastanawiam się czyby dało się wymienić kartę graficzną? Jest ona niezintegrowana, więc chyba powinno się dać... Także, zastanawiam się czyby dało się wymienić procesor, ale chyba się nie da w laptopie?

Jeśli się da wymienić, to co polecacie? I na co zwracać uwagę podczas kupywania procesorów?

zOrc

zOrc

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy
Mam lapka Gateway P-7809u FX Edition i chciałbym go ulepszyć dodać ram-ów i możliwie kupić nowszą kartę graficzną jeśli się da.

Laptop obecnie ma:

-2.53GHz Intel Core 2 Duo Processor P8700
-4GB RAM
-nVIDIA GeForce 9800M GTS Graphics
-Windows Vista Home Premium (64-bit)

Tutaj http://www.crucial.com/store/mpartspecs.aspx?mtbpoid=0E987DA4A5CA7304 znalazłem kostki ramów, które łącznie daje 8GB RAM. Zastanawiam się czyby dało się wymienić kartę graficzną? Jest ona niezintegrowana, więc chyba powinno się dać... Także, zastanawiam się czyby dało się wymienić procesor, ale chyba się nie da w laptopie?

Jeśli się da wymienić, to co polecacie? I na co zwracać uwagę podczas kupywania procesorów?

Ale po co? 4GB w zależności od tego co byś na nim robił i tak ci wystarcza. Zresztą tego laptopa nie opłaca się upgrade#msg1005964ować. Jedyne co możesz zmienić to system na Windows 7 Ultimate x64.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
ale on z ameryki, tam sie opłaca wszystko, jeszcze sprzęt jest tani jak barszcz

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wyślij mi nową kartę graficzną

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Z tego co się orientuję, to w laptopie nie da się wymienić karty graficznej. Są po prostu przylutowane do płyty głównej.Wyjątkiem jest Dell. Tam można by próbować, ale i tak karta graficzna powinna być dostępna dla tego modelu laptopa (ja bym z chęcią wymienił grafikę z mojego XPSa ale i tak mam najmocniejszą grafikę z tego modelu), bo inaczej może się nie mieścić, przegrzewać coś, nie pasować do płyty głównej lub mieć za dużą moc dla zasilacza.

Nawet jeśli miałbyś della i udałoby ci się znaleźć kartę graficzną pasującą do twojego modelu, to jeszcze musisz jakoś ją zdobyć (a kart graficznych od laptopów chyba nie sprzedaje się detalicznie). Potem musisz samodzielnie tą kartę wymienić (mnóstwo pieprzenia, ale są instrukcje w necie). Musisz zrobić to samemu, bo nikt inny ci tego nie zrobi. Dodatkowo w momencie w którym zaczniesz coś grzebać w środku, to stracisz gwarancję...

Jedyne co można w laptopie swobodnie wymieniać to chyba tylko RAM i dysk twardy.

Popisuje się ciągle menda jedna...

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#598 2011-09-04, 21:04(Ostatnia zmiana: 2011-09-04, 21:20)
http://allegro.pl/graj-packard-bell-tk83-2-4ghz-8gb-500-hd6650-1gb-i1788030043.html

Co o tym sądzicie? Packard może nie tak popularna firma w Polsce, ale recenzje ma dość dobre. Cena zachęca, chociaż nie jestem przekonany do procka.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
fakt, cena kusząca, ale... jeden rdzeń 2,4 ghz? WTF? nawet nie wiem po co taka karta graficzna i tyle ramu skoro procesor to będzie ograniczał

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

0 użytkowników
Do góry