Kupujesz/Modernizujesz komputer? 790003 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 790003

Odpowiedzi 2308

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
https://www.youtube.com/watch?v=69PMccu4TIs

https://www.youtube.com/watch?v=4feCDUGwKZg

Tak chodzi na gorszym procku(x4-640), ale lepszej grafice(gtx560). Bez frapsa mam więcej klatek, ale w mieście czasami nieco mniej, jednak gra ciągle utrzymuje poziom "grywalny". Detale nie pamiętam konkretnie, zaraz przejdę na windowsa i sprawdzę - ale dość wysokie, i tylko musiałem wyłączyć wysoką jakość wody bo, uwaga, zacinała mi grę w cutscenkach w których wody nie było widać :F

Ta gra jest ogółem paskudnie napisana.
A można wiedzieć jaka rozdziałka i dokładnie jaki GTX 560? :P

EDIT:
Tizgar nie ma co porównywać, bo obecne testy są pod fullhd a on gra w sporo niższej rozdziałce. IMO dla 1280x1024 ten GTX to prawie overkill.
Dokładnie  :)

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Tak ja za swojego dałem te 5k
I przez miesiąc wpierdalałem chleb ze smalcem?
Pierdolę, na brak hajsu nie narzekam szczególnie, ale kurwa, na huj kupować komputer który przez kilka lat nawet w pełni nie będzie wykorzystywany? Niech nie daj Bóg teraz pójdzie Ci spięcie, dziecko wyleje coś na komputer, meteoryt uderzy w kompa, whateva. Pięć koła w dupę.
A teraz spójrz w ten sposób - składasz kompa za, powiedzmy, połowę tej ceny, z możliwością rozbudowy. Wydatek rozbijasz na mniejsze kwoty, wymieniając jeden podzespół, sprzedajesz stary więc aż tak straszne wydatki to nie będą. Jednocześnie masz kompa który "daje radę" na bieżąco, jak i nie musisz zaciskać pasa.

No chyba że komputer kupuje tatuś z firmą, to tak, Twój punkt widzenia jest najlepszy.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Tak ja za swojego dałem te 5k
I przez miesiąc wpierdalałem chleb ze smalcem?
Pierdolę, na brak hajsu nie narzekam szczególnie, ale kurwa, na huj kupować komputer który przez kilka lat nawet w pełni nie będzie wykorzystywany? Niech nie daj Bóg teraz pójdzie Ci spięcie, dziecko wyleje coś na komputer, meteoryt uderzy w kompa, whateva. Pięć koła w dupę.
A teraz spójrz w ten sposób - składasz kompa za, powiedzmy, połowę tej ceny, z możliwością rozbudowy. Wydatek rozbijasz na mniejsze kwoty, wymieniając jeden podzespół, sprzedajesz stary więc aż tak straszne wydatki to nie będą. Jednocześnie masz kompa który "daje radę" na bieżąco, jak i nie musisz zaciskać pasa.

No chyba że komputer kupuje tatuś z firmą, to tak, Twój punkt widzenia jest najlepszy.
Zgadzam się w 100% i sam chciałem to napisać  :)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1243 2014-06-11, 20:32(Ostatnia zmiana: 2014-06-11, 20:38)
Oczywiście.

http://s6.ifotos.pl/img/watchdogs_eewrnpr.jpg
takie detale;

Rodzielczość fullhd(wziąłem we frapsie jakąś tam opcję zmniejszenia rozdzielczości, "half-size"), a gtx560 najtańszy jaki był na allegro. Nie był jakis podkręcany w dół, ale miał tak chujowe chłodzenie że najzwyczajniej nie wyrabiało, wyło i dawało temperatury bliskie stu stopniom.

Gainward, o. Taki szmaciarz:
http://www.empik.com/gainward-geforce-gtx-560-1024mb-ddr-256bit-gainward,p1045602534,elektronika-p
Gorąco odradzam, chyba że chce się dorzucić stówkę na fajne chłodzenie - u mnie ze Setsugenem 2 pracuje teraz niesamowicie cicho, przy czym wciąż zostawia mi sporo temperatury na podkręcanie.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Oczywiście.

http://s6.ifotos.pl/img/watchdogs_eewrnpr.jpg
takie detale;

Rodzielczość fullhd(wziąłem we frapsie jakąś tam opcję zmniejszenia rozdzielczości, "half-size"), a gtx560 najtańszy jaki był na allegro. Nie był jakis podkręcany w dół, ale miał tak chujowe chłodzenie że najzwyczajniej nie wyrabiało, wyło i dawało temperatury bliskie stu stopniom.

Gainward, o. Taki szmaciarz:
http://www.empik.com/gainward-geforce-gtx-560-1024mb-ddr-256bit-gainward,p1045602534,elektronika-p
Gorąco odradzam, chyba że chce się dorzucić stówkę na fajne chłodzenie - u mnie ze Setsugenem 2 pracuje teraz niesamowicie cicho, przy czym wciąż zostawia mi sporo temperatury na podkręcanie.
No to kurwa biorąc pod uwagę, że grasz w FullHD a ja na 1280x... i ze zwykły GTX 560 jest minimalnie mocniejszy od 460 - porównanie tu http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html to nie ma wątpliwości, że na medium/high na pewno będzie płynnie działało. ;D

A tak poza tematem, jest duża różnica obrazu na rozdzielczości 1920 niż 1280?  :)

gothic1210
  • Gość
A tak poza tematem, jest duża różnica obrazu na rozdzielczości 1920 niż 1280? 
No jak masz 22 calowy monitor to raczej gra w niższej rozdzielczości będzie rozmazana, postrzępione krawędzie itd.
Ja mam kartę za 500 zł i spokojnie gram we wszystkie nowe gry na wysokich ustawieniach a często nawet z 16x AA. Taki R9 280X to moim zdaniem już jest potwór i do domowego PC nic więcej nie trzeba. :D 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
No nie tak minimalnie mocniejszy, ale zgadzam się - będzie działało.

erm... jak to różnica obrazu? No, siedemset sześćdziesiąt dwa tysiące osiemset osiemdziesiąt pikseli róznicy. Niemało.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
@Tizgar
Nie rozumiem jednego:
MSI GtX 780 Gaming Dragon Edition TF 3GB
MSI R9 290X Gaming Dragon Edition TF 4GB
Po kiego chuja 2 karty graficzne? Masz aż takiego bogatego ojca czy jak?  :)
A tak w ogóle nie wyobrażam sobie wyjebać 5k na jebany komputer, co przez jakieś jedno nieszczęście może być kupą gówna. Za tą cenę można wyjebać jakiś kozacki samochód albo coś innego... Ale rozumiem Twoje pieniądze, Twoja wola  :)

@Down:
Wiem ale nie mieści mi się w głowie taka suma za taką zabawkę  :huh:

A swoją drogą to również można by było kupić za 1.5k nową konsolę (PS4 lub X One), wystarczyłaby na parę lat i w chuj taniej by wyszło  ;D

@Tizgar tylko nie gniewaj się, to tylko moje zdanie i nie bierz tego sobie ot tak do serca, oczywiście każdy może robić i kupować co mu się podoba  :)

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1248 2014-06-11, 20:49(Ostatnia zmiana: 2014-06-11, 21:06)
On jest duży i zarabia sam z tego co mi wiadomo. xD Schodzisz z tematu Halk. ; p

@up A kto mu zabroni ; d

@Warewolf Ktoś kiedyś mówił, że skończył zawodówkę i zarabia w jakimś sklepie czy czymś tylko nie pamiętam czy to Tizgar czy towrisch czy jak mu tam było. Któryś z nich na pewno.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
On jest duży i zarabia sam z tego co mi wiadomo. xD Schodzisz z tematu Halk. ; p

@up A kto mu zabroni ; d

Podejrzane to xD po kropce :F

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Druga powiedzmy dostałem za 30% ceny z powodu pewnych problemów w sklepie, chuj czemu nie skorzystać zawsze mogę ja sprzedać i to z zyskiem.
Na kompa odkładałem 4 lata nie wiem może dla was to hard raz na miesiąc z wypłaty 100 zeta odłożyć na bok ale dla mnie nie

Sawik a niech będzie spięcie mam gwarancje.

4 lata temu kupiłem kompa za 3k starczył do teraz bo teraz to na e7500 4gr ramu i grafie hd4850 z 512mb to sobie można pograć ale w bierki, ten starczy na dłużej.

Outlander ja skończyłem Technikum i robię w sklepie.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Ktoś się spytał tizgara po co taki komp. Powiem wam ! By nie patrzeć na wymagania, by nie musieć co 1-2 lata patrzeć na nowe nowinki, by hulało na ultra, by porobić coś bardziej zaawansowanego. I dlaczego ma jeść smalca ? Skąd wiesz ile on zarabia. Ludzie ogarnijcie się. Wyda tyle ile będzie chciał.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Tizgar to nie lepiej konsole było kupić? :F Taniej byś wyszedł  :F

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Na grach wyjdzie to samo lub drożej poza tym w moim przypadku oznaczało to by zmianę tv bo na 21 cali to ekchm bez komentarza ta sama cena w obie strony.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Na grach wyjdzie to samo lub drożej poza tym w moim przypadku oznaczało toby zmianę tv bo na 21 cali to ekchm bez komentarza ta sama cena w obie strony.
Zależy ile tych gier chciałbyś kupić  ;D

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Obecnie kupuje jedna na miech bo by mi kasy na więcej nie starczyło, a kupuje tylko dlatego ze znajomy robi w empiku i tam mu przysługuje cena pracownicza na jedna rzecz jeśli jej wartości nie przekracza 150zeta tu next problem konsolowe gry to zawsze 200+

Gdyby nie znajomy to dalej bym piracił.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Mam problem, Everest nie chce mi podać modelu płyty głównej, mówi że "nieznane" wszystko inne podaje, ale na płytę główną ma focha, a akurat to mi potrzebne, orientuje się ktoś jak ich zaprzyjaźnić, albo jak inaczej sprawdzić płytę główną? Nie chce mi się go rozkręcać, a instrukcji ani boxa już od dawna nie mam.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Ściągnij PC Wizard, może to rozwiąże tę zagadkę. 

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Albo Speccy, jeden z lepszych programow pokazujacych specyfikacje kompa z najdrobniejszymi detalami.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
AliG, poszło, dzięki. 
Mainboard :Acer EG43M
No i teraz mój drugi problem, pora zrobić jakiegoś upgrade kompa, pytanie, opłaca się w to inwestować, czy lepiej sprzedać staruszka i zakupić coś nowego? 
Ogólnie na razie nie mam z praktycznie żadnych problemów, jednak przewiduję je, bardzo szybko - mam zamiar wymienić - w końcu - monitor na HD, a z moim ATI Radeon HD 4300/4500, przy HD będę miał masakrę. 

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

0 użytkowników
Do góry