Dubbing 169765 320

O temacie

Autor Xardas348

Zaczęty 21.01.2008 roku

Wyświetleń 169765

Odpowiedzi 320

WhiskyBob

WhiskyBob

Użytkownicy
posty24
Propsy1
  • Użytkownicy

WhiskyBob

Dubbing
#200 2009-08-15, 00:35(Ostatnia zmiana: 2009-08-15, 00:36)
Jak zwykle za późno ale co tam. W próbce dubbingu kopacz zajebisty. Bezio, no cóż jakby przy otwartym oknie, dwa metry od mikrofonu nagrywany do tego na napiętej przeponie że niby głos niższy. Ale cóż, nikt wam za to nie płaci.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Maro ma taki głos. To tylko próbka, przyzwyczaisz się.

WhiskyBob

WhiskyBob

Użytkownicy
posty24
Propsy1
  • Użytkownicy

WhiskyBob

Dubbing
#202 2009-08-15, 01:12(Ostatnia zmiana: 2009-08-15, 01:16)
Cytat: Dreamerion link=topic=146.msg61059#msg61059 date=Aug 15 2009, 12:44 AM\'
Maro ma taki głos. To tylko próbka, przyzwyczaisz się.

Tak z tym że na filmiku słychać gigantyczną różnicę jakościową.

Na przyszłość rada. Jeżeli nagrywamy na mikrofon od kompa.

1. Bierzemy butelkę i odcinamy z niej lejek (ciąć tak żeby od główki mikrofonu do wylotu lejka było jakies 4cm)
2. Papierem ściernym ścieramy wewnętrzną stronę lejka.
3. Wygładzamy papierem ściernym krawędzie wszelkie i wylot lejka a następnie wylot (właściwie patrząc od strony fali dźwiękowej to wlot :D  chodzi o szeroką stronę :)   ) oklejamy równo (żeby pęcherzyków nie było) taśmą izolacyjną.
4. Kupujemy pończochę i nakładamy na nasz wynalazek. Nie ważne jak, ważne by nałożona była jedna warstwa i żeby była równo i solidnie napięta. Pomóżcie sobie gumką recepturką czy czymś.

=<]
w kolejności "=" to szyjka butelki "<" to lejek "]" to membrana z pończochy

wynalazek nakładamy na mikrofon (miedzy membraną a główką mikrofonu musi być jakieś 3cm odstępu) uszczelniamy izolatką przy szyjce butelki i taśmą klejącą mocujemy pończochę tak by nagle sie nie poluzowała i tyle.

P.S.
Można jeszcze przestrzeń lejka od szyjki do główki mikrofonu wypełnić gąbką, watą albo korkiem.

P.P.S
Jak ktoś chce jeszcze bardziej się bawić to można wewnętrzną ściankę lejka wykleić czymś. Np. gumą
ale jak ktos naprawde lubi się babrać to:
bierzemy wytłoczkę do jajek, odcinamy końcówki wybrzuszeń żeby mieć takie   ")" ważne by miały podobną wysokość. Z tych końcówek robimy dwa pierścienie dookoła główki mikrofonu (zwyczajnie kleimy ale jeszcze lepiej - taśma dwustronna).
I nikomu nie jest potrzebne studio :D
Dawno takiej prowizorki nie robiłem ale jak ktoś chce mogę zrobić i wstawić zdjęcie.

Edit:
Przypomniało mi się. W sklepach budowlanych czy meblowych czy jakich tam, można kupić filcowe kółeczka, zajebiście się spisują.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Tak z tym że na filmiku słychać gigantyczną różnicę jakościową.

Zauważ, że to amatorski dubbing i każdy dubbinger ma inny sprzęt.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

muttley

Dubbing
#204 2009-08-15, 01:34(Ostatnia zmiana: 2009-08-15, 01:34)
Głos Borisa jest krótko mówiąc idealny, pasuje do takiego kopacza co kopie cały dzień.

Bezi, no cóż, wina chyba gorszego sprzętu.

WhiskyBob

WhiskyBob

Użytkownicy
posty24
Propsy1
  • Użytkownicy
Zgadam się ale na każdym mikrofonie za 20 zł da się przyzwoicie coś nagrać.
- Można zrobić taki lejek jak opisałem. Można zrobić zwykły pop-shield. To nie jest wkład nawet 5zł.
- Można przykryć na czas nagrywania kompa kołdrą.
- Pozamykać okna, drzwi.
- Jak ktoś ma laptopa albo odrobinę samozaparcia przenieść się do możliwie małego pomieszczenia (najlepiej z wykładziną)
- Poćwiczyć sobie, przepłukać gardło spirytusem i takie tam. I przede wszystkim nagrywać na stojąco.

Większość dubbingu jaki słyszałem (podobnie w CZ) brzmi jakby koleś który nagrywa siedział zgarbiony przed mikrofonem który stoi zaraz obok nie wytłumionego kompa (kołda naprawde wystarczy, i nie bać się przegrzania kompa, pół godziny go nie zbawi) i starego warczącego monitora przy otwartym oknie w pomieszczeniu z echem, bez wykładziny. A jak nie ma echa to mikrofon jeszcze lepiej wyłapuje szum kompa i sprzętu.

Ja wiem że to robicie amatorsko. Za to, że wam się chce naprawdę wielki szacunek. Ale te amatorskie dzwiękowe chochliki można równie amatorskimi metodami zwalczyć.

To takie gdybania moje raczej na przyszłość bo teraz raczej wszystko już macie :) . Ale i tak gratuluję samozaparcia że tak ot sobie dubbing do moda robicie.

Z wyrazami szacunku.

Defeatist

Defeatist

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Cytat: Dreamerion link=topic=146.msg60068#msg60068 date=Aug 8 2009, 02:07 AM\'
To twoja sprawa jeśli się nie podoba. Amatorski dubbing ma to do siebie, że jest hm... amatorski?

Nie podoba mi się właśnie to że, jak już zdążył wspomnieć WhiskyBob, różnica między głosem kopacza, który nie odbiega w zasadzie poziomem od profesjonalnych aktorów z Gothica, a głosem Bezimiennego to po prostu niebo i ziemia. I nie mam tu bynajmniej na myśli jakości, szumów itd (choć też różnica jest porażająca) a po prostu sam głos naszego dzielnie poświęcającego się dla potomnych "Maro" po prostu nie nadaje się żeby w ogóle go nagrywać.

I żeby było jasne, nie chcę po nikim tutaj jeździć ale jak słyszę jak główny bohater mówi jakby miał zatkany nos i zapalenie krtani to mi się nóż w kieszeni otwiera...

lukibezi

lukibezi

Użytkownicy
posty1
  • Użytkownicy
Kopacz jest po prostu profesjonalny.Natomiast bezi szkoda gadać.Martwi mnie tylko że dubbing miał wyjść na początku sierpnia a jest jego koniec ^^

Fajeth

Fajeth

Użytkownicy
posty24
Propsy2
  • Użytkownicy
Pracujecie jeszcze nad tym dubbingiem?
Ile to już lat czekamy? Hmm... Dwa? Coś koło tego :D .

heniu

heniu

Użytkownicy
posty143
Propsy1
  • Użytkownicy
już nie długo xD

gmpa.com.pl

feodaron.pl

Arik

Arik

Użytkownicy
posty306
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Mam pytanie a czemu ten temat o dubie jest nn czenisc ukonczone modyfickacje xd a duba nawet niema  :P

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam pytanie a czemu ten temat o dubie jest nn czenisc ukonczone modyfickacje xd a duba nawet niema  :P
Bo miał byc.Ale nie ma.I za szybko nie bedzie xD

Fajeth

Fajeth

Użytkownicy
posty24
Propsy2
  • Użytkownicy
Nie skapnąłem się, że na stronce Poziomkazów jest info, że to nie wyjdzie :P . Mogliby chociaż cholera wydać to co już mieli, lepszy dubbing bez kilku kwestii niż żaden.
I w ten sposób tyle miesięcy pracy poszło się jeb*ć...

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Boże, 1 kwiecień coś ci mówi? Wogóle skąd macie takie info, że nie wyjdzie.... Poza tym to nie ma być sam dubbing tylko patch.... i ma to być coś w stylu nie że 1.04, a 1.1, więc trochę jeszcze pozostało do zrobienia. Cierpliwości....

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Fajeth

Fajeth

Użytkownicy
posty24
Propsy2
  • Użytkownicy
Aha, nie zauważyłem daty.
Fajnie by było jakby się wypowiedział ktoś odpowiedzialny za tego patcha.
IMO trochę się rozmija z celem poprawianie moda przez kilka lat, w ten sposób nigdy się nie doczekamy.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Jak chcesz by się ktoś kto jakoś nad patchem wypowiedział to coś tam nastukam na swojej klawiaturze :P  

Początkowo prace nad patchem były na tej zasadzie, poprawić wszystkie błędy i tyle, z czasem zauważyliśmy że stworzenie dubbingu potrwa sporo więcej niż przewidywaliśmy, to postanowiliśmy dodać kilka nowych rzeczy, nie będzie to jakoś super dużo, ale na pewno uprzyjemni oraz wydłuży rozgrywkę,
teraz prace idą pełną parą, nie tylko nad nowymi rzeczami, ale także nad testowaniem oraz poprawianiem dubbingu, ile to potrwa to nie wiem, ale na pewno jest to kwestia max kilku tygodni, chociaż co będzie to zobaczymy :)

Mam nadzieje że tyle Ci wystarczy.

Pozdrawiam
Zdunek

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Fajeth

Fajeth

Użytkownicy
posty24
Propsy2
  • Użytkownicy
OK, dzięki za info.
Tylko nie poróbcie nowych błędów w tych "nowych rzeczach" :P .
Powodzenia.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Dobrze wiedzieć, że coś się dzieje :P .
Powodzenia w pracach :) .

Gamer

Gamer

Użytkownicy
posty245
Propsy20
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tylko nie poróbcie nowych błędów w tych "nowych rzeczach" .
xD
Mi się podobają te miecze co jak jest kombinacja ctrl strzałka w dół co wychodzi czar to jest zajebiste.
Pozdro dla twórców modyfikacji .

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu!

Garret

Garret

Użytkownicy
posty143
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja jako betatester już się przyzwyczaiłem i powiem, że dobrze się go słucha (gdyby tylko miał lepszy mikrofon to byłoby naprawdę fajnie)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry