1. Nie można tak wymuszać podania kodu źródłowego skryptu, to jest własność tylko i wyłącznie twórców i oni mają do tego prawa!
2. Nie po to tyle się męczyli żeby teraz sobie zerżnąć i za tydzień wypuścić nowego moda kosztem pracy innych.
3. To jest tak jak z pisaniem programów, napisałem program, to jest mój twór, zrobiłem coś z niczego i mam do tego pełne prawa i robię z tym co chcę!
4. Na dobrą sprawę mogą użyć samego skryptu do celów komercyjnych i to legalnie!
5. Jak można się wzorować na skryptach? Przecież skrypt to skrypt, nie da się go pisać zupełnie inaczej a żeby wykonywał identycznie to samo. (są wyjątki ale to w małych algorytmach!).
O ja nie mogę, co za bełkot... ale dobra, konktety:
1. Mamy prawo, możemy zabronić, ale możemy też pozwolić, nikt tu niczego nie wymusza.
2a. Przecież nic nie tracimy na tym, że ktoś wypuści po tygodniu nowego moda.
2b. Zażądamy, aby było wyraźnie zaznaczone, że mody pochodne korzystają z naszych materiałów - jeszcze więcej sławy dla nas ;]
3. Możesz zrobić, co chcesz, ale społecznie korzystne byłoby (pod warunkiem, że ten program przedstawia jakąś wartość) udostępnienie źródeł.
4. Nie możesz, licencja GMDK zabrania.
5. No właśnie chodzi o to, żeby nie pisać od nowa wzorując się, tylko wykorzystać to, co ktoś już kiedyś zrobił, czyli po prostu skopiować potrzebne funkcje.