Risen 2 47658 153

O temacie

Autor Vierzba

Zaczęty 19.02.2011 roku

Wyświetleń 47658

Odpowiedzi 153

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Piraci :33333333333

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

To nie Final Fantasy.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
nooooooooooooooooo coooooooooooooo tyyyyyyyyyyyyyy

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
o córka rybaka. props

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy

Ojciec redaktor

Risen 2
#25 2011-02-20, 13:08(Ostatnia zmiana: 2011-02-20, 13:08)
O ile mi dobrze wiadomo, Risen był wyrazem wielkiego żalu piranii i jako taki miał konkurować z Gothiciem 4. Trzeba przyznać, że porównując to do takiego gniota jak G4 (ale i G3 też w sumie :lol:  ) to Risen bardzo dobrze nie wypadał.

Teraz pewnie emocje opadły i całkiem prawdopodobne, że dwójka już będzie robiona bez kompleksów :wink:  Sądze, ze będzie to dobra gra

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Risen 2
#26 2011-02-21, 13:16(Ostatnia zmiana: 2011-02-21, 13:20)
Mi się nawet podoba, mam już po dziurki w nosie mielonego nonstop tego samego w większości gier RPG, więc taka odmiana jest mile widziana.

Inna sprawa, że kompletnie nie potrafię pojąć strategii PB. Risen się całkiem nieźle sprzedał, więc po cholerę zmieniają teraz klimaty, skoro to właśnie dzięki nim pierwsza część nie była kompletnym gównem? Już w Gothicu tego typu zmiany były gwoździami do trumny serii, więc po cholerę ciągną to w nowej serii? Nie potrafią się uczyć na błędach?

EDIT:
[...]że porównując to do takiego gniota jak G4 to Risen bardzo dobrze nie wypadał.
Jak dla mnie Risen jest znacznie lepszy niż Arcania. Risena przeszedłem dwa bądź trzy razy, podczas gdy Arcanię odinstalowałem po dotarciu do pierwszego miasta. :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
świat w risenie był bardzo ładny i grało się w niego przyjemnie. zawalono jednak warstwę fabularną, nawet goticzek dwójeczka go pod tym względem przebijał

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dla mnie to dobrze że się odcinają od pierwszej, takiej sobie części.

Spoiler

WAH WAH WAH.

Pragasek

Pragasek

Użytkownicy
posty334
Propsy39
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Risen 1 był według mnie świetną grą, ale to co pokazują o dwójce to ...  :facepalm:  

Mam nadzieję, że powiążą jakoś fabułę z jedynką.

Pozatym bronie palne w takim czymś??

Trudno, trzeba czekać.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że PB pracowało nad dodatkiem do GIII zanim stracili prawa do serii - a kiedy to się stało, to nie chcieli spuszczać do klopa X miesięcy roboty więc najwyraźniej wykorzystali ile się dało z tego w Risenie. Stąd też dosyć silne podobieństwa w niektórych aspektach. Oczywiście to nie tłumaczy ogranych już schematów i kompletnych zrzynek w stylu bandyci na bagnie, klasztor magów, itd.

Ogólnie nie ma co się oszukiwać - PB nie potrafi robić gier dobrze pod kątem technicznym co jest dla mnie dziwne, że przez tyle lat nie potrafili się nauczyć tego. Fabuły ich gier z reguły także ssały, tylko GI im bardziej wyszedł, ale to zapewne nieco przypadkiem, a i tak nie uniknięto schematów. Dalej było już tylko gorzej: zdobyć artefakty i zabić demona(GI),zdobyć artefakt i zabić smoki(GII), zabić bossa i zdobyć artefakt(GIINK), zdobyć artefakty i pozabijać kogo się chce(GIII), zdobyć artefakty i zabić tytana. Jedyną oryginalnością wyróżniła się Noc Kruka, bo tam najpierw się zabijało tego zUego i dopiero wtedy zdobywało uber-potężny artefakt(ale to i tak tylko ze względu na możliwość kontynuacji gry) :D  Na fabułę to ja bym się na pewno nie nastawiał w Risenie 2.

Po za tym ogólnie mam wrażenie, że GI wyszedł im nieco przypadkiem i sami się pewnie zdziwili sukcesem - a że nie mają żadnych sensownych pomysłów, to cały czas odcinają kupony. Gdyby Jowood nie odebrał im praw do Gothica to robili by zapewne tylko i wyłącznie jego kolejne części, aż do końca istnienia firmy.

Siłą gier Piranii było kilka elementów - fajny design lokacji(eksploracja zawsze była przyjemnością), muzyka by Kai R. i zwykła frajda z czyszczenia lokacji z przeciwników. To ostatnie nie wyszło im w GIII - nie wiem jak można tak skopać system walki w grze, gdzie 95% czasu spędza się na niej - tam zamiast przyjemności było tylko wkurzenie i frustracja. W Risenie już było znacznie lepiej, ale oczywiście dali za mały i zbyt udziwniony świat(chodzi mi o uformowanie wyspy).

Jeżeli w Risenie 2 nie będzie kolejnych, bezczelnych zrzynek a te 3 elementy będą w miarę dopracowane to może nawet się skuszę, aby pograć.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Risen 2
#31 2011-02-21, 18:14(Ostatnia zmiana: 2011-02-21, 18:15)
Risen 1 był według mnie świetną grą, ale to co pokazują o dwójce to ... :facepalm:

Mam nadzieję, że powiążą jakoś fabułę z jedynką.

Pozatym bronie palne w takim czymś??

Trudno, trzeba czekać.
DOKŁADNIE!!!

JEDYNE CO MOŻNA UMIEŚCIĆ W GRZE RPG TO POJEBANIE WYUZDANE MIECZE

ZŁOTE ZBROJE WYPEŁNIONE MAGIĄ WIECZYSTEGO DRUIDA

TWARZ MAJKELA SKOFILDA

ZAPIERDALANIE 15 RAZY TU I TAM

ŻADNE TAM MASS EFFECTY KVRWA

TRUE HARDCORE SMOKI GOLEMY OBÓZ MYŚLIWYCH I BUNTOWNIKÓW I NAJEMNIKÓW

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Risen 2
#32 2011-02-21, 18:23(Ostatnia zmiana: 2011-02-21, 18:25)
[...]
Przecież Risen początkowo miał być kontynuacją Gothica, ale z wiadomych powodów ostatecznie został zupełnie nową grą. Nie zdziwiłbym się zresztą, gdyby fabuła była gotowa jeszcze podczas produkcji G3, tak jak było w przypadku G2 i NK.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Możliwe że gothica 5 będą tworzyć mistrzowie od Piranha Bytes(oby :roll: ).Ponieważ JoWooD ogłosił swoje bankructwo, może sprzedadzą prawa do Gothica.Poza tym w Risenie walka była o  wiele trudniejsza niż w Arcani, mimo iż animację były na takim sobie poziomie to gra budowała atmosferę piękną grafiką muzyką oraz fabułą(chociaż krótką).Dla mnie gra jak najbardziej 10/10!!

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie będą, PB cały czas miało prawa do serii Gothic i nadal je posiada. Po prostu nie chcą już kontynuować tej serii.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie będą, PB cały czas miało prawa do serii Gothic i nadal je posiada. Po prostu nie chcą już kontynuować tej serii.
Tak myślisz:
Obecnie Piranha Bytes straciło prawa do marki Gothic. Firma pracuje nad  swoim własnym tytułem - grą cRPG o nazwie Risen, wcześniej znaną pod  roboczym tytułem RPB.
Oni je po prostu stracili!!!!!!!!!!!

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Risen 2
#36 2011-02-21, 19:48(Ostatnia zmiana: 2011-02-21, 19:58)
Gothic oraz Piranha Bytes są zastrzeżonymi znakami Pluto 13 GmbH
Pudełko Arcanii. Oni ich nie stracili, oni po prostu dali pozwolenie na kontynuację serii. Min dlatego gdy wreszcie ruszyły znowu prace nad serią było wyraźnie ogłoszone, że "JoWood pogodził się z Piranha Bytes". Gdyby prawa nie należały do PB, nie musieliby się pogodzić, wystarczyłoby wypierdolić PB na zbity pysk i rozkazać stworzenie gry innej firmie, tak jak to było w przypadku Tomb Raidera czy nawet The Sims.

To w sumie też świetnie pokazuje jak PB kocha swoich fanów, którzy tak namiętnie modują ich stare jak świat gry, o których oni sami już zapomnieli jak działają.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
mistrzowie od Piranha Bytes

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Risen 2,hmm....no niby ciekawie się zapowiada,ale nie mogę jednoznacznie ocenić tej gry,ponieważ jedynie u kolegi ją widziałem jak gra :D  ale na upartego fajne czary tam mają np.lewitacja ^^

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
będą tworzyć mistrzowie od Piranha Bytes

Epic  :lol2:

Комиссар RBT

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry