OTO POLSKA 1721479 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1721479

Odpowiedzi 5881

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ciężko mi się z tym zgodzić. Sam pochodzę z bardzo małej gminy (mniej niż 2 tysiące mieszkańców), a więc wydaje mi się że znam realia. Poza tym wiem mniej więcej jak wygląda sytuacja w sąsiednich gminach, które są trochę albo trochę bardziej większe od mojej.

To prawda, że jest na tyle mało uczniów że klasy są łączone. Nie rozumiem jednak w jaki sposób likwidacja gimnazjów miałaby by wpłynąć - negatywnie czy pozytywnie - na klasy 1-6.  Szkoły wiejskie są to przede wszystkim zespoły szkół, czyli nieprawdą jest jakoby wcześniej po sześciu latach szło się do "Wielkiej Wyrównywarki". Wspomniany autobus pojawia się już na początku szkoły, a nawet na poziomie przedszkolnym. Czasy, kiedy w każdej większej wiosce była szkoła skończyły się zaraz po komunie. Tak czy inaczej, ja takie szkoły znam tylko z opowiadań.

Nieprawdą jest jakoby w takich szkołach nauczyciele nie mają kwalifikacji a sale są niewyposażone. Myślę, że wyposażenie sal jest takie same, albo i lepsze. Dlaczego lepsze? Bo stosunkowo niedawno powstały duże zespoły szkół, które musiały zastąpić te wiejskie szkółki porozrzucane po małych wioseczkach. Budynek mojej szkoły powstał w 2001 roku bodajże, a ze względu na ładną salę gimnastyczną, większość międzyszkolnych zawodów sportowych odbywało się u nas właśnie. A co się tyczy kadry: nauczyciele z tego tytułu że uczą właśnie w takich ośrodkach mają większe pieniądze z tego. Szybki cytat z money.pl:
Nauczycielom przysługują też liczne dodatki do pensji. Przykładowo, 10 proc. więcej automatycznie dostaną ci wychowawcy, którzy pracują na wsi. Dyrektor może jednak ten dodatek wiejski zwiększyć, jeżeli na danym terenie jest problem ze znalezieniem nauczyciela do wiejskiej szkoły.

Mógłbym jeszcze przyczepić się paru rzeczy, ale myślę że jednoznacznie udowodniłem, że facet nie wie o czym mówi :)

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
z jednym można się zgodzić, kiedyś skończy się kasa na 500+

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Ten Jakub to jakiś idiota jest i widać, że nie ma za bardzo pojęcia co się dzieje.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
wiesz co, gdy coś zostało zamienione na nowe, nagle gdy przychodzi do władzy partia i decyduje odwrócić to wszystko i przywrócić stan sprzed 1989 roku to zawsze pojawią się głosy oburzenia i niedowierzania xD

inna sprawa, że polacy/nauczyciele mają twarde dupy, dostosują się do warunków i zrobią wszystko żeby dzieci nie ucierpiały bardziej niż to niezbędne bo wynika z kretyńskich pomysłów nowej władzy.

trzeba zdać sobie sprawę z tego że polskie szkolnictwo kiedyś nie było nowoczesne. czy powrót do tego jest dobre? czy powrót będzie tylko częściowy, dobre elementy zostaną a inne wrócą do rządowej normy?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Mogę się mylić i mogłem po prostu trafiać na same dobre przypadki, ale w życiu nie widziałem żadnej wiejskiej szkoły o jakiej pisze ten gość. Sam edukowałem się w wiejskim zespole szkół do końca gimnazjum, widziałem kilka innych typowo wiejskich szkół w okolicy, ale w życiu bym nie powiedział że wioskowa szkółka może być istotnie gorsza, niż podstawówki w miastach.

Z drugiej nie uczyłem się w mieście do końca gimnazjum, więc nie wiem. Mówię bardziej o kwestiach wyposażenia niż samych nauczycielach - acz ucząc się w miejskim technikum jakoś nie dostrzegłem istotnie większego entuzjazmu nauczycieli, niż widziałem na wsi. Jak zawsze, miks ludzi zniechęconych do wszystkiego z paroma jednostkami, które faktycznie chcą i potrafią przekazywać wiedzę.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
mnie tylko irytuje to że w rządzie zostaje podjęta decyzja o rozjebaniu wszystkiego do czego dochodzono przez ostatnie lata i zostaje to zwalone na szkoły i nauczycieli. działanie kompletnie bez refleksji i przekorne. czy to będzie miało pozytywne skutki? pewnie się nie dowiemy bo ktoś następny pewnie zdecyduje przywrócić gimnazja i wszystko zacznie się od nowa.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

OTO POLSKA
#4786 2016-09-13, 21:09(Ostatnia zmiana: 2016-09-17, 22:38)
Ciężko mi się z tym zgodzić. Sam pochodzę z bardzo małej gminy (mniej niż 2 tysiące mieszkańców), a więc wydaje mi się że znam realia. Poza tym wiem mniej więcej jak wygląda sytuacja w sąsiednich gminach, które są trochę albo trochę bardziej większe od mojej.

To prawda, że jest na tyle mało uczniów że klasy są łączone. Nie rozumiem jednak w jaki sposób likwidacja gimnazjów miałaby by wpłynąć - negatywnie czy pozytywnie - na klasy 1-6.  Szkoły wiejskie są to przede wszystkim zespoły szkół, czyli nieprawdą jest jakoby wcześniej po sześciu latach szło się do "Wielkiej Wyrównywarki". Wspomniany autobus pojawia się już na początku szkoły, a nawet na poziomie przedszkolnym. Czasy, kiedy w każdej większej wiosce była szkoła skończyły się zaraz po komunie. Tak czy inaczej, ja takie szkoły znam tylko z opowiadań.

A widzisz- ja byłem rocznikiem który pomimo, że do szkoły wiejskiej przestał chodzić wraz z końcem zerówki to miał okazję zobaczyć po starszych rocznikach jak edukacja w takiej placówce przebiegała- tym bardziej, że w sumie sala w której się uczyliśmy była do pewnego stopnia wspólna- i wyposażenie było kiepskie. No i osoby lepiej sytuowane posyłały dzieci do pobliskiego miasta zamiast do placówki w miejscu zamieszkania. Na podstawie twoich poprzednich i tego posta wnioskuję, że pochodzisz z okolic Czyży. W każdym razie są to gminy wiejskie- a więc nadal mówimy o głównej podstawówce w danej gminie. Jednak dalej- zarówno moje jak i twoje prywatne odczucia są obarczone błędem, bo nie poznamy w ten sposób szerszej perspektywy.  A niestety prawda jest taka, że obecna reforma mająca na celu zlikwidowanie gimnazjów jest robiona tylko i wyłącznie z nadziei na poklask i wbrew badaniom jasno pokazującym, że obecna edukacja podstawowa jest w dobrym stanie.

Nieprawdą jest jakoby w takich szkołach nauczyciele nie mają kwalifikacji a sale są niewyposażone. Myślę, że wyposażenie sal jest takie same, albo i lepsze. Dlaczego lepsze? Bo stosunkowo niedawno powstały duże zespoły szkół, które musiały zastąpić te wiejskie szkółki porozrzucane po małych wioseczkach. Budynek mojej szkoły powstał w 2001 roku bodajże, a ze względu na ładną salę gimnastyczną, większość międzyszkolnych zawodów sportowych odbywało się u nas właśnie. A co się tyczy kadry: nauczyciele z tego tytułu że uczą właśnie w takich ośrodkach mają większe pieniądze z tego. Szybki cytat z money.pl:

Drenaż mózgów z obszarów wiejskich to rzeczywistość. Inną sprawą jest fakt, że państwo wraz z wsparciem ze strony Unii mają swoje programy wsparcia obszarów wiejskich stąd sytuacja w obecnych szkołach wiejskich nie musi być koniecznie tak zła.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
@Leinnan teraz uświadomiłem sobie jak bardzo masz przejebane. Zamykają gimnazja... Kiedy ty je skończysz w takim razie?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Najpierw studia w końcu zacznij :F

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
panie... ja już 2 razy je zaczynałem :D #wiecznystudent. Tak na powaznie to zaczynam 19tego

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
mnie tylko irytuje to że w rządzie zostaje podjęta decyzja o rozjebaniu wszystkiego do czego dochodzono przez ostatnie lata i zostaje to zwalone na szkoły i nauczycieli. działanie kompletnie bez refleksji i przekorne. czy to będzie miało pozytywne skutki?
Niestety muszę się zgodzić.

Jednak dalej- zarówno moje jak i twoje prywatne odczucia są obarczone błędem, bo nie poznamy w ten sposób szerszej perspektywy. 
Jednak dalej - sytuacja przedstawiona przez tego kolesia jest również obarczona tym samym błędem. I chyba nawet bardziej, bo chyba się zgodzisz  ze mną, że obecnie nie istnieją takie szkoły, jak opisywane przez autora? 

A niestety prawda jest taka, że obecna reforma mająca na celu zlikwidowanie gimnazjów jest robiona tylko i wyłącznie z nadziei na poklask i wbrew badaniom jasno pokazującym, że obecna edukacja podstawowa jest w dobrym stanie.
Nie czytałem żadnych badań, nie interesowałem się tematem. Jedyne informację które do mnie dochodzą z obrębu tego tematu to rankingi serwowane przez mainstreamowe media, które porównują polską oświatę do edukacji w innych państwach świata. Według tych publikacji wypadamy dość słabo.

Poza tym intuicyjnie czuję, że nie jest dobrze. Przywołam populistyczne porównanie matury z czasów naszych rodziców i tej dzisiejszej. Według mnie to jednak regres.

Drenaż mózgów z obszarów miejskich to rzeczywistość.
Nie będę się z tym kłócić. Po prostu punktowałem autora.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Co do poziomu edukacji w Polsce wszystko zależy od tego o której edukacji mówimy. O ile edukacja wyższa i zawodowa raczej kuleje, tak szkolnictwo podstawowe i średnie jest stawiane w światowej czołówce- 5. miejsce w Europie, 11. na świecie(badania na 15-latkach).

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co do poziomu edukacji w Polsce wszystko zależy od tego o której edukacji mówimy. O ile edukacja wyższa i zawodowa raczej kuleje, tak szkolnictwo podstawowe i średnie jest stawiane w światowej czołówce- 5. miejsce w Europie, 11. na świecie(badania na 15-latkach).
Skoro edukacja wyższa i zawodowa kuleje, to znaczy że edukacja podstawowa i średnia też kuleje. Rozwijając to, mając niski poziom w podstawówce, szkole średniej, mamy również niski poziom w szkołach wyższych.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Skoro edukacja wyższa i zawodowa kuleje, to znaczy że edukacja podstawowa i średnia też kuleje. Rozwijając to, mając niski poziom w podstawówce, szkole średniej, mamy również niski poziom w szkołach wyższych.

Albo edukacja wyższa i zawodowa jest na wysokim poziomie, wystarczy wziąć pod lupę uczelnie takie jak AGH czy UJ albo UW nie wydaję mi się, żeby poziom kształcenia był na niskim poziomie. Mam paru znajomych właśnie na AGH i nie ma opierdalania się. Zawodówka w Polsce jeśli chodzi o poziom przedmiotów ogólnokształcących to na prawdę jest smutny, ale jeśli chodzi o zawód to zdawalność nie jest najgorsza, w tych czasach do zawodówki większość osób idzie, gdy nie radzi sobie w podstawówce czy gimnazjum.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
generalnie uczelnie które istniały jeszcze przed 1989 rokiem nie obniżyły poziomu, przyjmują więcej studentów bo jest tylu chętnych, ale poziom szczerze mówiąc zależy także od studenta xD jak ktoś leci na trójkach od sesji do sesji to nie będzie dobrym studentem i obniża poziom uczelni.

realnie i widocznie obniżyły poziom nauczania nowo powstałe molochy uniwersyteckie, uczelnie znikąd o śmiesznych nazwach itp szczególnie te płatne w których żeby zdobyć magistra wystarczy zaliczać i płacić regularnie czesne.

dlatego uważam że nawet to "gorsze" wyższe szkolnictwo jest jakimś wyborem a co świadomy student zrobi z wiedzą którą tam się nauczy lub sam douczy bo chce wiedzieć więcej, to tylko na dobre dla niego samego wyjdzie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Ale czemu kuleje? Bo teraz to już takie puste gadanie z twojej strony.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
takiego szkolnictwa jednak boję się bardziej niż czegokolwiek innego. pamiętam podwójne lekcje historii w szkole i w domu gdy ojciec mówił mi jak było i jak jest naprawdę. czego można dzieci uczyć na lekcji polskiego i historii o smoleńsku  :facepalm:

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Czekać aż będziemy kupować jedzenie, za kartki które będą nabijane w kosciele :F

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Czekać aż będziemy kupować jedzenie, za kartki które będą nabijane w kosciele :F

dawno temu, w kościele przy ulicy szkolej w krakowie przyjeżdzały tiry wypełnione jedzeniem/darami od polonii i w ogóle z zagranicy. w okolicy były 3 duże osiedla, ale nie pamiętam żeby było słychać cokolwiek o rozdawaniu tych darów. jeden raz na widzianych przeze mnie kilkadziesiąt tirów dostałem kilku litrową puszkę z mlekiem w proszku! dodam że przez 5 lat chodziłem tam na religię aż przestałem uczęszczać xD

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

mathsicist

OTO POLSKA
#4799 2016-09-14, 18:20(Ostatnia zmiana: 2016-09-14, 18:29)
Cieszę się że Młoda nie pójdzie na film. Z szacunku dla wydarzeń które film opisuje. Już widzę jak te dzieciaki zachowywałyby się na sali, skoro ich starzy są uprzedzeni zarówno do produkcji (bo wątpię, aby facet był w kinie na tym) jak i pisu. Przykład idzie z góry. Rodzice maja beke z tego, to i dzieciaki zapewne mają. Jednak nie wypada się śmiać przy scenach wybuchu samolotu (jakkolwiek byłyby chujowe zrobione), ukazujących tę krótką jedność narodu itp.

0 użytkowników
Do góry