Scalenie bądź powiększenie partycji 3317 6

O temacie

Autor Triple

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 3317

Odpowiedzi 6

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

Scalenie bądź powiększenie partycji
2010-02-17, 17:01(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 17:02)
Mam kilka partycji, trochę bezmyślnie na początku je dzieliłem, w efekcie mam 4: C systemową 20GB, D (najważniejszą) zawaloną 95/100 GB a w planach jeszcze kilkaset GB koniecznie na nią. Za to kolejna (E) jest prawie pusta, 2/100GB (no i ostatnia F, mało ważna, 209/250GB). Czy mogę jedną powiększyć kosztem drugiej (ale BEZ UTRATY DANYCH!), czy czeka mnie mozolne nagrywanie na płytki? 5GB wolnego to za mało nawet na moje projekty czy gotowe mp3ki : )

Wiem, że jest windowsowe narzędzie, albo partition magic, ale czy nie utracę danych? zależy mi tylko na partycji D, z E mogą wyparować dane, prawie ich tam nie ma.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#1 2010-02-17, 17:57(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 17:57)
Pamiętam, że partition magicem ładnie mi wychodziło powiększanie, dane zostawały. Ale nie daję stuprocentowej pewności, że wszystko pójdzie dobrze.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jeśli masz się męczyć, to po co w ogóle się za to brać, skoro różnicy wielkiej Ci to i tak nie zrobi? Zmień to przy okazji, jak będzie formatował, tak to nie ma co się bawić, męczyć i ryzykować.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

#3 2010-02-17, 19:05(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 19:06)
Problem jest w tym, że różnicę robi ogromną. Potrzebuję miejsca koniecznie na tej partycji, nie na innej, bo problem byłby z dodawaniem wszędzie nowych ścieżek do plików i wielu wielu pierdół. Za mocno zakorzenione mam już ustawienia, a instalować na nowo teraz wszystkich kilkunasto-kilkudziesięcio gigabajtowych wtyczek oraz w każdym projekcie (mam ich sporo ponad 2000) na nowo wyszukiwać ścieżek do każdej wtyki oddzielnie nie zamierzam. Dlatego potrzebuję pewnego info od kogoś, kto już tak robił. Do formatowania też mi się nie spieszy, z powodów wymienionych wyżej.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Możesz się narobić albo z wpisywaniem ścieżek, albo z dłubaniem przy programach, kopiowaniem, nagrywaniem, formatowaniem itd. Twój wybór, ja bym wybrał to pierwsze, szczególnie że nawet w ramach paru partycji da się wszystko jako tako uporządkować.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

#5 2010-02-17, 22:25(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 01:02)
Niestety, nie masz pojęcia o sytuacji, która dzieje się na moim kompie. To nie są "poinstalowane gierki". Te rzeczy, których używam nie są przyjazne zmianom, narobiłbym się niesamowicie więcej. Zajęłoby to nawet kilkanaście całych dni.

Tak w ogóle, jeśli PM scali mi partycje bez utraty danych, to raczej się nie narobię. Chyba pozostaje mi poszukać pewnego info w googlach, myślałem, że może tutaj ktoś się tak bawił.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
A ja pamiętam że Partition Magic też mi fajnie wyszło. Dałem za dużo na systemowy, odjełem sobie od niego dodałem do drugiej partycji i sie okazało że jest jakiś limit?(NTFS) i tera mam ok 5gb jako wolne miejsce gdzie nigdzie przydzielić nie moge :)

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry