Luźne dywagacje nt moddingu stalkera 19566 75

O temacie

Autor

Zaczęty 18.01.2010 roku

Wyświetleń 19566

Odpowiedzi 75

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Działa w drugą stronę? Zapisuje 3ds do formatu stalka?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Czyli trzeba by się zaopatrzyć w maxa 7. Na 8 nie pójdzie?

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
może i pójdzie ale po co ryzykować, że będziesz miał spierdzielone modele?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
1. Powstaje grupa Striełoka, która obiera sobie za zadanie dotarcie do centrum Zony. Składa się ona z trzech osób - Striełoka (głównodowodzący), Ducha (kamuflaż) i Kła (speca od elektroniki - jąkały), a także dodatkowo Doktorka (zaopatrzeniowca).
[...]
2. Wszyscy trzej, jako pierwsi stalkerzy "zdrowi na umyśle", docierają do centrum Zony, ale nie zagłębiają się do Sarkofagu. Wynoszą stamtąd rzadkie artefakty - jednym z nich Striełok chwali się Doktorkowi i zapowiada kolejną wyprawę.

niezłe tło dla moda, w którym dotarcie do elektrowni byłoby zakończeniem gry.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
niezłe tło dla moda, w którym dotarcie do elektrowni byłoby zakończeniem gry.

Wtórne

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Luźne dywagacje nt moddingu stalkera
#46 2010-01-24, 17:59(Ostatnia zmiana: 2010-01-24, 18:25)
może i wtórne ale taka jest idea stalkera, zrobienie rzeszy związanych z elektrownią albo prypecią. jak robić moda to tylko przed wydarzeniami z clear sky, bo już fabuła w stalkerach jest zwarta i brak w niej niedomówień tak więc nie wciśniesz w nią nic nowego, chyba że na siłę. a robienie moda o zwykłych stalkerach jest nudne, o frakcjach uzależnia nas od innych osób i centralizowaniu się na z góry przewidzianych celach frakcji. historia grupy striełoka to w zasadzie niezależny i niezobowiązujący wątek fabularny, który do tego w żaden sposób nie koliduje z tym co się dzieje w grze.

Biorąc udział w moddingu Wiedźmina potwierdziłem się w opinii, że modding to coś więcej niż robienie radosnych pierdół o orkach i paladynach. Nawiązując do świata gry jesteś zmuszony do zachowania pewnej ścisłości, bo tworząc dokładasz do niego swoją cegłę i może nie w sposób oficjalny, ale gracze biorą to jak najbardziej na serio przyjmując twoją historię za dopełnienie świata. Jest to coś o czym modderzy gothica dawno zapomnieli, przez co wiecznie powstawały jakieś trepy o niczym. Skoro ktoś chce tworzyć niezależną historię to niech odetnie się od ścisłego świata gry i stworzy coś w swoich realiach jak twórcy Diccuric, z tym że życzę mu w tym powodzenia.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Odnośnie  3DS
"3D Studio MAX 8
Plugin for 3D Studio Max версии 2.0. Последний нам нужен для экспорта геометрии созданного нами уровня в формат SDK. Также плагин входит в X-ray Game asset tools pack FINAL (см. ниже)" Widocznie jest plugin.

Cóż jeżeli posiadalibyśmy skryptera na poziomie orca, shergara albo fenixa a najlepiej wszystkich w jednym : P to mogli byśmy może pokombinować z zakładaniem własnych obozów? Typu biegamy po mapkach i zachęcamy ludzi do osiedlenia się tu czy tu oferujemy ochrone lub coś tam?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Elvans to bezsensu i do tego w ogóle nie pasuje do idei stalkera. Całe Clear Sky to była właśnie wojna frakcji i pełno różnych posterunków i wyszło to do dupy, to zdecydowanie najsłabszy element serii i nawet twórcy przyznali się do porażki, poza tym a life w stalku jest na to za głupie. Zona powinna być odludna i niebezpieczna a obozy typu bar 100 radów czy wioska w kordonie powinny być rzadkością.

Jeśli chodzi o skryptera to jest jeden polak, który robi w dez0wawe więc sądzę, że niekiedy mógłby nam coś objaśnić czy pomóc. Reszta to kwestia nauki i praktyki, przecież nawet orc się z tą wiedzą nie urodził.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak komuś udało się uruchomić edytor map, to piszcie - mi siada po tym, jak klinkę open.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
zki a  powiedz co zrobić zeby go odpalić? ; p  napisz do mnie na gg 6229472
Thoro no ale właśnie ten pierwszy bar  i wioska musiała być przez kogoś założona zona się z nią chyba nie urodziła : P. Mnie ogółem motyw docierania do centrum zony nudzi bo ile razy można tam docierać.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jak komuś udało się uruchomić edytor map, to piszcie - mi siada po tym, jak klinkę open.

poszukaj na stalker.pl patchy do tego edytora. najnowsze są z końca roku 2009

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#52 2010-01-24, 19:12(Ostatnia zmiana: 2010-01-24, 19:14)
Thoro no ale właśnie ten pierwszy bar i wioska musiała być przez kogoś założona zona się z nią chyba nie urodziła : P.

wioskę zamieszkali ludzie, którym udało się przekroczyć kordon. To nawet nie baza tylko taka bezpłciowa lokacja, których wiele, a bar został założony pomiędzy wydarzeniami z czystego nieba a cienia czarnobyla, więc jeśli chcielibyśmy to uwzględnić w modzie to mamy zawężony okres czasowy usadowienia akcji. jak mówiłem, ja chciałbym uniknąć usadawiania akcji pomiędzy wydarzeniami ze stalkerów, gdyż wtedy występują problemy ze zgodnością wydarzeń a całość robi się naiwna. nie możemy wcisnąć po prostu czegoś istotnego pomiędzy fabułę z gry bo będzie to niespójne z wydarzeniami.

a co do docierania do centrum zony to takie lokacje jak prypeć, limańsk, czerwony las, elektrownia atomowa (choć nie lubię tego poziomu) są najbardziej niewykorzystane. dolina mroku, kordon czy wysypisko były  już setki razy.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
trzeci post pod rząd ale kij:

http://www.youtube.com/watch?v=UzCUleqBcIQ&feature=sub  koleś rozjebał system  o_o  o_o

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ja obstaje za wszystkim byle nie tym pierdolonym docieraniem do centrum zony ; p może np nie wiem pomagamy w jakimś tam projekcie w prypeciu w laboratorium tym co było w jakiejś piwnicy ale kurwa nie idźmy do tej walonej elektrowni siedźmy na dupie byle nie iść do tego samego centrum zony.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Trzeba rozpisać stalkera i poszukać tajemniczych i niejasnych wątków, które były niedokończone bądź ledwo zaczęte i się wcisnąć w tą niszę.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Tak se pomyślałem. Ja bym wstęp ogarnął tak.
Nie jesteś stalkerem tylko najemnikiem. Załóżmy, że jakiś tam kraj bardzo jest zainteresowany zbadaniem pewnej anomalii z bliska (nie artefaktu). Więc wynajmuje sobie oddział najemników  których zadaniem jest na początku przebić się przez kordon, doprowadzić pewną osobę do tej anomalii i po prostu uciec z Zony. Więc chłopaki kupili sobie wóz opancerzony (U ruskich kupić można wszystko) i ruszyli na kordon, dali w łapę itp.  
Przez kordon się przebili, ale woza rozjebało wraz z kasą jaką tam mieli na wydatki w zonie.
Dalej by się wymyśliło podczas prania.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#57 2010-01-24, 20:03(Ostatnia zmiana: 2010-01-24, 20:08)
Rozbicie się jest dość oklepane. Nie wiem, co zamiast tego, ale rozbicie się jest złe.

@down

Temu skasowali samochody, które na początku miały być - czytałem w jakimś tam pisemku. Ale mimo tego ja byłem w stanie grać w stalkera z samochodami. No, ale mimo to wóz to dziwna rzecz.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#58 2010-01-24, 20:05(Ostatnia zmiana: 2010-01-24, 20:08)
nie da rady bo tak:

- wóz w zonie przyciąga duże zainteresowanie a tym bardziej pojazd opancerzony
- na drodze jest pełno anomalii więc trzeba się poruszać powoli i ostrożnie. nawet jak ktoś zna anomalie na pamięć to i tak nic mu po tym, bo one zmieniają swoje położenie po emisjach.
- krótko mówiąc poruszanie się po zonie pojazdem to samobójstwo czy to ze względu na wzbudzanie zamieszania jak i anomalie.

a co do rozbicia to tak: striełok w 1 części rozbił się w trupiarce, w 3 części musimy zbadać helikoptery, które się rozbiły. faktycznie jest to dość oklepane. wątki z najemnikami to też już klasyka stalkera, więc nadal jestem za grupą striełoka i przedstawieniem początków stalkerstwa, pierwszych baz i wypraw do zony kiedy ludzie nie mieli nowoczesnych detektorów, gówno wiedzieli o mutantach i anomaliach a zamiast egzoszkieletu brali co najwyżej stare ruskie chest riggi i maskałaty pamiętające afganistan 80.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Nie grałem w stalkera, ale w sumie nie można pokazać jakiejś alternatywnej sytuacji? No chyba, że trzymanie się realiów kolejnych części to mus. A jak nie to base byłaby jedynka, a reszta już inaczej. Może mutanty jakoś się zorganizowały i stwierdziły, że zona to dla mich za mało? Ale wiadomo, że jak wyjdą to długo nie pociągną. Czyli jakieś akcje dywersyjne w konkretne i strategiczne punkty, np. żeby chwilowo oślepić tych co ich obserwują: skoordynowane niszczenie patroli, odcięcie węzła komunikacyjnego, jakaś duża eksplozja, żeby odwrócić uwagę wojska a jednocześnie zwrócić uwagę mediów (o ile mają w tym jakiś cel)? Może jeden z mutantów rozwinął się bardziej umysłowo, może w jakiś sposób kontroluje resztę i ma jakiś sensowny plan? Nie mam tu na myśli motta pinkiego i mózga, czyli rządzenia światem. Zdaje sobie sprawę, że ludzie i mutanty nie mogą koegzystować wspólnie. To można by przedstawić tak, że w efekcie wyjdzie, że to ludzie są agresorami, etc. Może jedyne do czego dążą te mutanty to spokojna enklawa gdzieś na końcu świata, gdzie nikt ich nie będzie gnębił?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry