Xbox, Wii, Ps - jakie języki? 34524 12

O temacie

Autor Lavius

Zaczęty 26.02.2008 roku

Wyświetleń 34524

Odpowiedzi 12

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Dzięki temu temacikowi mogę wyjść na konkretnego newbie ale trudno się mówi. Czy gry na platformy różne od PC pisze się w takich samych językach czy te platformy mają jakieś oddzielne nowości językowe xD

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
XBox pewnie korzysta z .NET, a generalnie to języki powinny być te same, co najwyżej inne biblioteki.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Pod PSX'a był kompilator C, język był niemalże identyczny z oryginalnym :P

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Większość gier pod PS-ki jest pisana w C, tego jestem pewien. Z 3 jest problem, bo nikt nie potrafi pisać pod 9 rdzeni, ale język to także C. Co do reszty nie wiem. Wiem tylko tyle, że Xboxy mają zbliżoną architekturę do PC i programuje się na nie prawie identycznie.

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Wielkie dzięki :)

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Planujesz może coś w tym zrobić, czy zapytałeś tak z ciekawości?

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Przychodzi taki czas że zastanawiam się dokładnie w jakim kierunku informatyki mam wyruszyć xD Grafikę na początku skasowałem bo jestem kompletnym antytalentem w tych sprawach. Na drugie miejsce nasuwa się programowanie. Tyle że uważam że niedługo PC-ty ustąpią konsolom więc nie warto byłoby się chwytać nauki jakiegoś języka jeśli nie mógłbym tego przenieść na konsole to do d...

Zawsze pozostaje mi kariera Helpdeska xD

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy
Ja kiedyś brałem się za grafikę i mi dobrze szło z nią, ale nie miałem cierpliwości. Jakoś tak czułem, ze jednak moim powołaniem będzie programowanie. Gry na PC nie upadną, kiedyś była bardzo podobna sytuacja, ale później nasz piecyk znowu się wybił. Teraz  zaczyna przegrywać, ale to nie znaczy, że się nie podniesie. A nawet gdyby, to jeżeli będzie mniej gier to i mniej konkurencji, nawet mimo to, iż zmniejszy się liczba graczy. Jest jeszcze możliwośc programowania gier multiplatformowo, więc nie należy się póki co martwić o to. Pomaga też to, że wszystko pisze się w podobnych językach :) .

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, napisałeś, że kiedyś była taka sytuacja, że gry na PC podupadały?
Jeśli już, to był najwyżej kryzys gier wideo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapa%C5%9B%C4...er_wideo_w_1983

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Tu raczej chodziło o to że PC podupadły pod wpływem plejaka. A teraz jak jeszcze doszedł xbox i wii to PC może znowu mieć problemy. Duża ilość gier nie wychodzi już niestety na PC-ty...

lokiju

lokiju

Użytkownicy
posty121
Propsy2
  • Użytkownicy

lokiju

Xbox, Wii, Ps - jakie języki?
#10 2008-03-01, 18:41(Ostatnia zmiana: 2008-03-01, 18:43)
Nie, chodzi mi o końcówkę lat 90, tam toczyła się wojna konsol jak i dzisiaj i PC zostawał w tyle z tytułami. Później jak wyszła PS2 to nie miała przez dłuższy czas konkurencji więc rynek gier komputerowych się umocnił. Można zauważyć, że w momencie kiedy nadchodzi starcie konsol to PC zawsze odchodzi na moment w zapomnienie.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Niektóre silniki są specjalnie przystosowane pod robienie gier na platformy (Nawet na wszystkie platformy naraz wraz z PC).
Nie wiem czy jednak są jakieś darmowe.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ktoś pisał na PSX'a? Bo ja kiedyś troszkę pisałem, i miałem fajny kompilator, PsOne Development Studio 2006 z IDE chyba. Teraz nie mogę g nigdzie znaleźć, był Freeware. Jakby ktoś miał, to proszę, udostępnijcie ;p  Z góry dzięki

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry