to nie access violation, spacer wyłącza się sam, no cóż spróbuję podmienić plik spacera, a jak nie to restart....
kurde, ale się wkurzyłem-dalej nie działa

masakra....tak mi się nie chce reinstalować gothica, ale chyba muszę to zrobić...ehhhhhh
rozwiązanie: wywalić gothic.dat, ou.bin i ou.csl XD znów próba kompilacji, poprzednia nieudana nie skompilowała tego dialogu
udało się;]
AI_Output(other,self,"DIA_Jarek_Arbeit_10_00"); //Jakie jest Twoje zadanie tu w klasztorze?
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_01"); //Studiuję święte pisma Innosa.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_02"); //Nadal pomagam sługom Innosa, rozwinąć lepszą koncentrację.
AI_Output(other,self,"DIA_Jarek_Arbeit_10_03"); //Do czego potrzebuję lepszej koncentracji?
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_04"); //Z przysięgą ognia i pierwszą runą spoczywa jeszcze daleka droga przed początkującym magiem.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_05"); //Kto wykorzystuje swoje runy prosto bez planu, nie musi dziwić się, kiedy ma po dwóch kulach ognistych bóle głowy i dopiero po spokojnej nocy może znowu czarować.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_06"); //Zachowuje się wprawdzie ze wzrastającym doświadczeniem, jednak wybadam możliwości uniknięcia nadmiernego wysiłku już przy czarowaniu.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_07"); //Osiągnie się to, przez lepszą koncentrację na stosowanej runie.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_08"); //Kiedy sobie zażyczysz, mogę pokazać Ci kilka podstaw.
zmieniłem nazwy plików .wav i w dialogu też je zmieniłem i teraz ładnie kompiluje, dzięki luszczak ^_^ ; mam 2 pytania:
1. ktoś może udostępnić mi polskie menu.dat(które jest zaraz po instalacji polskiej wersji nocy kruka), bo w menu statystyk wyraz "poziom" pokrywa się z zerem(liczbą levela) na początku gry, co troszkę irytuje, chciałbym to naprawić, albo może ktoś wie jak to naprawić?
2.spolszczyłem plik characterhelper.d, mimo to w grze nadal mam niemiecki tekst podczas rozmowy z npcem(to samo z storyhelper), są gdzieś polskie wersje tych plików jeszcze? da się to wogóle spolszczyć te pliki, aby efekt był widoczny w grze?